Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Lymfodrenáž: s čím vším vám může pomoci a kdy naopak může ublížit

Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Lymfodrenáže má za cíl zlepšit kvalitu lymfatického oběhu
Zdroj: 123RF.com

27. 05. 2019

Lymfatické cesty jsou vlastně odpadním řečištěm

Asi je dobré říci si na začátku nějaká obecná fakta. Lymfa je čirá tekutina, obsahující odpadní látky z buněčného metabolismu, mrtvé buňky, viry, bakterie, ale i živiny a enzymy. Především pak také lymfocyty, které mají velký význam pro imunitu organismu. Výsledkem celotělové lymfodrenáže je zlepšení zdravotních, ale i estetických problémů. Tím máme na mysli otoky, sníženou imunitu, zvýšené lokální ukládání tuku, žilní problémy, zadržování vody při hormonálních problémech, pooperační a poúrazové stavy, chronickou únavu, stres, bolesti hlavy, migrény, chronickou rýmu nebo zvýšenou zátěž nohou. Lymfodrenáž se dá také využít jako všestranná prevence zdravotních problémů.

Lymfodrenáž jako součást kosmetického ošetření

Pokud jste zdravé, celotělovou lymfodrenáž si klidně dopřejte párkrát ročně. Pokud jde o lymfodrenáž obličeje v důsledku jakýchkoli problémů, můžete ji bezpečně zařadit do pravidelné měsíční péče o zdravou pleť. Pozitivních důvodů je hned několik.

  • pokožka lépe regeneruje
  • nabývá na pružnosti
  • je výrazně odolnější proti běžným onemocněním pleti
  • oddálíte také stárnutí kůže
  • snížíte otoky obličeje, zejména víček,
  • zlepšíte stav vlasové pokožky
  • celkově zklidníte pleť

Manuální nebo přístrojová?

Manuální lymfodrenáž je orientována především na povrchové lymfatické řečiště a užívá velmi jemný, plynule odstupňovaný tlak. Nesmí bolet! Ať už jde o manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž, měl by ji provádět odborný pracovník.  Obě dvě se pak mohou krásně doplňovat. Nejprve je totiž dobré manuálně otevřít mízní kanálky, aby lymfa měla kam odtékat. A to i v tehdy, když bude následně použitý přístroj. Pokud se tak nestane, může dojít k zahlcení lymfatického systému a snížení toku lymfy. A tady už jsme špatně. Může to mít za následek bolestivost v oblasti genitálií, stehen a spodní části břicha, případně podpaží, ramen a paží, ale také bolest hlavy, otok obličeje a krku s pocitem nesnadného dýchání a polykání. Lymfodrenáž je podpůrná terapie a neprovádí se v případě akutních onemocnění, onkologických diagnózách a dalších bolestech a zánětech.

K TÉMATU  Plavky podle typu postavy: najděte si na léto ideální model

Pozor na to, kam se objednáváte a na jak dlouho

Při objednání na ošetření formou lymfodrenáže by se vás měli zeptat minimálně na to, zda jste již na tomto ošetření někdy byly, zda jste v poslední době prodělaly nějaké infekční onemocnění, máte zánět žil, bolesti břicha a podobně. Jestliže takové dotazy nepoloží a jen vám sdělí termín, možná se raději objednejte jinam. Už z toho se dá usuzovat, zda příslušnému zařízení záleží na zdraví klienta, nebo zda mu dovolí zákrok podstoupit v jakémkoli stavu. Také je důležitý čas. Lymfodrenáž by měla trvat minimálně 60-120 minut podle toho, na které partie se zaměří.

Pamatujte na to, že lymfodrenáž je ideální spojit s pravidelným pohybem, lymfa se tak rozpohybuje smršťováním svalů. Vhodné jsou nejen delší procházky, ale třeba i jízda na kole nebo plavání.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Když se řekne Česká republika, každý si spíše vybaví pivo, nicméně Morava – to je kraj hlavně vína a slovácké kultury. Proto je zde spousta vinic, které můžete obdivovat nejlépe ze sedla svého kola.
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Zvoní budík - je zase ráno. Probouzíte se polámaní, s viditelnými kruhy pod očima a s padajícími očními víčky. Znovu jste se pořádně nevyspali. Už se to táhne několik dní a stále nevíte, jak svůj spánek opět zkvalitnit a prodloužit. Ty probděné noci se začínají projevovat na vaší pracovní výkonnosti i na náladě, kterou nemáte zrovna nejlepší. Možná za špatným spaním vězí tři věci. Jaké?
Hledáte ten nejlepší šampon právě pro váš typ vlasů? A ráda byste našla kondicionér, který nebude pokožku hlavy zbytečně mastit? Pak bude nejlepší, když si veškeré ingredience do šamponu a kondicionéru vyberete sama podle vlastní potřeby.
Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.
Sobota bude ve znamení očisty. Věnujte proto chvíli sobě samotné. Očista duše je základem pro váš klid. A víkend k tomu přímo vybízí. Co ještě byste všechno měly zvládnout?
Sociální sítě vůbec nejsou tak nevinné, jak se tváří. Už jste někdy slyšely o tom, že vás bez výčitek mohou definitivně připravit o pracně vydřené štíhlé křivky, dobrou náladu i celkovou rovnováhu?

Výběr článků

Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.

Nepřehlédněte

S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek