Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Běžně je používáme při vaření, pečení i smažení. Připravovaným pokrmům dodají to správné aroma i chuť. Hodí se na maso, do těstovin, skvěle vyladí omáčku, pomazánku nebo polévku. Bylinky v žádné kuchyni zkrátka nesmí chybět.
zamrazit
Máte doma tvořítka na led a olej? Pak máte vše, co potřebujete, abyste bylinky uchovali.

14. 06. 2022

Čerstvé bylinky jsou poklad. Jejich použití si získává na stále větší oblibě. Čím dál více lidí dává přednost čerstvým bylinkám před těmi sušenými, někteří si je dokonce celoročně pěstují na parapetu. Co když ale takovou možnost nemáte, a přesto sami sebe nechcete ochudit o silnou vůni a nezaměnitelnou chuť, se kterou se sušené bylinky ani zdaleka nedají srovnávat?

Jak správně zamrazit bylinky?

Nejlepší formou konzervace bylinek je právě mražení. Koření si na rozdíl od sušení zachová nejen barvu, ale také čerstvost a aroma. Pokud nevíte, jak správně bylinky zamrazit, abyste o jejich přednosti nepřišli, rádi vás to naučíme.

Bylinky můžete zamrazit následovně:

  • ve vývaru
  • v oleji
  • v mléčných produktech
  • ve vodě
bylinky
Bylinky nasekejte nadrobno a dejte do tvořítka na led.

Zamrazení bylinek ve vývaru

Připravte silný vývar tak, jak ho děláváte běžně. Poté ho zredukujte a nechte vystydnout. Bylinky nasekejte nebo natrhejte do tvořítek na led a následně je zalijte vývarem tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj, protože tekutina po zamrazení nabude na objemu.

Zamrazení bylinek v oleji

Výhodou zamrazení bylinek v oleji je fakt, že díky němu bude chuť a vůně bylinek ještě intenzivnější. Postup je úplně stejný: bylinky nasekejte či natrhejte do tvořítek, zalijte je olejem a vložte do mrazáku. Pobyt v chladu oleji nikterak neublíží, klasicky ztuhne, ale jakmile ho budete chtít použít, velmi rychle zase získá zpátky svoji klasickou konzistenci.

bylinky
Nejjednodušší způsob je zamrazit bylinky v oleji.

Zamrazení bylinek v mléčných produktech

Bylinky můžete s klidným svědomím zamíchat třeba do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo je zalijte smetanou ke šlehání. Stinnou stránkou mléčných produktů je fakt, že jakmile je jednou rozmrazíte, nebudou vypadat zrovna vábně – syrovátka a tuk se oddělí, vzniknou hrudky a na pohled to není nic moc. Na chuti to ale nic nemění, bát se nemusíte.

K TÉMATU  Pokojové rostliny udržíte zdravé, když budete dbát těchto zásad

Zamrazení bylinek ve vodě

Bylinky samozřejmě můžete zamrazit i klasicky ve vodě, měla by to být ale ta úplně poslední možnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Marie byla od mala o něco plašší než ostatní děti. Viděla věci, které ji znepokojovaly. Až v dospělém věku si vše dokázala rozklíčovat za asistence duchovně naladěných lidí. A dnes? Po překonání dlouhé nemoci pomáhá Marie lidem ve svém okolí.
Schody ze dřeva vypadají úchvatně! Použít se dá ale jakýkoli materiál, a schodiště může vypadat jako dokonalý šperk vašeho domu či bytu. Kámen, cihla, sklo i beton nebo ocel, to vše vás může vynést nahoru do patra. Máte schodiště levotočivé, pravotočivé nebo přímé? Se zábradlím nebo bez? Zajímavým nasvícením získáte další rozměr. Inspirujte se a pusťte se směle do práce.

Nepřehlédněte

Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
Téměř každá žena touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout, jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů, kterou platí za drastické shazování kilogramů nebo nepochopené hubnoucí praktiky, je ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou pro vždy správně? Poradíme vám, jak na to!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek