Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jaké vitamíny a doplňky pomáhají v boji proti suché pokožce?

Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
suchá pokožka
Jak pečovat o suchou pokožku?

Vitamin D

Vitamin D rozpustný v tucích má zásadní význam pro mnoho aspektů zdraví, včetně kůže. Keratinocyty jsou kožní buňky, které tvoří většinu vnější vrstvy kůže zvané epidermis. Jsou to také jediné buňky v těle, které mají schopnost “vytvářet” vitamin D z jeho prekurzoru 7-dehydrocholesterolu (7-DHC) a přeměňovat ho na formu, kterou může tělo využít.

Vitamin D hraje důležitou roli ve funkci kožní bariéry a vývoji kožních buněk a také v udržování imunitního systému kůže, který funguje jako první obranná linie proti škodlivým patogenům.

Zdá se také, že existuje určitá souvislost mezi vitaminem D a hydratací pokožky. Studie prokázaly, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D měli nižší průměrnou vlhkost pokožky než účastníci, kteří měli dostatečnou hladinu vitaminu D. Po zavedení suplementace vitaminem D bylo pozorováno zlepšení vlhkosti kůže.

V jiné studii, které se zúčastnilo 50 žen, bylo zjištěno, že denní užívání 600 IU vitaminu D vedlo k výraznému zlepšení vlhkosti pokožky.

Bohužel však velká část lidí v naší populaci trpí nedostatkem vitaminu D, a proto je jeho doplňování tak důležité.

Kolagen

Tvoří téměř 75 % suché hmotnosti kůže. Studie prokázaly, že užívání doplňků stravy s kolagenem může mít pro pleť řadu přínosů, včetně redukce vrásek a lepší hydratace pleti.

Ženy, které konzumovaly 2,5-5 gramů kolagenu denně po dobu osmi týdnů, zaznamenaly lepší pružnost a hydrataci pokožky ve srovnání se skupinou, která užívala placebo.

Další 12týdenní studie, které se zúčastnilo 72 žen, potvrdila, že užívání doplňku obsahujícího 2,5 gramu kolagenových peptidů spolu se směsí dalších složek, jako je vitamin C a zinek, výrazně zlepšilo hydrataci a drsnost pokožky.

Zajímavou možností, jak bojovat proti suché pleti, může být užívání kolagenových doplňků.

Vitamin C

Vitamin C působí jako silný antioxidant a chrání pokožku. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Zvýšený příjem vitaminu C může zlepšit mnoho faktorů týkajících se zdraví pokožky, včetně její hydratace. Užívání doplňků stravy s obsahem vitaminu C a kolagenu výrazně zlepšuje hydrataci pleti.

K TÉMATU  Co udělá chilli paprička s vaším zdravím? Klidně si ji dejte!

Rybí tuk

Rybí olej je dobře známý pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahuje kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA), dvě esenciální mastné kyseliny, které mají silné protizánětlivé a hojivé účinky.

Devadesátidenní studie prokázala, že používání omega 3 výrazně zlepšuje hydrataci pokožky, snižuje ztrátu vody a zmírňuje svědění pokožky spojené se suchostí.

Bylo také prokázáno, že rybí olej zmírňuje záněty kůže a chrání před poškozením slunečním zářením, což z něj činí univerzální doplněk stravy vhodný pro pokožku.

Další doplňky pro suchou pokožku

Kromě výše uvedených živin může být účinným způsobem, jak zlepšit hydrataci pokožky, doplnění několika dalších látek.

Probiotik

Studie ukázala, že doplňování bakterií Lactobacillus plantarum rovněž zlepšuje hydrataci pokožky. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, který by blíže prozkoumal účinky probiotik na hydrataci pokožky.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se často používá lokálně ke zlepšení hydratace pokožky (zejména v kosmetice). Nejnovější výzkumy však ukazují, že konzumace této sloučeniny v kombinaci s dalšími živinami může výrazně zvýšit hydrataci pokožky.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidem, kteří jsou narozeni v období od 21. ledna do 20. února patří znamení Vodnáře. Vodnáři jsou velmi silní ale i tvrdohlaví, hlavně jsou ale kreativní. Vodnář je vzdušným znamením a lidé v tomto znamení od narození milují originalitu i netradiční životní styl. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? A co můžete čekat od žen a mužů, kteří se narodili v tomto znamení? Podívejte se na podrobnou charakteristiku.
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!
Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
To se ví, že nejjednodušší ze všeho je koupit si růže v obchodě a o víc se nestarat. Jenže co by to pak bylo za zábavu? Kde by byl ten pocit, že si něco sami vypěstujete a můžete se tím kochat a chlubit všem známým? U růží to platí dvojnásob. Dokáží udělat na zahradě takovou parádu, že od nich nebudete moci odtrhnout oči. A to už za drobet té námahy rozhodně stojí!
Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.

Výběr článků

Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.
Milovala cestování, svého manžela Ronyho, a přála si založit rodinu. Byla usměvavou a laskavou ženou, která si užívala život až do doby, kdy jí byla diagnostikována rakovina. Ano, to je Vlaďka, která bohužel svůj boj s nemocí nakonec prohrála.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.

Nepřehlédněte

Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek