Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Vepřová roládka z pečeně s novými bramborami

Vepřové maso v kombinaci s nasládlou marinádou umí běžný oběd povýšit na menší hostinu. Když se ale do věci vloží ještě úžasné nové brambory, opulentní tabule je na světě. Při přípravě tohoto pokrmu nikam nespěchejte a nechte maso, aby do sebe pořádně vsáklo marinádu. Jedině tak docílíte plné chuti.
roládka
ilustrační obrázek

Ačkoliv k této vepřové delikatese patří nové brambory, roládka bude výtečná i s hranolky nebo bramborovou kaší. Chystáte-li se pečeni podávat s rýži, podlijte ji trochu více vodou a výpek následně zahustěte kukuřičným škrobem smíchaným s vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Za 10 minut v troubě: Zapékané vepřové karé se sýrovým těstíčkem

Nadívaná vepřová pečeně, nad jakou není

Vepřová roládka

porce
g / porce
Ingredience na marinádu:
  • 2
    2
    stroužky
    česneku
  • 1
    1
    hrst
    nasekané petržele
  • 1
    1
    ks
    menšího pomeranče (šťáva)
  • 1
    1
    polovina
    citronu (šťáva)
  • 3
    3
    lžíce
    olivového oleje
  • 10
    10
    lžic
    sójové omáčky
  • 3
    3
    lžíce
    medu
  • 1
    1
    lžíce
    mleté papriky
  • 1
    1
    hrst
    hrozinek
  • sůl a pepř dle chuti
Další ingredience:
  • 2
    2
    kg
    vepřové pečeně vcelku
  • 1
    1
    ks
    větší cibule
  • 150
    150
    g
    slaniny
  • 1
    1
    ks
    větší mrkve
  • 500
    500
    g
    žampionů
  • nové brambory
  • olivový olej
  • trocha másla na smažení

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. V menším rendlíku společně prohřejeme tekuté ingredience, tj. šťávu z pomeranče a citrónu, olivový olej, sójovou a worcestrovou omáčku a med. Mícháme, aby se všechny tekutiny spojily, ale pozor, nevaříme. Následně přidáme česnek, papriku, sůl a pepř, a ještě chvíli zahříváme. Odstavíme a do vychladlé směsi přisypeme petržel a hrozinky.

  2. Vepřovou pečeni vcelku nařezáváme nožem tak, aby nám vznikl masový plát asi 1,5 až 2 cm tlustý. Potřeme ho částí marinády a srolujeme. Marinádou potřeme pečeni i svrchu. Pečeni zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice, aby měla čas marinádu nasáknout.

  3. Mezitím si připravíme náplň do rolády. Cibuli si nakrájíme nadrobno a dáme ji na trošce másla smažit na pánev. Než zesklovatí, oloupeme a nastrouháme si nahrubo mrkev. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na prosmaženou cibuli dáme mrkev a o chvilku později žampiony. Mícháme, dokud mrkev nezměkne a žampiony nejsou dozlatova.

  4. Pečeni vyndáme z lednice a rozbalíme ji. Poklademe ji plátky anglické slaniny a navrch přendáme náplň s žampiony. Rovnoměrně rozvrstvíme a poté opatrně opět zarolujeme. Aby nám roládka držela pěkně pohromadě, můžeme ji převázat provázkem.

  5. Roládu umístíme doprostřed většího pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Kolem ní dáme na polovinu nakrájené nové brambory. Vše zakápneme olivovým olejem a podlijeme trochou vody. Brambory posolíme.

  6. Vše společně dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 20 až 30 minut. Podáváme polité výpekem, který můžeme ještě zahustit škrobem na konzistenci omáčky.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek