Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak se starat o rty v létě? Pečujte o ně správně

Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.
jak se starat o rty
Rty vyžadují speciální péči. (foto: 123RF)

27. 08. 2021

Rtěnky užívejte s rozumem

Aby vaše rty zůstaly vždy krásné, musíte si zapamatovat pár jednoduchých pravidel pro letní péči o rty. Jak se starat o rty? V létě byste měli vybírat takovou kosmetiku, která je k pokožce velmi jemná, nedráždí i a nejlépe má i ochranné filtry proti slunci.

U rtěnek takový výběr hygienických produktů nenajdete, přece jen jde hlavně o barvu. Nicméně byste se vždy měla zamyslet nad tím, co si na rty vlastně nanášíte.

Rty především hydratujte

V létě často využívejte jelení loje a pomády na rty. Nejlépe takové, jež mají i zklidňující účinek. Často je vhodnou příměsí třeba aloe vera nebo heřmánek. Neuškodí ani pomády s příchutí ovoce, hlavní je, že díky složení pomád a lojů nejsou rty vysušené, krásně se hydratují a získávají nazpět svou ztracenou pevnost. Pokud máte na rtech opary, dočasně se rtěnky vzdejte, nebo pro tento případ použijte speciální náplasti, aby se infekce nerozšířila.

Hygiena především

Vyhněte se nevhodným zlozvykům jako je třeba kousání do rtu. To konkrétně rtům škodí významným způsobem, narušuje totiž pokožku a při doteku rukou se pak do rtu zavádí škodlivé bakterie. Co se týče estetičnosti, o kterou všechny dbáme, rozhodně se rozkousaným rtům vyhněte, začnou být totiž potom vyschlé, objeví se na nich oschlá místa a jen velmi pozvolna se z takového drastického zásahu uzdravují.

Také si nezvykněte olizovat si rty a dotýkat se jich špinavými prsty. Nejen, že to není pěkné, ale také to dráždí jemnou pokožku rtů.

Peeling na rty existuje

Jednou za jeden až dva týdny si očistěte rty peelingem. Mělo by se správně jednat o velmi jemné peelingy, a nikoliv o ty, jež jsou určeny pro pleť. Při aplikaci peelingu použijte samostatný (nepoužitý a čistý) zubní kartáček s velmi měkkými přírodními štětinami.

K TÉMATU  Podrobný průvodce konturováním obličeje. Zkuste to podle nás!

Peeling by měl být aplikován kruhovým pohybem štětce, masírováním rtu ve směru hodinových ručiček a poté také proti směru hodinových ručiček. Pokud u vás nepřetrvávají problémy se suchostí, bude tento postup postačovat jednou týdně.

Lidové recepty na peeling rtů

Do lžíce jemných ovesných vloček nebo hrubé rýžové mouky přidejte olivový olej, aby vznikl hustý krém a tento krém naneste na rty a použijte dle návodu výše. To však není jediný recept. Záleží, která z ingrediencí se vám líbí více, jelikož tu máme ještě sladký peeling: do lžičky tekutého medu přidejte trochu jedlé sody a 5-6 kapek olivového oleje.

Avšak peeling nepožívejte, snažte se ho pouze aplikovat na rty a neslíznout! Také existuje varianta peelingu obsahujícího lžičku hnědého cukru promíchaného se třemi kapkami mandlového oleje.

Peeling s sebou nese víc výhod

Stojí za zmínku, že měkký zubní kartáček může nejen aplikovat peeling, ale také masírovat rty, aby se v nich zlepšil krevní oběh. V tomto případě budou rty po masáži jasnější a svěžejší. Nejlepší je provést tento postup každý večer před spaním a poté je otřít rty vatovým tamponem navlhčeným v heřmánkovém výluhu.

Nezapomeňte na masku

Abyste svým rtům pomohli, měli byste také použít speciální masky na rty, které je zvlhčí a nasytí vitamíny. Můžete využít například následující recept: smíchejte žloutek z jednoho vejce s jednou lžičkou zakysané smetany a směs naneste na 15 minut na rty, poté odstraňte zbytky vatovým tamponkem. Masku z rtů nevyplachujte vodou.

Pokud vám takový recept nevoní zkuste nastrouhat jablko najemno a smíchat se lžičkou změklého másla. Masku naneste stejným způsobem. Postup opakujte alespoň jednou týdně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak si udržet mladistvou pleť. Zkuste jednoduché fígle Francouzek

K TÉMATU  Perly slaví comeback. Jak se neutopit v jejich jemnosti a eleganci?

Jak se zbavit celulitidy? Věnujte svému tělu dostatek péče

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Ovdověla jsem velice brzy, bylo mi dvaačtyřicet, když můj manžel zemřel na infarkt a od té doby jsem zůstala sama. Abych svůj život nějak vyplnila, hodně jsem se upnula na dceru, která byla ráda. Vždyť jí alespoň měl kdo pomáhat s jejími třemi dětmi, na které neměla čas, protože chtěla budovat kariéru.
Patří ke skutečným legendám československé populární hudby a je nekorunovanou královnou slovenského popu. Marika se narodila na Východním Slovensku, v Turanech nad Ondavou. „Prožila jsem tam nádherné dětství. Rodiče sestru Helenku, bratry Michala, Janka a Dušana a mne vedli k lásce k hudbě a ke zvířatům“, říká Marika. „Nadále bydlím v Bratislavě, ale na Východ Slovenska se často a ráda vracím. Je mi tu krásně! Tady oslavím i letošní narozeniny. Přírody, hor, lesů si tady nesmírně užívám. Společnost mi dělají mí tři psíci - bišonek Láska, maltézáček Majky a a na ulici nalezená Bella“.
Silná intuice, opakující se sny nebo déja vu. To vše jsou údajně známky reinkarnace. Tedy toho, že žijete už "několikátý" život. Znamená to, že se vaše duše vrací znovu v jiné životní formě. Věříte nebo nevěříte?
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.

Výběr článků

Je sice pravdou, že jsme všichni netrpělivě čekali až se dostaví léto. V horkých letních měsících se nám ale nechtějí nosit tenisky nebo jinak uzavřené boty. V důsledků vysokých teplot mohou někomu také nohy začít otékat. V tuto chvíli přichází na scénu dámské sandály. Jaké jsou typy a s čím je vhodné je kombinovat? Může je nosit opravdu každá dáma a hodí se ke každé příležitosti? Všechny tyto informace jsme zjistili za vás.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!

Nepřehlédněte

Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Každé znamení zvěrokruhu má své vlastní silné stránky. Ty jsou klíčové pro určení toho, co ženy bude na mužích přitahovat, tedy jaká znamení si budou volit jaké muže. Pokud jste žena nebo muž, vyberte si své znamení a podívejte se na jeho povahové rysy. Následně se dozvíte, jaké typy mužů budou danou ženu přitahovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek