Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Všechna šumivá vína nejsou šampaňské. Jak být za dámu a vyznat se ve světě bublinek

Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Všechna šumivá vína nejsou šampaňské. Jak se v nich vyznat se
zdroj: 123RF.com

15. 11. 2019

Rozdíl mezi šampaňským a ostatními bublinami

Šumivá vína nebo šampaňské? Rozdíl mezi nimi není ani tak ve složení či postupu výroby, jako spíše v původu. Pravé šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Vyrábí se tak, že se v láhvi vyvolá sekundární (druhé) kvašení, čímž vzniká oxid uhličitý, tedy bublinky.

Sekt je šumivé víno, které je vyráběno stejným způsobem jako šampaňské, avšak nepochází z dané vinařské oblasti. Označení “sekt” bylo převzato z Německa, kde se používalo již v 18. století.

Technologii výroby jednotlivých značek si výrobci pečlivě střeží. Znají velmi dobře své vinice, vlastnosti hroznů a jejich schopnost se mísit s ostatními.

Nevyrábí se z čehokoli. Odrůdy jsou přesně stanovené.

V šampaňském najdete smísené pouze tyto tři odrůdy: Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Jiné se nesmí používat. Výroba růžového šampaňského je ještě pracnější a časově náročnější. Buď se na určitou dobu přidávají slupky dvou prvních – tedy červených odrůd, nebo určité procento nešumivého červeného vína.

Šampaňské může být tzv. neročníkové nebo ročníkové. Pro neročníkové se před druhotným kvašením scelují (neboli mísí) vína různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Toto šampaňské není vhodné k archivaci. Ročníkové šampaňské může být také směsí různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Pro výrobu se používají ročníky výjimečných kvalit. Odborníci se shodují, že takové jsou zhruba tři za deset let.

Oblíbené Prosecco a další bubliny

Pokud se začnete zajímat, jak se vyrábí Prosecco, narazíte na metodu Charmat. Znamená to, že tzv. druhotné kvašení neprobíhá v lahvích, jako u šampaňského či sektu, ale v ocelových tancích a pak se pod tlakem plní do lahví. Tato metoda je rychlejší a levnější. Ale zároveň tak vzniká svěží víno s nižším obsahem alkoholu.

K TÉMATU  Šumivé Prosecco s chutí granátového jablka

Prosecco je v oblasti šumivých vín něco jako šampaňské. Je jedinečné a říká se tak pouze vínu, vyrobenému v kopcovité oblasti Benátska, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Vyrábí se z odrůdy Glera, která se dříve nazývala právě Prosecco.

Na láhvi je k vidění nápis frizzante. Pochází z italštiny a česky znamená jemně perlivé. Také Prosecco má variantu frizzante. Ale v posledních letech se s frizzante víny můžete díky jejich značné oblíbenosti setkat i u českých a moravských vinařů.

Vychutnejte si je kdykoli

Stále ještě přetrvává zvyk, že jsou šumivá vína něco, co se používá hlavně na přípitek. Na narozeniny nebo silvestra prostě bouchnete “bohemku”. Ale je to škoda. Zkuste si vybrat z širšího sortimentu. Kvalitních šumivých vín je spousta a brzy zjistíte rozdíly mezi chutěmi jednotlivých značek.
Dejte najevo, že sekt není jen na přípitek. Dopřejte si jej kdykoli, třeba k jídlu, jak to doporučují someliéři. Hodí se například ke zvěřině, králíku, rybám, mořským plodům. Růžové je vynikající k sushi.

A pozor, nepřechladit! Častým zvykem je dát sekt před konzumací do mrazáku. Ale v láhvi jsou smíchána skvělá značková vína, a když je přechladíte, neucítíte jejich vůni ani chuť. Správná teplota na podávání neročníkových šampaňských je kolem devíti stupňů. Pro ročníková vína je to deset až jedenáct stupňů a ta nejlepší šampaňská vychutnáte při teplotě dvanáct stupňů.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Tohle někoho určitě naštve. Emancipace žen je jev, který se děje už několik dekád, ale narůstající feminismus něžnému pohlaví jen škodí. Jaké problémy přináší?
Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
Jak si představujete ideální Vánoce? Pravděpodobně s rodinou, vašimi blízkými. V pohodě, v obklopení radosti a štěstí. A samozřejmě v obklopení cukroví, které mizí z talíře rychlostí blesku. A kromě her, které budete hrát, svůj čas strávíte i sledováním oblíbených vánočních snímků, které svou kouzelnou atmosférou a nadějí z nich vyplývající umocní onu vánoční atmosféru, která se line domovem. Co si nezapomenout pustit?
Blake Lively, nádherná žena, milovaná manželka a matka. To je jen pár z mnoha titulů, kterými se tato pětatřicetiletá herečka může pyšnit. Něco jí do vínku dala sama příroda, na něčem zase musela a musí tvrdě pracovat. Krásná postava a celkový vzhled nejsou nikdy zcela zadarmo. A i Blake si je toho vědoma. Proto se drží určitých stravovacích návyků, kterými se řídí, a my musíme uznat, že se jí vyplácí. Vypadá totiž opravdu božsky.
Každá žena ví, jak je důležité, aby spodní prádlo dokonale sedlo. Zejména pak podprsenka, jejíž nepadnutí může vyvolat nepříjemné bolesti zad. Bohužel jen málokterá ví, jak správně by měla dobře padnoucí podprsenka vypadat a jak si ji ostatně vybrat, aniž bychom si museli zkoušet.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Svou domácnost je možné zútulnit příjemnými pokojovými rostlinami, které nemají jen estetickou funkci, ale také řadu jiných schopností, jež nám mohou přijít vhod. Předně se pyšní schopností čistit vzduch v domácnosti. Jiné zase přináší do domu peníze a hojnost. Pozastavme se právě nad druhými zmíněnými a prozraďme si, kterými vyplnit prázdné rohy v interiéru.
Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?

Výběr článků

Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Turistické boty jsou fantastické boty, které se nosí, když jste v divočině a razíte cestu z prašných cest, podél žulových balvanů a po hřebenech úzkých kaňonů, dají se ale outdoorové boty pánské či dámské nosit každý den? Přeci jen, byly původně vyrobeny k jinému účelu.

Nepřehlédněte

Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek