Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Pro kamarády borec, doma tyran aneb jak poznat, kdo je nebezpečný psychopat?

„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Psychopat
Jak ve vztahu odhalit psychopata? Přečtěte si desatero! (zdroj foto: pixabay.com)

24. 03. 2020

Jak poznat psychopata, který se dokáže přetvařovat? Naše tipy vám pomohou odhalit přetvářku během pár chvil! Psychopat se dá identifikovat poměrně jasnými znaky.

Jak se pozná psychopat?

Galantní, milý, přátelský, a dokonce se sklony k ručním pracím. Takový byl Zdeněk, když ho Veronika poznala. Dokonce jí ušil batoh a na první společný víkend jim ušil stejné kalhoty. Sama byla překvapená, že „normální chlap“ dokáže takové „nenormální věci“. Jenže už tehdy jí začalo docházet, že něco není v pořádku.

Když si sedala do auta, dveřmi nechtěně bouchla. Začal na ni nahlas řvát, což ji opravdu vyděsilo. Na benzínce si dovolila nastoupit do auta bez důkladného očištění obuvi od sněhu. Další řev. Varovná světýlka v nás bijí doslova na poplach – s tím člověkem není něco v pořádku!

Psychopatovo desatero

Před spaním si psychopat rozhodně neodříkává otčenáš … a desatero, podle kterého jej poznáte, také není zrovna boží. Zde jsou znaky, podle kterých zaručeně poznáte, že vaše vnitřní varovná světla, která blikají na poplach, rozhodně neklamou.

Omotat si okolo prstu

Psychopat se do vás dokáže dokonale vcítit. Brzy pozná, co vám dělá radost, a ve chvílích, kdy odkrýváte jeho záporné stránky, vám bude na stříbrném podnose servírovat vše, co vás těší. Snaží se odpoutat vaši pozornost. Nevěřte mu!

Vyvolat vinu

Dokonale se umí proměnit v oběť. Vy byste jej chtěla nechat, když přeci teď prochází tak složitým obdobím? Ve všem mu pořád dokola ubližujete a máte pocit, že je vše vaše vina. Je to váš případ? Jste chycena v síti!

Buď egoista

Je jedno, zda je to úspěšný manažer, bojovník za práva zvířat, nebo šikovný instalatér – povahově je to egoista! Myslí jen sám na sebe a je to právě on, kdo ví všechno nejlépe. Sebe si cení natolik, že i když mnoho z nich předstírá sebevražedné sklony, ve skutečnosti by si nezkřivili ani vlas.

K TÉMATU  Vůně dělá člověka. Jak si vybrat ten správný parfém?
Psychopat
Psychopat se umí perfektně přeměnit v oběť a přenést na vás vinu. (zdroj foto: freepik.com)

Žádný pocit viny

Můžete se snažit jej konfrontovat, vysvětlovat, křičet. Je to úplně zbytečné. Psychopat nikdy necítí pocit viny. Zajímá jej pouze vlastní užitek z dané situace. Pokud ucítí, že mu teče do bot, bude na vás hrát smutek a lítost – ale jen proto, že se cítí ohrožen a nechce vás ztratit. Morálka ani vaše city jej však ve skutečnosti nezajímají.

Přetvařuj se

Každý z nás si někdy doma uleví a zachová se nefér – občasné hádky jsou v dlouhodobém vztahu nevyhnutelné. Ale despota, který od vás vyžaduje dokonalý úklid, a sám nehne prstem, to je jiná liga.

Lži přesvědčivě

Psychopat umí lhát a rozhodně mu to v klidném spánku nebrání. Vymyslí si, že je pojišťovací agent, a přitom má dluhy kam se podíváte. Lže tak dokonale, že když mu na něco přijdete, bude se snažit vás zmást a přesvědčí vás o své pravdě.

Psychopat
Skvělá schopnost psychopata tkví také v perfektním přesvědčování. (zdroj foto: freepik.com

Vyhrožuj jako profesionál

Udivuje vás pocit viny, který ve vás vyvolal, když jste jej prosila, aby šel na rodinnou oslavu? Pokračujeme nekonečným trýzněním a vydíráním – řekne vašim kamarádkám tajemství, které jste mu prozradila. Zneužije vaše citlivé fotografie a informace. Manipulátor, psychopat. Ruce pryč!

Vinu sveď vždy na ostatní

Veroniku Zdeněk po hádce v autě vysadil na cestě několik kilometrů od domova jejích rodičů, kam směřovali. Bez dokladů, bez věcí. Prostě jen tak, protože řekla něco, co „neměla“. Mohla si za to „samozřejmě sama.“ Takhle řeší situace jen skutečný psychopat.

Já můžu všechno

Připravte se na to, že i když máte třídní sraz naplánovaný dlouho dopředu, udělá vše pro to, abyste nešla. Jen proto, že je tam vaše dávná láska. On samozřejmě flirtuje všude možně.

K TÉMATU  Jak zvládnout stres. Kompletní manuál na obranu proti škodlivým emocím

Fyzické násilí je povoleno

I když psychopat spíše jedince systematicky deptá, občas mu to ujede a jednu vám vrazí. Samozřejmě jste opět řekla něco nevhodného. „Můžete si za to sama,“ takový pocit si z celé aféry odnesete.

Máte něco podobného doma? Nebojte se a udělejte první krok potřebný k odchodu od tyrana. Nikdo vás zřejmě nepochopí, protože jeho schopnost lhát a okouzlit lidi je všemocná. Ale počkejte na ten svěží vzduch, který budete opět dýchat, když psychopat zmizí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jestli mě máš ráda, tak… Jak se nenechat manipulovat partnerem. Zarazte to hned v počátku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Sedací souprava je obvykle jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v celém bytě. Tvoří dominantu každého obývacího pokoje, takže vybrat si tu pravou pro vás je nesmírně důležité. Nejen že by měla být pohodlná a pěkně vypadat, ale také je potřeba ji zasadit do okolního interiéru tak, aby ladila s ostatním nábytkem a použitými barvami ve vašem obývacím pokoji.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se postavit ke zvyšování energetických sazeb, je začít v domácnosti šetřit. Smyslem není netopit a sedět doma u televize v kulichu, ale podniknout malé, avšak efektivní kroky, které sníží vaše výdaje za energie. S čím začít ještě dnes?
Miloš Zeman brzy sesedne z pozice hlavy státu. 8. března 2023 tomu bude 10 let od složení prvního prezidentského slibu Milošem Zemanem. Byl zvolen, jako první, přímou volbou a svůj mandát po pěti letech obhájil. Třetí kandidaturu Ústava nepovoluje, a tak teď Česko hledá nového prezidenta. Nebo historicky první prezidentku? Po čem volá naše společnost?
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.

Výběr článků

Máte pocit, že solíte málo? Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu, sůl nám ve větší míře škodí. Jak najít kompromis?
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.
Každý z nás si přeje mít prostorný a světelný byt. Dostatek světla působí pozitivně na naši psychiku a vybízí také k větší aktivitě a kreativitě. Máte i vy rozpoložení bytu, které přirozenému světlu příliš nepřeje? Máme pro vás skvělé tipy, jak si do interiéru světlo přidat. Výsledek bude fascinující!

Nepřehlédněte

Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek