Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vyrobte si doma balzám na rty s oblíbenou vůní a připravte se na podzim a zimní mrazy

Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.
DIY balzam na rty
balzám na rty

07. 11. 2019

Peeling, lesk i balzám na rty

Vyrobit přírodní pečující balzám na rty je velmi jednoduché. Za pomoci voňavých esenciálních olejíčků si můžete namíchat svou vlastní vůni. Nemusíte ale zůstat jen u něj. Mimo balzámu si vyrobte také peeling, který v mrazivých dnech pomůže vašim rtům dostat se do kondice. A jako třešinku na dortu zkuste svůj vlastní lesk. Můžete si být jistá, že stejný nebude mít tucet kamarádek kolem vás. Navíc můžete takto vyrobit pěknou soupravu, která se stane vítaným dárkem.

Balzám z včelího vosku

Potřebujete: větší lžíci včelího vosku, 3 lžíce oleje (kokosového, jojobového, olivového), pár kapek vitamínu E a pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Zkuste ten, který jste si v létě vyrobila, nebo si kupte svou oblíbenou vůni na některém z e-shopů, kde se prodávají přípravky pro výrobu domácí kosmetiky.

A pak už stačí nerezové hrnce, miska, vařečka, lžička a voda. Pro hotové výrobky si v tomto případě připravte uzavíratelné kelímky nebo tyčinkové aplikátory. Překvapilo mě, jak široká nabídka různých kelímků, lahviček a dalších nádobek na domácí kosmetiku existuje.

Postup: Včelí vosk dejte do menšího hrnce, přidejte olej a dejte do většího hrnce s vodou. Ve vodní lázni rozehřívejte. Míchejte, až se oba materiály spojí. Odstavte z plotny, přidejte esenciální olej a vitamín E. Promíchejte a plňte do nádob. Nechte ztuhnout v chladu, nejlépe v lednici.

homemade balzám na rty
Homemade balzám na rty

Varianta s bambuckým máslem

Jojobový olej je ve své podstatě vosk a nejvíce se podobá olejům produkovaným lidskou pokožkou. Pomáhá regulovat tvorbu mazu, zjemňuje a hydratuje pleť. Včelí vosk zajistí tuhou konzistenci balzámu. Ale roztává při 60 až 70 stupních, proto není třeba balzám vařit a přijít o cenné látky. Bambucké máslo je výborným pomocníkem při péči o pleť. Jeho konzistence je tuhá, ale v kontaktu s kůží pomalu taje. Obsahuje antioxidanty, hydratuje pokožku a udržuje ji pružnou.

K TÉMATU  Proč začít doplňovat kolagen, když se z těla začne ztrácet?

Postup: Dejte stejné množství bambuckého másla, jojobového oleje a včelího vosku. Zahřejte, smíchejte, vyndejte z lázně a vmíchejte esenciální olejíček a případně barvu. Ideální jsou mica prášky. Jsou to barvy vhodné do přírodní kosmetiky, například mýdel, rtěnek, make-upů. Některé jsou namíchané s glittery (třpytkami), které se hodí právě do balzámů či lesků na rty. Každopádně při výrobě těchto produktů pozor na vodu. I malá kapka dokáže značně snížit trvanlivost balzámu.

Lesk na rty

Kosmetickou vazelínu rozehřejte ve vodní lázni. Přidejte pár kapek esenciálního olejíčku své oblíbené vůně. Můžete přidat lžičku medu. Promíchejte, aby se přísady dobře spojily. Dejte do nádobek a nechte vychladnout.

Nejprve použijte peeling

Zatímco balzám a lesk chladne v ledničce, dopřejte svým rtům domácí peeling. Stačí smíchat lžíci medu, lžíci cukru a pár kapek olivového oleje. Nebo zkuste lžíci hnědého cukru, lžíci mandlového oleje, lžičku medu a pár kapek esenciálního citrusového oleje. Vmasírujte do rtů a nechte deset minut působit. Omyjte vodou a natřete rty balzámem.

Jak o sebe pečujete v mrazech vy?

PS. Pokud byste raději zvolili komerční balzámy na rty, tak doporučujeme se podívat na jejich recenze.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
Milovala cestování, svého manžela Ronyho, a přála si založit rodinu. Byla usměvavou a laskavou ženou, která si užívala život až do doby, kdy jí byla diagnostikována rakovina. Ano, to je Vlaďka, která bohužel svůj boj s nemocí nakonec prohrála.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Sledujete nejnovější módní trendy, nebo vás absolutně nezajímá, co je zrovna IN nebo OUT? V průběhu času se trendy mění a co bylo módním faux pas před deseti lety, dnes může být šik. Anebo naopak. Existuje však pár módních jevů, které lze za trapas považovat v každé době.
Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?

Výběr článků

Trh s nemovitostmi zažívá nevídané období. I když se původně mluvilo o tom, že Češi nemají našetřeno a že jim chybí takzvaný hotovostní polštář, ukázalo se, že peněz je – a mnoho. Skupují se totiž i takové nemovitosti, které svou cenou volají do nebes. A zájem zatím neutichá.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.

Nepřehlédněte

Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek