Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí
Ingredience na jablečný koláč
Na korpus na jablečný koláč si připravte:
- 600 g hladké mouky
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetku soli
- Kůru z poloviny citronu nebo limetky
Na jablečnou náplň budete potřebovat:
- 8-10 jablek, podle jejich velikosti
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 10 g skořice
- 1 vanilkový cukr
- Polovinu citronu nebo limetky
Příprava
V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte ji s máslem, olejem a cukrem. Rozklepněte si vejce do mističky, zlehka je přisolte a rozšlehejte je vidličkou. Pak je zapracujte do těsta.
Nakonec do těsta přidejte najemno nastrouhanou kůru z poloviny limetky nebo citronu. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a těsto nechte chvilku odpočinout.
V mezičase si připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, omyjte a okrájejte z nich bubáky, jádra a stopky. Loupat je nemusíte, zejména pokud máte jablka s jemnou a sladkou slupkou. Očištěná jablka nastrouhejte na jemném struhadle.
V dostatečně velkém kastrolu si rozpusťte máslo a na mírném plamenu na něm rozehřejte jablka, aby se uvolnila jejich vůně a chuť. Za stálého míchání postupně přidejte moučkový a vanilkový cukr, skořici a šťávu z poloviny limetky nebo citronu.
Po několika minutách ohřívání jablka stáhněte z plotny. Těsto si rozdělte na dva díly, jeden velký a druhý menší. Velký díl těsta napěchujte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Na těsto navrstvěte jablečnou hmotu. Zbytek těsta si rozválejte a nařežte z něj úzké proužky. Ty vyskládejte křížem přes jablka.
Koláč pečte při teplotě 180 °C po dobu 45 minut. Poté můžete dozdobit šlehačkou či tím, co je vám libo či co máte rádi. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT