Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Má moje dítě ADHD, nebo jde jen o obyčejné zlobení? Jak hyperaktivitu rozpoznat a kdy vyhledat odborníka

Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
hyperaktivita
Hyperaktivita (ADHD) se objevuje už v dětství. Ve zhruba polovině případů přetrvává až do dospělosti.

07. 05. 2020

07. 05. 2020

V některých případech nemusí jít o obyčejné zlobení, ale o neurologickou vývojovou poruchu, známou jako ADHD, tedy poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Na druhou stranu je nutné říct, že ne každé dítě, které zlobí má poruchu pozornosti. Při jakých příznacích je třeba se obrátit na odborníka?

Co se skrývá za ADHD

Porucha pozornosti s hyperaktivitou, která je obecně známá také jako ADHD, se objevuje už v dětství a v 50 % případů přetrvává i v dospělosti. V dospělosti některé projevy ADHD ustoupí, některé se zmírní, a proto je porucha pozornosti považována za velmi dobře zvládnutelnou, pokud jsou rodiče o problematice dobře informováni. I když není k dispozici léčba, která by tuto poruchu dokázala zcela vyléčit, díky psychologické pomoci a vhodným lékům, není se čeho obávat.

Porucha pozornosti a škola

Špatný školní prospěch, špatné vztahy se spolužáky i učiteli a neustálé poznámky. I to mohou být následky poruchy pozornosti. Z tohoto důvodu se mnozí rodiče začnou nad možnou diagnózou dítěte zamýšlet až poté, co jejich dítě začne navštěvovat školu. Do té doby jsou projevy ADHD připisovány častěji právě zlobení.

Mezi projevy poruchy pozornosti patří také impulzivita, nízké sebevědomí, neschopnost udržet pozornost, což se znatelně podepisuje právě na školním úspěších.

Nejčastější projevy poruchy pozornosti

I když mnozí rodiče zaznamenají u svých dětí poruchu pozornosti až s nástupem do školy, první projevy ADHD lze rozpoznat už mezi druhým a třetím rokem věku dítěte. Jaké projevy nás mohou na poruchu pozornosti upozornit?

  • Dítě není schopno udržet pozornost a soustředit se.
  • Dítě často fantazíruje a „sní s otevřenýma očima“.  
  • Rodiče mají často pocit, že je dítě neposlouchá nebo je neposlušné, protože není schopno plnit jejich pokyny.
  • Dítě si není schopno zorganizovat své činnosti včetně hry.  
  • Velmi časté je u dětí ztrácení věcí. Ve škole dítě často zapomíná a ztrácí knihy, tužky a jiné školní pomůcky.  
  • Při řízené činnosti se velmi snadno rozptýlí i malým podnětem z okolí.  
  • Dítě je neustále v pohybu, je neposedné, budí tak v ostatních pocit, že je zlobivé a neposlušné.
  • I při klidné činnosti se dítě neustále hýbe a vrtí, zkrátka nevydrží chvíli v klidu.
  • Není schopno si hrát potichu.
  • Často a hodně vypráví, a proto je ve škole často napomínáno, že vyrušuje. Dítě také často skáče jiným do řeči, včetně dospělých.
  • Je netrpělivé, není schopno počkat, až přijde na něj řada.
  • Chlapci s ADHD jsou velmi často neposední, zatímco u dívek s ADHD jsou častější sklony  k nepozornosti a dennímu snění.
K TÉMATU  První rande, které vás pobaví! Malý proutník umí sotva chodit, ale nezadrží ho ani dětská postýlka!

Kdy vyhledat pomoc odborníka?

Diagnostikovat ADHD je schopen jen odborník. Vzhledem k tomu, že každé dítě je individuální, jsou také velmi časté rozdíly ve vývoji. Některé děti jsou v určitém věku méně soustředěné než jiné, a přesto nejde o poruchu pozornosti.

Pokud rodiče u dítěte objeví některé z výše uvedených příznaků a nejedná se o projevy obyčejného dětského zlobení, je vhodné konzultovat situaci s pediatrem, který doporučí návštěvu psychologa, psychiatra či neurologa.

Příčiny vzniku ADHD

I když dosud není známá konkrétní a jediná příčina vzniku onemocnění, pravděpodobný je vliv dědičnosti, poruchy vývoje nervového systému, vliv životního prostředí aj. Podle odborníků existuje ale několik rizikových faktorů, které se na vzniku a rozvoji ADHD mohou podílet. Patří mezi ně:

  • ADHD u rodičů či sourozenců.
  • Působení toxinů (např. vystavení se působení olova v nátěrech starých budov).
  • Drogová závislost matky během těhotenství (drogy a alkohol).
  • Předčasný porod.

Mé dítě má ADHD, na co se připravit?

Má-li vaše dítě diagnostikovanou poruchu pozornosti, je třeba se připravit na některé komplikace, které ale lze zvládnout. Na co se děti a rodiče budou muset připravit?

  • Děti s ADHD nejsou často schopni plnit školní povinnosti.
  • Některé děti s ADHD zaostávají za spolužáky, což může vést k jejich nízkému sebevědomí.
  • Mají větší problémy navazovat a udržet vztahy se svými vrstevníky a mají problémy se zapojením se do kolektivu.
  • Díky nepozornosti mají více nehod a zranění než jiné děti.
  • V pubertě a dospělosti jsou více náchylné k závislostem na alkoholu a drogách, mohou mít problémy s chováním a dodržováním zákonů.
  • Děti a dospělí s diagnózou ADHD mohou mít také některé přidružené psychické poruchy. Mezi ty nejčastější patří např. problémy s porozuměním učivu a komunikací, úzkostné poruchy, nervozitu, deprese, bipolární poruchu osobnosti (maniodepresivita), neschopnost respektovat autority a nepřátelské chování vůči nim aj.
K TÉMATU  Rodičovské typy k popukání. Poznáte se i vy?

Do jaké míry budou uvedené obtíže rozsáhlé, závisí nejen na dítěti, ale také na přístupu okolí, zejména rodičů.

ADHD a co dál?

Byla-li dítěti diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou, tedy ADHD, je třeba do problematiky zapojit také blízké okolí dítěte. Nejen učitelé, ale i prarodiče, by měli vědět, jak s dítětem s poruchou pozornosti spolupracovat. Jde o to vysvětlit všem zúčastněným, že nejde o dítě zlobivé, ale dítě, které má určitý neurologický problém.

Protože na každé dítě platí něco jiného, pravděpodobně bude chvíli trvat, než rodiče najdou ten, který bude dítěti vyhovovat. Naštěstí na ADHD dítě a rodiče nikdy nejsou sami. Odborníci jako jsou zejména psychologové pomohou najít optimální přístup k onemocnění.

Pro děti s poruchou pozornosti se ukázala jako velmi účinná tzv. behaviorální terapie, psychoterapie a trénování sociálních dovedností. Dítě se učí, jak korigovat své chování a díky tomu stejně jako ostatní děti zažívá nejen úspěch ve škole, ale i mezi svými vrstevníky a posléze v životě.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Články o výchově dětí

Kroužky pro děti jsou fajn, ale dítě se potřebuje i nudit nebo být s rodinou. Střídání koníčků je také v pořádku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.
Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
Máte ve své domácí lékárničce aspirin? Otázkou je, zda tušíte, co všechno dokáže. Kromě toho, že čistí i ty nejodolnější skvrny na oblečení a zesvětluje tmavé podpaží, také spolehlivě léčí akné. I s černými tečkami si ale hravě poradí!
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
V průběhu ledna vzplál na sociálních sítích vášnivý boj o tělesné ochlupení, když hnutí Januhairy oslavuje přirozenost a vyzývá ženy k odložení žiletek. Je zpět doba kdy se svoboda neoholených těl žen projevuje nejen slovy, ale i odvážnými činy. Přidáte se k revolučnímu hnutí, které vzdoruje společenským standardům krásy a zdůrazňuje jedinečný projev individuality?
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.

Výběr článků

Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Recept na dlouhověkost hledají lidé odnepaměti. Když už na tomto světe, nemohou být napořád, tak se alespoň snaží o to, aby zde byli co nejdéle. A od koho jiného čerpat moudrost, než od lidí, kteří se dožili požehnaného věku.
Na slavnostním večeru v pražském O2 universu se rozdávaly prestižní Ceny Anděl, přičemž sobotní gala byla svědkem ocenění nejlepších z nejlepších na české hudební scéně. Středem pozornosti se stala kapela November 2nd, která si odnesla ocenění za Nejlepší album, ale světla reflektorů se soustředila i na umělce jako Anna K, David Koller a Viktor Sheen, kteří rovněž zaznamenali významná vítězství.

Nepřehlédněte

Začít žít zdravěji - cíl, který si stanovila celá spousta z nás po zjištění, že jsme během doby covidové v průměru přibrali sedm kilogramů. Do svého jídelníčku proto přidáváme vícero zeleniny, hodně ovoce, naopak omezujeme sladkosti a snažíme se vyhnout se smaženému. Když už olej, tak pouze ten olivový, který je mnohými nutričními specialisty schválený. Mimochodem, věděli jste, že by se měl pít na lačný žaludek?
V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek