Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

10 konverzačních témat, se kterými se ve společnosti neztratíte

Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
konverzační témata
Jaká konverzační témata nikdy nedovolí, aby rozhovor uhynul? (foto: 123RF)

08. 11. 2021

Nemusíte mít IQ 200 ani není třeba mít vystudované tři vysoké školy, abyste mohla zahájit konverzaci nebo do ní skočit bez toho, aniž byste si v hlavě představovala, jak moc trapně budete vypadat. Navažte dialog zkrátka tím, čím nikdy nic nezkazíte. Jaká konverzační témata jsou ta nejvhodnější?

1. Mluvte o místě, kde se právě nacházíte

Ať už jdete na recepci do Vladislavského sálu nebo na divokou party do Lucerna Music Baru, vždycky můžete navázat konverzaci na konkrétní místo, kde se právě nacházíte. Pokud si o daném místě něco zjistíte předem, je to bod pro vás. Ale nutné to není. Pořád je mnohem lepší začít se bavit o konkrétním místě než začít tím, jak je dneska venku hnusně a že jste pořádně zmokla.

Raději se dotyčné osoby třeba zeptejte, jak se na akci ocitla a jestli je tu poprvé.

2. Bavte se o jídle

Jídlo spojuje, to je nezpochybnitelná pravda. Dokonce si můžete udělat i legraci z toho, že máte neskutečný hlad a přitom raut ještě nezačal. Nebo si můžete postěžovat, že v baru žádné jídlo neprodávají. Nestěžujte si ale moc. Vždy mluvte ve srandě, ať nepůsobíte jako notorická pesimistka a stěžovatelka, které není nic dobré. A když už se náhodou u rautu objevíte, neváhejte se zapojit do diskuze například s tím, co všechno se na rautu nachází a co vám chutná nebo nechutná. Jídlo je opravdu vděčné téma za každé situace.

3. Nezapomínejte na pití

Ano, stejně zábavná jako konverzace na téma jídlo je i konverzace na téma pití, ať už alkoholického nebo nealko. Na večírcích nebo v klubech každý něco pije. Zaveďte diskuzi na téma, zda je lepší pivo nebo víno, whiskey nebo rum nebo třeba kola nebo džus. K takovému tématu má každý jistě co říct.

K TÉMATU  Rozjeďte v ložnici skutečnou bouři. Jak na to?

4. Všichni cestujeme

I když si možná myslíte, že vy ne. Pokud někdo mluví o tom, že byl minulý měsíc v Dominikánské republice, před týdnem na Mallorce a za čtrnáct dní odlétá do Singapuru, je to sice úctyhodné, ale stejně tak je zajímavé trávit dovolenou v Česku. Znáte jen Máchovo jezero, Lipno a krajinu, kam jste jezdila k babičce na prázdniny?

Zapojte se do diskuze tím, jak moc Česko nebo třeba Slovensko máte rádi, a která místa vám osobně přijdou nejkrásnější. Tím rozhodně nic nezkazíte, spíš naopak. Spousty lidí létá po celém světě, ale svou domovinu vůbec neznají.

5. Kultura zajímá úplně všechny

Sledujeme filmy nebo seriály? Nebo hodně čtete? Připomíná vám situace nebo místo, v němž jste se ocitla, nějakou scénu z filmu nebo knihy? Klidně tím načněte diskuzi. Dotyčný možná nebude znát zmíněnou knihu ani film, ale možná bude znát úplně jiný, který zase zaujme vás. Vždyť všichni sledujeme televizi.

6. Dělání, dělání všechno ticho zahání

Práce. Ta představuje další vděčná konverzační témata. Každý někde pracuje a něčím se živí. A když ne, tak je student anebo zrovna práci nemá a nějakou si shání. Ať děláte pokladní, uklízečku, učitelku, barmanku, baristku, taxikářku nebo ředitelku čehokoliv, vždycky to pro toho druhého může být zajímavé a může se něco zajímavého dozvědět.

7. Sportem ku konverzaci

Možná jste v životě neuběhla ani kilometr. Třeba ani nevíte, co je jóga nebo fotbal. To ale neznamená, že se o sportu nemůžete bavit. Proč nesportujete? Nebo proč naopak sport milujete? Když mě bolí záda, je lepší praktikovat jógu nebo pilates? Existuje tolik témat z oblasti sportu a zdraví, že si v klidu spolu mohou povídat celé hodiny profesionální sportovec s člověkem, který neudělá víc než dva tisíce kroků denně. Takhle se totiž rozšiřují obzory.

K TÉMATU  10 komplimentů, které muži nechtějí od svých partnerek slyšet

8. Vsaďte na zvířátka

Víte, co na internetu lidi baví nejvíc? Videa se zvířátky. Zvířátka jsou také ideálním námětem k zahájení konverzace. A pokud zrovna vy patříte mezi ty, kdo zvířata nemusí, raději to nezmiňujte. Možná začněte spíš tím, jak psi dokážou být přítulní, ale protože bydlíte v centru města, vadí vám, že jsou všude na chodnících jejich exkrementy a že nesouhlasíte s tím, aby si z rohů zdí dělali toaletou.

To přeci nemají rádi ani sami pejskaři. Také zavzpomínejte na domácího mazlíčka, kterého jste měla, když jste byla malá.

9. Pochvalte oblečení nebo módní doplněk

Vždycky se najde něco, co můžete dotyčnému pochválit. Ať už jsou to boty, kravata, šaty nebo například kabelka. To, co se vám nelíbí, si radši nechejte pro sebe. Na takový názor nejspíš dotyčný zvědavý není a navíc konverzaci ukončíte dřív než začala.

10. Moderní technologie vládnou světu

Skoro každý má v ruce mobilní telefon, v uších sluchátka a v tašce tablet. Rádi využíváte moderní technologie, nebo jste spíš jejich odpůrkyní? Tohle je námět na diskuzi, která by mohla trvat klidně celý den a pokračovat i ten následující. S mobilním telefonem v ruce jde tak nějak všechno snáz. Navíc si v něm můžete hledat i vhodná konverzační témata do společnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Párová terapie: co byste o ní měli vědět

Vztah na pracovišti aneb jeho klady a zápory

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.
Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.
Není snad člověk, který by je neznal. Zvláště v poslední době o nich média psala téměř neustále. Tato nepřehlédnutelná dvojice si získala srdce mnohých, ale řadu svých fanoušků také ztratila, a to právě kvůli stěží pochopitelným krokům, které provedla. Harry a Meghan jsou pár, který bude přitahovat pozornost médií neustále. Jaké byli jejich největší výstřelky? Pojďme si je připomenout!
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
Nakupování potravin se za poslední měsíce posunulo na zcela jinou úroveň. Pryč jsou časy, kdy se stály fronty před supermarketem nebo kdy se zdlouhavě skládal nákup na pás a poté se následně s obrovským vynaloženým úsilím táhl domů.
Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.

Výběr článků

Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
Každá žena se měsíc co měsíc setkává s menstruací, během které se neobejde bez vložek či tampónů. Málokdo si ale v tu chvíli uvědomí, jaké množství odpadu se vytvoří během používání tradičních menstruačních pomůcek, které následně zbytečně škodí okolní přírodě. Naštěstí ale existuje několik ekologických alternativ, za které vám příroda poděkuje a oceníte je i vy z hlediska snadného použití. Pojďme se podívat na téma ekologické menstruace.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.

Nepřehlédněte

Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.
Když se řekne Česká republika, každý si spíše vybaví pivo, nicméně Morava – to je kraj hlavně vína a slovácké kultury. Proto je zde spousta vinic, které můžete obdivovat nejlépe ze sedla svého kola.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek