Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Trápí vás plíseň na nehtech? Tomuhle se vyhněte!

Zdroj:123RF.com

25. 07. 2017

Veřejné sprchy, bazény, fitness centra, hotelové pokoje a další veřejná místa jsou často domovem mykotických onemocnění. Nejčastější nemoc tohoto druhu je  plíseň na nohou, která začíná velmi nenápadně. Zřejmě pro svůj častý výskyt u sportovců, dostala tato plíseň název atletická noha.

„Na nohou se mykóza rozvíjí nejčastěji mezi čtvrtým prstem a malíčkem. Kůže v prvních fázích změkne, zčervená a začne se olupovat či praskat. Později se objevují zapálená ložiska, která mohou intenzivně svrbět a pálit“ popisuje MUDr. Markéta Lorencová.

Kdy hrozí, že se rozleze?

Při neléčení se může infekce rozšířit na celé chodidlo. Pokožka mezi prsty je velmi citlivou oblastí i u diabetiků, lidí s nadváhou a těch, kteří často pracují s cukrem, vodou, nebo jsou v kontaktu se zvířaty. Pokud houby „napadnou“ nehtové lůžko, to následně zhrubne, objeví se na něm žlutá barva, lámání či deformace. Šíření je postupné od okraje až po celou plochu nehtu. Příznaky přicházejí jednotlivě nebo spolu ve více či méně intenzivnější podobě.

Co dělat preventivně

  1. Jako prevenci je vhodné obuv v létě pravidelně větrat
  2. Používejte spreje či krémy, které bojují nejen s bakteriemi, ale i zápachem. Nejlepší volbou zpravidla bývají přírodní přípravky s Chytrou houbou, které vám pomůžou odstranit nepříjemné onemocnění.
  3. Po koupeli je ideální nohy důkladně vysušit ručníkem, který je určený pouze pro tuto část těla.
  4. Lékaři rozhodně nedoporučují půjčování bot, ponožek, manikúry či pedikúry ani mezi členy rodiny“
  5. Nezapomeňte ani na starý dobrý zvyk a noste ve všech veřejných prostranstvích, včetně sprch, gumové boty – žabky.

myš

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
Rok co rok se s příchodem vánočních svátků napříč rádii rozeznívá typicky vánoční playlist, mezi kterým nikdy nechybí hitovka od Mariah Carey All I Want for Christmas Is You. Každý tuhle pecku zná, mnozí z nás si ji s oblibou pouští jako kulisu při pečení cukroví nebo balení dárků. Je prostě natolik nadčasová, že ji můžeme slyšet zas a znovu. Víte ale, kdy a jak legendární písnička vlastně vznikla a hlavně, kolik každoročně vydělává? Nejen na to se podíváme!
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.
Jste milovnicí masáží a máte pocit, že znáte už všechny nazpaměť a přesně víte, jak která masáž probíhá? V tom případě vězte, že existují i masáže, které rozhodně neznáte a které jste ještě nikdy v životě nezažili. Jak to víme? Protože jsou natolik neobvyklé, že v našich končinách se téměř nevyskytují. Které to jsou?
Termín mamahotel se používá hlavně pro syny, kteří bydlí u svých matek či rodičů dlouho, samostatně vydělávají, nicméně na vedení domácnosti se příliš nepodílejí. Ale i mladé slečny mohou svým dlouhodobým bydlením s rodiči plnit definice mamahotelu. Kdy je ten správný čas dětem naznačit, že se mají stěhovat a mamahotel končí? A naopak, není příliš brzy, když chtějí odejít ve 20?

Výběr článků

Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?

Nepřehlédněte

Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek