Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Běh s dítětem? Ano, ale vyberte ten správný kočárek

Rozhodli jste se zatočit s přebytečnými kily po porodu a začít běhat s kočárkem? Jistě je to ideální varianta jak dělat něco pro sebe a při tom zabavit i vašeho potomka aniž byste museli složitě shánět hlídání. Mimo standartní výbavy na běh je však důležité vybrat i správný kočárek, který splní všechny vaše kritéria a očekávání.
běhání
Běhání s miminkem? Žádný problém!

Do města i na běh

Nejčastější volbou sportovního kočárku na běhání je varianta, kterou využijete nejen pro sportovní aktivity ale i na procházky městem či přírodou. Pokud nad takovým uvažujete i vy, rozhodně se nedejte zlákat čtyřkolovými kočárky v trendy designech. Pro běh a vůbec jakoukoli rychlejší jízdu jsou většinou naprosto nevhodné.

Prvním ukazatelem správného typu kočárku pro aktivní maminky je to, že se jedná o tzv. tříkolku. Jak už název sám napovídá, kočárek má pouze tři kola a to dvě vzadu a jedno vpředu. Největší rozdíl mezi nimi je pak právě v předním kole, které je buď napevno uchycené, nebo je primárně otočné s možností aretace. A když už mluvíme o tříkolkách, tak vaše ratolesti v pozdějším věku určitě ocení dětské tříkolky, díky kterým budou moci za vámi uhánět, když budete běhat na vaší oblíbené cyklostezce.

Jestliže dopředu víte, že budete investovat pouze do jednoho kočárku a chcete aby pro vás měl mnohostranné využití, určitě je lepší volbou kočárek s možností aretace. Při procházkách ve městě vám poskytne možnost pohodlného ovládání díky otočnému přednímu kolu. Naopak při sportovní aktivitě stabilitu díky jeho aretaci. Hodí se však spíše pro občasné sportování, než každodenní aktivní nápor.

Na běh i do těžšího terénu

Pokud bydlíte na vesnici, nebo celkově plánujete s kočárkem více sportovat a využívat jej zejména na procházky v těžším terénu, bude pro vás ideální volbou varianta s napevno uchyceným předním kolem.

Kočárek je stabilnější a kolo se vám nemá šanci při rychlejším pohybu rozviklat. Naopak s ním snadno zvládnete i procházky v lese či po poli, kde si poradí s většími nerovnostmi. Většina takto řešených kočárků má navíc velmi kvalitní odpružení. Vaše dítko se v nich bude cítit opravdu pohodlně za jakékoliv situace.

K TÉMATU  Mami, bolí mě břicho, nemůžu do školy. Jak poznat a reagovat na vypočítavou lež dětí

Vozíky pro aktivní rodiny

Samostatnou kapitolou jsou pak vozíky pro děti. Využijí je především sportovně založené rodiny, které chtějí ve svém aktivním životě pokračovat i po narození dítěte. Standardně se primárně prezentují jako cyklovozíky, nicméně po dokoupení různých doplňkových setů s nimi zvládnete i mnoho dalších aktivit.

Jednou z nich je právě i zmiňovaný běh kdy z vozíku díky tzv. jogging setu uděláte tříkolový vozík. Takto upravený jej můžete použít i na procházky v přírodě či in-brusle. Na své si s ním přijdete i v zimě, kdy využijete naopak lyžařský set. Snadno pak můžete s vozíkem vyrazit na běžky či lyže.

Na co si dát pozor?

Počítejte s tím, že né každý kočárek je uzpůsobený na běh, či jiné aktivity s dětmi už od miminka. Otřesy navíc nejsou pro opravdu malé děti příliš vhodné. Počítejte s tím, že s aktivitami budete muset chvíli počkat.

Většina kočárků na sport je pro děti, kteří již nepotřebují korbičku a jsou schopné v kočárku sedět. Do vozíků je sice možné dokoupit miminkovník, který lze použít i pro několika měsíční miminka, nicméně je na vašem uvážení kdy a na jakém povrchu s danými aktivitami začnete. 

Pokud se chystáte běhat doslova za každého počasí, všímejte si také odvětrávání kočárku. V létě by se v něm dítě nemělo přehřívat a v chladnějších měsících bude naopak dobré, pokud jej budete moci mimo do fusaku schovat i pod stříšku. Současně zvažte možnosti dokoupení různého příslušenství jako je pláštěnka, síťka proti hmyzu nebo například držák na lahev, do kterého si budete moci umístit svou lahev s vodou.

V neposlední řadě se zaměřte na nastavitelnost jednotlivých částí kočárku. Zejména možnost zvednutí či snížení madla je podstatné. Při běhu vám totiž bude pohodlnější mít ruce v úplně jiné poloze než při chůzi. Současně by kočárek měl splňovat i možnost polohování prostoru kde sedí dítě. Pokud je aktivní a chce se dívat, můžete jej nechat v sedě. Pokud ale v průběhu usne, je jistě pohodlnější jej položit. V takovém případě ale občas sedadlo přesahuje do prostoru, kde potřebujete dostatek místa pro vaše nohy. Ideální je tedy si kočárek prohlédnout naživo v některé z kamenných prodejen a všechny výše zmíněné možnosti vyzkoušet.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Ačkoliv plastická chirurgie neustále piluje technologie, díky kterým úspěšně bojujeme proti stárnutí, čím dál větší popularitě se těší obličejová jóga. Tušíte správně, je to cvičení jako každé jiné, ovšem face jóga má za cíl procvičit svaly v obličeji. Pokud nevíte jak začít, není nic jednoduššího než dát follow těmto influencerkám a výsledky se brzy dostaví.
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
Zrovna teď je ten správný čas začít chodit do sauny. Proč? Sauna totiž umí zlepšit imunitu, a zabránit tak častému onemocnění. V neposlední řadě vám také dovede vylepšit psychiku!
Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?

Výběr článků

Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!
Nový rok přináší mnohá předsevzetí. Mezi ně jistě patří i zdravější životní styl a redukce váhy. Jak ale vyčistit tělo správným způsobem po vánočním hodování?
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.

Nepřehlédněte

Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.
Ještě se stydíte za nedokonalosti svého těla? S pocity, které vás dlouho sužovaly, se můžete vesele rozloučit! Trend body positivity je zde! Frčí modelky kyprých tvarů, dvoubarevné kůže, ženy s příběhem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek