Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Běžně je používáme při vaření, pečení i smažení. Připravovaným pokrmům dodají to správné aroma i chuť. Hodí se na maso, do těstovin, skvěle vyladí omáčku, pomazánku nebo polévku. Bylinky v žádné kuchyni zkrátka nesmí chybět.
zamrazit
Máte doma tvořítka na led a olej? Pak máte vše, co potřebujete, abyste bylinky uchovali.

14. 06. 2022

Čerstvé bylinky jsou poklad. Jejich použití si získává na stále větší oblibě. Čím dál více lidí dává přednost čerstvým bylinkám před těmi sušenými, někteří si je dokonce celoročně pěstují na parapetu. Co když ale takovou možnost nemáte, a přesto sami sebe nechcete ochudit o silnou vůni a nezaměnitelnou chuť, se kterou se sušené bylinky ani zdaleka nedají srovnávat?

Jak správně zamrazit bylinky?

Nejlepší formou konzervace bylinek je právě mražení. Koření si na rozdíl od sušení zachová nejen barvu, ale také čerstvost a aroma. Pokud nevíte, jak správně bylinky zamrazit, abyste o jejich přednosti nepřišli, rádi vás to naučíme.

Bylinky můžete zamrazit následovně:

  • ve vývaru
  • v oleji
  • v mléčných produktech
  • ve vodě
bylinky
Bylinky nasekejte nadrobno a dejte do tvořítka na led.

Zamrazení bylinek ve vývaru

Připravte silný vývar tak, jak ho děláváte běžně. Poté ho zredukujte a nechte vystydnout. Bylinky nasekejte nebo natrhejte do tvořítek na led a následně je zalijte vývarem tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj, protože tekutina po zamrazení nabude na objemu.

Zamrazení bylinek v oleji

Výhodou zamrazení bylinek v oleji je fakt, že díky němu bude chuť a vůně bylinek ještě intenzivnější. Postup je úplně stejný: bylinky nasekejte či natrhejte do tvořítek, zalijte je olejem a vložte do mrazáku. Pobyt v chladu oleji nikterak neublíží, klasicky ztuhne, ale jakmile ho budete chtít použít, velmi rychle zase získá zpátky svoji klasickou konzistenci.

bylinky
Nejjednodušší způsob je zamrazit bylinky v oleji.

Zamrazení bylinek v mléčných produktech

Bylinky můžete s klidným svědomím zamíchat třeba do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo je zalijte smetanou ke šlehání. Stinnou stránkou mléčných produktů je fakt, že jakmile je jednou rozmrazíte, nebudou vypadat zrovna vábně – syrovátka a tuk se oddělí, vzniknou hrudky a na pohled to není nic moc. Na chuti to ale nic nemění, bát se nemusíte.

K TÉMATU  Blížící se menopauza. Jak ji poznat, kdy ji čekat a jak zmírnit její projevy

Zamrazení bylinek ve vodě

Bylinky samozřejmě můžete zamrazit i klasicky ve vodě, měla by to být ale ta úplně poslední možnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023

Nepřehlédněte

Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek