Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kde se vzaly vánoční tradice aneb 5 zajímavostí, které (možná) nevíte

Vánoční svátky má snad každý rád! Vždyť se během nich jenom odpočívá, sledují se pohádky neustále jdoucí v televizi, také se pořád jí a rozdávají se dárky. Navíc jsou Vánoce dny, během kterých trávíme svůj čas s rodinou a všemi, na kterých nám záleží. Nebo přinejmenším doufáme, že máte o svátcích přesně takovou pohodu.
vánoční
Opět zase po roce, jsou tu milované Vánoce.

17. 12. 2021

Vánoční tradice, dnes se jich dodržuje celá řada. Patří mezi ně například štědrovečerní večeře (tuhle tradici máme moc rádi), od které by nikdo neměl vstávat, dokud se nedojí. Zpravidla je složena z polévky zelné nebo rybí a kapra s bramborovým salátem. Jenže víte, kde se třeba takový kapr na stole vzal? To je jenom jedna z vánočních zajímavostí, které vám přinášíme.

Kapr už od 19. století

V řadě domácností je tím hlavním jídlem štědrovečerní tabule řízek. Ale vánoční tradice velí, že se o Vánocích podává kapr s bramborovým salátem. Z dostupných údajů vyplývá, že se kapr začal objevovat v českých domácnostech už kolem 19. století. Tehdy se však týkal hlavně domácností v rybníkářských oblastech nebo zámožnějších rodin.

Zatímco dnes kapra smažíme, tehdy se upravoval takzvaně na modro čili se vařil ve zředěném octě nebo bílém víně společně s kořenovou zeleninou. Případně se připravoval na černo, kdy se pekl v omáčce složené z mandlí a perníku nebo povidel a ořechů. Obalovaný kapr se začal připravovat až díky nejmenované kuchařce, která tento recept uvedla hned po svém vydání v roce 1895. Mezi všechny společenské třídy se však obalovaný kapr dostal až po konci druhé světové války a je na našich stolech dodnes.  

Kde se vzal, tu se vzal, bramborový salát 

U jídla ještě zůstaneme. Co takový bramborový salát, kde ten se vzal? Přece jenom je také součástí štědrovečerní tabule. V tomto případě je původ bramborového salátu nejasný. Pravděpodobně ale vznikl tak, že se jednoduše daly dohromady zbytky jídla, které bylo škoda vyhodit.

Adventní věnec na stůl i na dveře

Další velmi známá a oblíbená vánoční tradice je adventní věnec, který se umísťuje na stůl a jehož součástí jsou čtyři svíčky, které mají za úkol odpočítávat dny do Štědrého dne. Z dostupných údajů vyplývá, že se adventní věnec objevil v českých domácnostech až po sametové revoluci, ovšem součástí vánočních tradic byl už dříve. Pravděpodobně se do světa dostal společně s příchodem křesťanství, ale názory na to se poměrně liší. Co se však neliší, tak jeho současné vnímání. Je to typická vánoční dekorace.

K TÉMATU  Chytré hodinky: užitečná elektronika, která zaujme všechny generace

Ať už jste členem věřící rodiny nebo té ateistické, v obou případech váš adventní věnec na stole vypadá stejně. Jeho hlavní součástí je kruh a čtyři svíce, které mají být symbolem čtyř světových stran. Svíčky by se měly zpravidla zapalovat proti směru hodinových ručiček.  

Lití olova odhalí budoucnost

Mezi vánoční zajímavosti patří i lití olova. I když je to poměrně nebezpečný zvyk, je v moderních domácnostech poměrně oblíbený. Přece jenom, koho by nezajímala jeho budoucnost. Ta se věští z tvaru, který vznikne po nalití olova do studené vody. Kupříkladu tvar podobající se domu se střechou znamená štěstí. Pokud vzniknou kruhy, můžeme se těšit na svatbu. Porušené kruhy naopak značí rozchod. Rovné čáry zase symbolizují spokojený život.

Podle všeho tato tradice vznikla už v časech prastarých Keltů. Právě ze severských zemí pochází. Podle pověstí měli Keltové získat toto tajemství věštění od druidů z bájné Atlantidy.

Polibek pod jmelím není z Ameriky

Co je opravdu důležité vědět a znát, tak to, že polibek pod jmelím není ryze americký zvyk, i když si to mnoho lidí myslí. Polibek pod jmelím má totiž původ v Evropě. Už od pradávna se ví, že jmelí má kouzelné účinky. Dnes má do domácnosti přinášet štěstí a když se pod ním políbíte, mělo by vás ochránit před nemocemi a zlými silami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vybrat vánoční dárky pro každého člena rodiny?

Vánoce přicházejí! Prohlédněte si jednoduché dekorace, které navodí tu správnou atmosféru!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vyvážení kariéry a rodinného života je pro moderní rodiče neustálou výzvou. V dnešní uspěchané době je těžké najít správnou rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem stráveným s rodinou. Nicméně, s pomocí správných strategií a přístupů je možné dosáhnout uspokojivého životního stylu, který ctí obě tyto důležité oblasti. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou v cestě za vyváženým kariérním a rodinným životem:
Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?
Zvažujete, že svému dítěti začnete dávat kapesné a nevíte, kdy je nejlepší čas? Jak začít a co všechno dopředu promyslet?
Počítače a další informační a komunikační prostředky patří dnes k běžnému životu. Nebojte se u svých dětí rozvíjet znalosti a dovednosti také v oblasti těchto technologií. S počítačem nebo tabletem se mohou seznamovat už od batolecího věku. Počítačové hry není třeba zavrhovat, ale chce to jistá pravidla.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Leden je ideálním obdobím, kdy byste si měli naordinovat očistu. Zbavíte se při ní všech škodlivých látek a zároveň posílíte imunitu. Přece jen játra, a nejen ta, dostala v závěru roku pořádně zabrat. Chcete-li jim ulevit, zapojte se do soutěže o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám pomůže při detoxikaci organizmu a navíc podpoří vaši obranyschopnost.
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?
Nejběžnější příčinou lupů je seboroická dermatitida nebo někdy nazývaná seborrhea. Suchá pokožka, citlivost na specifické vlasové produkty a kožní podmínky, jako je ekzém nebo lupénka, mohou zvýšit náchylnost k tvorbě lupů. Rovněž se věří, že běžná houba malassezia může být spouštěčem. Jak na lupy?
Ulpívající mastnota na troubě i uvnitř, s kterou je boj celkem urputný a někdy až nekonečný. I s tím se mohou některé hospodyňky ve své domácnosti setkat. Jak ušetřit nějakou tu korunu a zbavit se oleje a nečistot ulpívajících na povrchu trouby co nejsnadněji? Máme pro vás pár skvělých a praktických tipů.
Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.

Výběr článků

Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.

Nepřehlédněte

Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek