Jaké jsou typy varných desek a jejich výhody a nevýhody?
Výhodou plynové desky je nízká pořizovací cena, možnost okamžitého snížení teploty a jednoduchá manipulace. Nevýhodou je nutnost připojení ke zdroji plynu, pomalejší vaření a často i složitější údržba. Elektrické desky mohou být buď indukční, nebo sálavé, pokud pomineme ty starší plotýnkové, můžeme je dnes označit jako klasické.
Klasické sklokeramické desky mají zase nízkou spotřebu, jednoduché ovládání, ale omezenou možnost rychlé regulace výkonu, a tím delší dobu vaření. Indukční desky mají vysoký výkon a rychlý var. Nevýhodou je vyšší cena, nutnost použití speciálního nádobí a u některých hlučnost. Za hluk může větrák, který odvádí přebytečné teplo z prostoru pod varnou deskou.
K dostání je i halogenová varná deska, což klasická sklokeramická deska, kde jsou elektrické spirály navíc doplněny spirálami ze skleněných trubic, naplněných halogenovým plynem. Při zapnutí je deska téměř okamžitě zahřátá na vysoký výkon a následně se halogenový zářič automaticky vypne.
Počet plotýnek, způsob ovládání a účinnost
Varná deska mívá několik různě velkých varných zón. Sklokeramické desky mívají dvě zóny v jedné. V případě indukce se zahřívá jen plocha, na kterou nádobu položíte. Časté jsou kombinované desky, plyn s indukcí nebo indukce se sálavou zónou. Plyn s indukcí může být výhodou v místě, kde počítáte s občasným výpadkem elektřiny. Pak vám plyn zůstane jako druhá možnost. Navíc jsou kuchaři, kteří nedají na plyn dopustit. Účinnost sálavé sklokeramické desky je asi 60 %. Indukční desky mají až 90% účinnost. Pokud si ji pořídíte, úspora energie může být až 50 %. Ovšem při koupi musíte počítat s vyšší cenou.
Zorientujte se v přídavných funkcích
Plynové varné desky jsou nejlevnější, ale jejich vlastnosti jsou stále lepší. Povrch desky bývá nerezový nebo z tvrzeného skla, takže se lépe čistí. Pro velmi rychlý ohřev může být instalován dvojkorunkový hořák, který během chvilky vyvine maximální výkon. Běžná je tepelná pojistka, která v případě zhasnutí plamene automaticky zastaví přívod plynu. Některé mají také hlavní vypínač, jímž lze v případě potřeby vypnout všechny plotýnky najednou, nebo zapínání, při němž stačí otočit přepínačem pro zažehnutí i nastavení teploty současně. Běžnými funkcemi u sklokeramiky jsou časovač, dětská pojistka, indikátor zbytkového tepla, booster (rychlý náběh ohřevu na maximální výkon) nebo automatické bezpečnostní vypnutí plotýnky po odebrání hrnce.
Čím více vychytávek, tím dražší spotřebič
Těch, které funkce desek vylepšují, je stále více. Desky mají čidla proti přetečení, proti vznícení oleje, přesné nastavení teploty, ohřívání, kdy můžete nechat jídlo na varné desce při konstantní teplotě (obvykle 70 °C), dokud nebude naservírováno. Ideální je funkce Stop and Go – co si budeme povídat – kolikrát jste musely „odběhnout od plotny“. Tato funkce umožňuje jednoduše zastavit vaření a po návratu se stisknutím tlačítka vrátit ke stejnému programu i výkonu. Pro úspory energie lze využít i časovač, díky němuž se během posledních minut vaření využije zbytkové teplo. Některé exkluzivní indukční varné desky jsou opatřeny dokonce zabudovaným odsávačem par. Jejich pořizovací cena se však může vyšplhat i nad 100 000 Kč.