Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Hubnutí a pozitivní myšlení? Nesnažte se! Nikam to nevede

31. 08. 2017

Pozitivní psychologie je v poslední době velkým trendem, ukazuje se však, že občas nám víc škodí, než pomáhá. Kdy bychom se na ni měli vykašlat?

Doktor Alex Korb přišel předloni se zajímavým zjištěním. Vycházel z tenisového US Open, v němž stárnoucí Roberta Vinci porazila největší favoritku celého turnaje Serenu Williams. Byl to obrovský šok a zvědaví novináři se Italky okamžitě ptali, co jí pomohlo uvěřit, že dokáže nasazenou jedničku porazit.

Soumrak pozitivní psychologie?

Nečekaná vítězka se však pouze usmála a řekla, že nic. Nesoustředila se totiž na to, že má proti sobě nejlepší hráčku světa, ani na skóre, ani na důležitost zápasu. Zaměřila se pouze na každý jednotlivý míček, který se snažila zahrát tím nejlepším způsobem. A to je všechno. K její historické výhře nic hlubšího nevedlo.

To byl políček všem pozitivním psychologům a motivačním řečem, které se v současnosti tak často vedou. Neustále slyšíme, že si máme představit sami sebe jako vítěze. Máme o sobě přemýšlet pouze pozitivně, že všechno zvládneme a vše dopadne nejlépe. Jenže tenhle přístup zrovna ve zmíněném tenise opomíjí jeden důležitý faktor – že tam nejsme sami. Jakkoli si představíme svůj úspěch a budeme pozitivně naladění, přesto můžeme lehce selhat, jelikož náš soupeř bude prostě lepší. A když si tohle uvědomíme, koledujeme si o průšvih. Jakmile se totiž upneme k cíli, který nemáme stoprocentně pod svou kontrolou, začneme pociťovat úzkost a náš výkon bude nakonec horší. Korb tak pojmenoval začarovaný kruh, který se týká většiny z nás.

Chcete vědět víc? Přečtěte sicelý článek na našem pánském webu Prochlapy.cz.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?
No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Pojďte se v klidu usadit a kroutit hlavou nad příběhy nešťastníků, kterým se rozhodně první rande nepovedlo podle jejich vysněných představ. Kdo si neohlídal zuby, kdo to přehnal s romantikou, kdo ukázal ze svého těla více, než měl původně v plánu a kdo již svou životní lásku nebyl schopen nahradit někým novým?
V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Design stodoly využívá délku domu a umožňuje naplno maximalozovat výhledy ven a přirozené osvětlení uvnitř domu. Stealth Farmhouse je prostě úžasný. Chlubí se bezúdržbovými obklady, a uvnitř naleznete mimo jiné i čtyři ložnice a tři koupelny. Okna jsou orientována na sever

Výběr článků

Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.

Nepřehlédněte

Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek