Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak na zahradě vypěstovat dokonalý zelený trávník? Máme trik přímo od zahradníka

Dokonalý trávník už pro vás nemusí být jen pouhý sen. A to navzdory tomu, že máte doma děti či psa, kteří dávají zahradě každý den zabrat. S triky, které vám představíme v našem dnešním článku, pro vás bude údržba trávníku hračka.
trávník
Dokonalý trávník už nemusí být jenom sen. Vyzkoušejte trik od zahradníka.

09. 05. 2022

Zahrada bez jednolitého zeleného koberce ztrácí na kráse. Pokud se chcete při pohledu na svůj trávník rozplývat blahem (a nechat sousedy tiše závidět), vyzkoušejte následující rady. Za pár dní budete mít ze zahrady doslova a do písmene golfové hřiště. Jen ty jamky budou chybět.

trávník
Pohled na zahradu vás bude hřát u srdce.

Zatočte se škůdci

Nejhorším škůdcem jsou bezesporu nemoci a plísně. Na ně budete muset zakoupit chemické postřiky, s jejichž výběrem vám obvykle poradí v zahradnictví.

S přemnoženými hmyzími škůdci si obvykle poradí ptáci, zejména zjara a počátkem léta. Máte-li pocit, že se vašemu pozemku vyhýbají, zkuste je nalákat vtipně rozmístěnými krmítky, která po dvou či třech týdnech, až si ptáci zvyknout létat k vám, odstraníte. I poté se budou vracet celou sezonu na vaši zahradu pro krmení.

trávník
Už žádná holá místa na vašem trávníku.

S přemnoženým hmyzem vám mohou pomoci i krtci. Ale ti jsou škůdci sami o sobě. Nejlépe si s nimi poradíte pomocí speciálních odpuzovačů. Ty se dají koupit v hobby marketech, ale můžete si je vyrobit i doma. Skvěle fungují poloviny plastových lahví na přibližně metrovém klacku zabodnutém do země. Jak se do plastových lahví opírá vítr, kmitají. Skrze klacky se pak rozvibrovává půda, což krtkům nesvědčí.

Čas na dokonalý trávník

Nejprve je třeba věnovat se místům, kde je trávník řidší než jinde, nebo kde úplně chybí. Na to existuje skvělý trik.

  1. V zahradním kolečku si připravte směs, kterou tahle holá místa ošetříte. Nejlepší je použít rašelinu v poměru 2:1 s pilinami, pokud možno z měkkého dřeva. Piliny z tvrdého dřeva se totiž rozkládají pomaleji a poskytují tak v první fázi novému trávníku méně živin.
  2. Do rašeliny přimíchejte trávníkové osivo. Je třeba použít ho opravdu hodně, několikanásobně víc, než by bylo na podobně velká místa potřeba podle návodu. Klidně desetkrát tolik.
  3. Směs dobře zalijte odstátou vodou, překryjte nepromokavou plachtou nebo celtou a nechte odpočívat asi pět dní, aby tráva mohla začít klíčit.
  4. Po pěti dnech do klíčící směsi přidejte několik lopat zeminy, pokud možno z vaší zahrady. Můžete ji vykopat z míst, která budete touto směsí ošetřovat. Směs navrstvěte do inkriminovaných míst a během prvního týdne poctivě zalévejte. Pokud neprší, klidně i několikrát denně.
K TÉMATU  Jak může jedlá soda pomoct na zahradě? Budete překvapení!

Už po týdnu uvidíte první výsledky. A za měsíc nebo dva budete mít na zahradě slíbený dokonalý trávník. Pro případ, že si nejste úplně jistí, přinášíme odkaz na video, kde je celý postup názorně vysvětlený.

Jak na dokonalý trávník?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dokonalá zahrada. Nejlepší tipy, jak ji uzpůsobit tak, aby se propojila s vaší myslí a nitrem!

Dešťovka: Ekologické řešení, které oceníte na zahradě i doma

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Muži jí leželi u nohou, ženy v její blízkostí pukaly závistí. Byla krásná, talentovaná, ale osud se s ní nemazlil. Seznamte se s jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších hereček, které se kdy ve filmovém světě objevily.
Viber, jedna z předních světových aplikací pro zasílání zpráv, se spojila s útulkem Bouchalka, který pomáhá psům, kteří čekají na nové majitele nebo kteří se ztatili. Viber nedávno představil lokalizovaný balíček samolepek určený právě pro milovníky psů a pokud i vy chcete přispět pejskům v Bouchalce.
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Třešně a višně jsou jedny z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů na pozemcích a zahradách u rodinných domků. To není překvapivé, protože všechny odrůdy třešní jsou chutné, zdravé a ideální pro konzumaci přímo ze stromu. Stojí za to zjistit, jak tuto rostlinu správně pěstovat a jak vybrat nejlepší odrůdy třešní, které každoročně poskytnou bohatou úrodu. Řekneme vám také, jaká může být cena třešní a kde je nejlépe koupit.
Chcete se pyšnit originálním zdrojem osvětlení? Instalujte doma designové osvětlení a udělejte z něj dominantu interiéru. Najděte svojí inspiraci v galerii.
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?

Výběr článků

Nakupování dárků přes internet roku od roku roste. Co nesmíte přehlédnout, aby vše proběhlo hladce a hlavně včas? Dodržujte následující rady!
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!

Nepřehlédněte

Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek