Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Vyberte si povlečení do horkých letních nocí i sychravé zimy. Víme, jaký materiál je nejlepší

Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
povlečení
Poznejte různé druhy povlečení a využijte tyto znalosti vzhledem k výběru na základě počasí!

Materiál ložního povlečení

Některé druhy povlečení mají termoregulační vlastnosti. To znamená, že v létě chladí a v zimě hřejí. Navíc jsou prodyšné a odvádí vlhkost. Mezi tyto materiály patří například bavlna, len nebo damašek. Naopak mikroplyš, flanel nebo froté se hodí do chladných nocí. Jsou měkké, teplé, jemné na dotek a zima vám v nich rozhodně nebude.

Bavlna

100% bavlna v létě chladí a v zimě hřeje. je prodyšná, měkká a skvěle saje vlhkost. Při nákupu dbejte na to, aby byl případný potisk vyroben z ekologických barev. Bude odolnější vůči praní a šetrný k pokožce.

Polybavlna

Polybavlna je praktické a levné povlečení. Jedná se o směsovou tkaninu s 35% podílem bavlny a 65% podílem polyesteru. Výhodou tohoto materiálu je, že rychle schne, minimálně se mačká a nemusí se téměř žehlit. Polybavlna je lehká, prodyšná a můžete pod ní spát v létě i v zimě.

Len

Lněné povlečení si zamilujete na první dotek. Je měkké, přírodní a praním získává na jemnosti. Vydrží vám dlouhá léta a po celou dobu používání si zachová pevnost a pružnost. Mezi jeho hlavní výhody patří prodyšnost, termoregulační a antibakteriální vlastnosti. Bude se vám v něm spát dobře v létě i v zimě.

Satén

Bavlněný satén je velmi luxusní a kvalitní. Získá si vás svou hebkostí, leskem a jemností. Perfektně se hodí na letní teplé noci i zimní mrazíky. Díky svým termoregulačním schopnostem je prodyšný a savý.

Damašek

Damaškové povlečení možná znáte z hotelových pokojů. Tento luxusní materiál nabízí mimořádné pohodlí a hebkost. Používejte ho po celý rok a kombinujte ideálně s jersey nebo saténovým prostěradlem.

Flanel

Flanelové povlečení je klasika, která se skvěle hodí do chladnějších nocí. Základem pro jeho výrobu je 100% bavlna, která úpravami získá vlasový efekt. Flanel má podobné vlastnosti jako bavlněné povlečení, jen je choulostivější. Perte ho se změkčovadlem a aviváží, aby vám zůstalo dlouho měkké a hřejivé.

K TÉMATU  Velikonoční dekorace pro tu pravou sváteční atmosféru u vás doma. Přivítejte jaro stylovou výzdobou!

Mikroplyš

Jste zimomřiví a nechcete z pod peřiny vystrčit ani palec? Pak je pro vás mikroplyš to pravé. Tento materiál poznáte podle krátkých chloupků na povrchu. Je sametově hebký, lesklý a velmi teplý.

Krep

Krep lehce poznáte podle ohybům a zmačkání na povrchu látky. Tento materiál si oblíbíte pro jeho hřejivost a také nenáročnou úpravu. Nemusíte ho vůbec žehlit. Krepové povlečení najdete v dětských postýlkách, ale vyrábí se také v mnoha barvách a vzorech pro dospělé.

Jersey

Jersey patří mezi luxusní materiály. Je velmi hebký, příjemný na dotek a odolný. Oceníte ho v létě i v zimě. Povlečení z damašku nebo saténu bude vždy ladit s jersey prostěradlem.

Pojďme si vlastnosti jednotlivých materiálů shrnout. Rádi se v zimě zachumláte do opravdu teplých dek? Pořiďte si povlečení z flanelu, krepu nebo mikroplyše. V létě naopak peřiny povlékněte do prodyšné a lehké látky. Tou je například bavlna, polybavlna, satén nebo damašek. Většina materiálů má termoregulační vlastnosti, které oceníte po celý rok. Len, damašek, satén, bavlna, polybavlna a jersey v létě chladí a v zimě hřejí.

Materiál dek a polštářů

Deky a polštáře nemusíte s příchodem jara a zimy měnit. Materiály, ze kterých se ložní prádlo vyrábí, si skvěle poradí s teplem i zimou.

Přírodní materiály

Ložní prádlo z přírodních materiálů obsahuje vlnu nebo peří. Oba materiály jsou velmi oblíbené pro svou schopnost odvádět pot. I když se to nezdá, deky z ovčí vlny se hodí na léto i na zimu. Udržují totiž stálou tělesnou teplotu. Ani jeden z materiálů však není vhodný pro alergiky.

Umělé materiály

Ložní prádlo z umělých materiálů je vyrobeno z dutého nebo silikonizovaného vlákna. Má nízkou hmotnost, tvarovou paměť a perfektně izoluje teplo. Je to ideální materiál pro alergiky.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidem, kteří jsou narozeni v období od 21. ledna do 20. února patří znamení Vodnáře. Vodnáři jsou velmi silní ale i tvrdohlaví, hlavně jsou ale kreativní. Vodnář je vzdušným znamením a lidé v tomto znamení od narození milují originalitu i netradiční životní styl. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? A co můžete čekat od žen a mužů, kteří se narodili v tomto znamení? Podívejte se na podrobnou charakteristiku.
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.
Nemoci si nevybírají člověka podle toho, odkud pochází ani kolik má peněz. Některé nemoci jsou ovšem typické pro ženy a jiné pro muže. Naše těla a biologie se hodně liší. Samozřejmě některé z těchto onemocnění mohou mít také muži, ale ženy k nim mají mnohem větší sklony. Dnes se podíváme, co vás jako ženu může postihnout.
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?
Ten pocit, když na pásu ne a ne se objevit vaše zavazadlo. Nepotěší nikoho. A dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Každý rok se ztratí až 25 milionů kufrů. Co máte dělat, když se tato nepříjemná situace stane vám?
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.

Výběr článků

I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.

Nepřehlédněte

Obyvatelé hlavního města mají nyní další možnost využít přelomového tréninku pomocí elektrické stimulace svalů (EMS), který umožňuje náležitě procvičit 90 procent svalů v těle za pouhých 20 minut. Společnost BodyBody, která tuto unikátní formu péče o tělo nabízí, otevřela v Praze na Karlově náměstí své šesté pražské studio. V České republice je celkem dvanáct BodyBody studií.
Asi každá z nás už slyšela o různých seznamovacích aplikacích či online seznamkách. Někomu jsou seznamky zdrojem nekonečných erotických eskapád, jiní zde hledají osudovou lásku. A pro někoho jsou seznamky jeden velký podvod. Podívejme se, jak je to s nimi doopravdy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek