Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Syndrom náhlého úmrtí kojence je noční můrou všech maminek

Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
Syndrom náhlého úmrtí kojence
Syndrom náhlého úmrtí kojence je noční můrou každé matky. (zdroj foto: www.123rf.com)

28. 10. 2020

28. 10. 2020

Co je syndrom náhlého úmrtí kojence

Syndrom náhlého úmrtí kojence, známý také pod zkratkou SIDS, (z anglického sudden infant death syndrome) je náhlá a neočekávatelná smrt kojence, který je starší než jeden měsíc, kdy se ani pitvou neprokáže příčina úmrtí. SIDS postihuje děti v 1. roce života, přičemž 95 % dětí postihne do šestého měsíce.

Nejčastěji se SIDS vyskytuje mezi 2.–4. měsícem, častěji se s ním lze setkat u chlapců než u dívek. K náhlé smrti miminka dochází nejčastěji v průběhu spánku. Vzhledem k tomu, že u miminka nejsou patrné známky nástupu SIDS, nelze riziko předem rozpoznat. Mnoho maminek využívá monitorovací zařízení dechu miminka, kdy se při absenci dechu spustí alarm a poté je nutné zahájit nedokladnou resuscitaci.

Rizikové faktory

Ačkoliv existuje mnoho hypotéz o možných příčinách, přesná příčina syndromu náhlého úmrtí kojence není zcela jasná. Z tohoto důvodu tak není možná ani spolehlivá prevence. Jsou ale stanoveny určité rizikové faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí kojence.

Patří mezi ně např. ukládání dítěte do postýlky v poloze na bříšku, matky kuřačky, velmi mladé matky, častá těhotenství matek, špatně ventilované či zakouřené prostředí, nadměrná nebo nízká pokojová teplota, nedonošenost dítěte, socioekonomický status rodiny a brzké ukončení kojení.

Jak předcházet SIDS

I když přesné příčiny syndromu náhlého úmrtí kojence nejsou přesně známy, pro snížení rizika jsou doporučována určitá preventivní opatření.

  • Miminko ukládat ke spánku v poloze na zádech. Poloha miminka na boku není doporučována, protože hrozí překulení do polohy na břicho, která je pro vznik SIDS riziková.
  • Miminku je vhodnější opatřit na spánek tvrdší matraci.
  • Všechny plyšáky a měkké hračky je nutné z postýlky odstranit, protože by mohly způsobit udušení miminka.
  • Miminko by mělo mít vlastní postýlku zejména pro zajištění jeho bezpečnosti. Rizikový je společný spánek miminka s rodiči, protože kromě zalehnutí se také zvyšuje riziko SIDS.
  • Místnost, ve které miminko spí, je nutné pravidelně a důkladně větrat.
  • Teplota pro spánek miminka by měla být kolem 18-20°C. Vhodná není příliš nízká, ale ani příliš vysoká teplota.
  • Nikdy bychom neměli kouřit v místnosti, ve které spí miminko.
  • Miminko je nutné na spaní oblékat přiměřeně v závislosti na teplotě a ročním období. Není nutné miminko oblékat do několika vrstev a přikrývat peřinkou, protože by mohlo dojít k přehřátí. Nedostatečně oblečené miminko může být naopak podchlazeno.
  • Miminko je vhodné kojit co nejdéle, protože mateřské mléko je ideální výživa.
  • S miminkem je nutné pravidelně absolvovat preventivní lékařského prohlídky.
K TÉMATU  Eva (56): Syn se ke mně otočil zády. Snacha mě pomluvila a on jí věří

Studie doporučují používání dudlíku jako prevenci SIDS

Většina odborných studií zaměřených na SIDS doporučuje používání dudlíku jako jedno z preventivních opatření vzniku SIDS. Americká pediatrická akademie uvádí, že používání dudlíku snižuje riziko vzniku SIDS. Studie z roku 2005 dokonce naznačuje, že používání dudlíku snižuje riziko vzniku SIDS až o 90 %.

Studie z roku 2010 provedená na Monashově univerzitě v Melbourne vysvětluje, že díky dudlíku spí miminko lehčím spánkem a lehce se tak vzbudí, když se cítí nepříjemně. Studie z roku 2011 potvrzuje, že používání dudlíku snižuje další známá rizika vzniku SIDS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Matka samoživitelka. Na co vše máte nárok? Přehled dávek a příspěvků na jednom místě

Zpět do práce s miminkem. Je to normální nebo jste špatná matka? Nenechte se stresovat svým okolím a jděte do toho. Jak začít?

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Každý romantický film je zpravidla doplněný svou hudbou, která nejenže podtrhne celou atmosféru, ale hlavně ve všech sentimentálních duších zanechá nepopsatelný pocit, ze kterého v příjemném slova smyslu naskakuje husí kůže. Vzbudí v nás rozmanité emoce a vtáhne nás do děje hlavních hrdinů. A zatímco některá hudba kolem nás propluje bez většího pocitu vzrušení, určité love songy jsou prostě legendy všech legend, při jejichž poslechu i po letech tajeme jak zmrzliny na slunci. Které patří mezi ty top?
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Působí váš domov neosobním dojmem? Necítíte se doma příjemně? Je načase se pustit do zútulnění! Nemusíte investovat do příliš rozsáhlé a finančně náročné rekonstrukce. Stačí vsadit na drobnosti, které však mají na konečném vzhledu domácnosti obrovský vliv. Čím začnete nejdříve?
Sedět doma se zdá jako nuda, nebo dokonce otrava – když se ale na tento problém podíváte z jiného úhlu pohledu, dá se volný čas doma využít docela plodně.
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Náš domov je prostor, kde bychom se měly cítit bezpečně. Je to místo, kde čerpáme psychickou pohodu a energii na další dny. Jak jste na tom vy? To vám prozradí náš numeroskop.
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.

Výběr článků

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.

Nepřehlédněte

Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek