Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Tipy, jak si bezpečně pronajmout byt

Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
pronájem bytu
Jaká jsou doporučení před pronájmem bytu?

Stanovte si jasný rozpočet

Uvázat se k užívání bytu, který je finančně nad vaše možnosti, není příliš moudré. Během prohlídky vás ale mohou přepadnout emoce – byt bude tak dokonalý, že se do něj doslova zamilujete a podepíšete nákladnou nájemní smlouvu. Proto vždy mějte předem jasně stanovený strop, který nechcete překročit, ať je byt sebelepší. Nemluvíme přitom jen o ceně nájmu, o kauci a o případné provizi realitní kanceláři. Byt může být náročný i z hlediska spotřeby energie, kalkulovat musíte i s výdaji na dopravu (je-li byt vzdálen např. od zaměstnání nebo od školy) nebo s výdaji na vybavení bytu (některé byty lze pronajmout úplně či zcela vybavené, jinde budete muset nábytek a spotřebiče pořídit kompletně vlastní).

Kde hledat vhodný byt?

Způsobů, jak byt najít, je nepřeberné množství. K nejvyužívanějším dnes patří internetové realitní portály. Hledání na internetu je zpravidla nejméně časově náročné, snadno si vyfiltrujete dle zadaných parametrů byty přesně podle svých představ. Zkuste třeba pronájem bytů Olomouc.

Můžete se ale vydat i cestou sociálních sítí. Zde je na místě zvýšená obezřetnost, na sociálních sítích se v současné době vyskytuje mnoho podvodníků. Můžete ale najít zajímavé nabídky za nižší ceny.

Prověřit můžete i nabídku přímo na pobočkách nebo na webových stránkách realitních kanceláří. Pokud věříte tradičnějším cestám, zajímavé byty můžete najít i v tištěné inzerci – například ve městských zpravodajích – nebo dokonce na inzertních tabulích v supermarketech. Podceňovat byste neměli ani okruh svých přátel, příbuzných a kolegů – zeptejte se jich, zda o nějakém vhodném bytě neví. Často takto narazíte na velice výhodnou nemovitost ve skvělém stavu.

S realitkou, nebo bez?

Stojíte-li před volbou, zda hledat byt tzv. bez realitky, nebo raději služeb realitního makléře využít, vezměte do úvahy výhody a nevýhody obou řešení.

K TÉMATU  Luxusní zahrady. Takhle může vypadat vaše moderní zóna pro volný čas

Nájem tzv. bez realitky přináší zpravidla finanční úsporu – odpadá totiž platba provize za zprostředkování. Jenže vyvstávají mnohá rizika.

Realitní makléř dodává obchodu důvěryhodnost a svou vlastní zkušenost. Dokáže tak byt objektivně prezentovat a bez emocí předávat informace mezi zájemcem a pronajímatelem. Eliminuje riziko podvodu a zajistí hladký průběh uzavření nájemní smlouvy.

I mezi realitními makléři jsou samozřejmě rozdíly. Proto vznikl projekt Realiťák roku, který pravidelně vyhodnocuje nejlepší realitní makléře v jednotlivých krajích a okresech České republiky. Snadno si tak můžete ověřit, že váš realitní makléř je ten pravý.

Pozor na to, co podepisujete

Nikdy nepodepisujte smlouvu, kterou vám předloží přímo majitel nemovitosti, bez důkladné úvahy. I ve chvíli, kdy vám podklady předloží realitní makléř, je vhodné vzít si minimálně několik minut na důkladně pročtení smlouvy a na zvážení všech aspektů. Nic špatného není ani na tom, pokud si necháte čas na rozmyšlenou do druhého dne.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.
Dlouhé vlasy vypadají skvěle, ale je potřeba jim věnovat spoustu péče. A občas v životě přijde okamžik, kdy máte náladu na změnu. O jednu z nich se postará i kadeřník. Zkrácení a nový účes může být právě to, co nastartuje další etapu. Podívejte se na vlasové proměny!
Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
V ČR jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem. Povinnost vysvětluje ministerstvo zdravotnictví ochranou zdraví celé společnosti. Roste ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo ho odkládají do vyššího věku, protože je považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale nejsou prokázány.

Výběr článků

Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Máte obývací pokoj vybavený podle posledních módních trendů, ale přijde vám nudný a zcela bez života? Chtěli byste mu dodat šmrnc nebo naopak tento prostor zútulnit a vykouzlit si tak harmonický domov? Tak se zkuste podívat na několik zajímavých typů, jak vykouzlit z vašeho obýváku opravdu útulný společenský prostor.
Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme jen citlivější na určité podněty. V každém případě je pravdou, že čím dál víc přibývá lidí trpících úzkostí bez ohledu na věk či pohlaví. Právě z toho důvodu se prakticky neustále objevují různé způsoby, které mají příznaky úzkosti o něco zmírnit. Asi tak jako novinka v podání šperků proti úzkosti, které se v posledních měsících staly trendem. Vážně ale fungují? To zkusíme rozlousknout.

Nepřehlédněte

Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek