Zapečená krkovice s pivem: Výborná a rychlá večeře!
Nejdietnější maso je samozřejmě maso rybí a pak také kuřecí a krůtí, v omezené míře ale neuškodí ani to vepřové. A pokud narazíte na skvělou krkovici, můžete zkusit právě tento recept.
Jaké ingredience budete potřebovat k přípravě pokrmu?
Obstarejte si především tyto suroviny:
- kilo vepřové krkovice v celku
- 5 až 6 kusů brambor
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
Dál budete potřebovat rovněž: sůl, pepř, koření dle vašich preferencí, mletou sladkou papriku, majoránku, koření vhodné na brambory a olej. Na podlití pokrmu před pečením je pak zapotřebí i černého piva (asi půl plechovky), bujonu a dvou decilitrů vody.
Jak postupovat při přípravě zapečené krkovice
Nejdříve si očistěte maso (krkovici) od přebytečného tuku a blanek. Pak ho nakrájejte na přiměřeně stejně široké plátky, okořeňte solí, pepřem a pokapejte trochou oleje. Ideální je, když maso necháte marinovat v lednici do druhého dne. Krkovice tak natáhne intenzivní chuť pepře a soli. Když máte vepřové maso namarinované, je na čase se pustit do přípravy brambor a cibule. Obojí si nakrájejte na plátky stejně široké. Brambory i cibuli samozřejmě předtím oloupejte.
I stroužky česneku si očistěte a pokrájejte na tenké plátky. Ve svých kuchyňských zásobách pak vyberte nějakou větší zapékací mísu a tu vymažte olejem, či sádlem. Na dno mísy pak postupně vyskládejte do tvaru harmoniky plátky brambor, které jste okořenili již předtím, pak přidejte plátky cibule, a nakonec plátky vepřové marinované krkovice. Navrstvené suroviny posléze posypte plátky česneku, trochu podlijte vodou a nechte asi patnáct minut péct v troubě na 200 stupňů Celsia. Po čtvrt hodině pokrm vyjměte a podlijte vývarem z bujonu a černým pivem a zapékejte ještě dalších dvacet minut přikryté alobalem. Posledních pár minut necháte péct odkryté.
Podávání zapečené krkovice
Pokrm bude hotový, až když brambory zezlátnou a maso získá kůrku. Zapečenou krkovici lze podávat se zelným salátkem, nakládanými cibulkami, houbami, nebo chcete-li s kyselými okurkami. Zapíjet jídlo můžete ideálně zbylým černým pivem. Tento pokrm se hodí na rychlou večeři, nebo i oběd. Přejeme dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Podpořte zdraví svých kloubů a uvařte si skvělou domácí huspeninu!
Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma