Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Barman roku Jiří George Němec: „Vím, co ženy chtějí!“

30. 08. 2017

Jiří George Němec je barmanem tělem i duší. Nechybí mu nadšení, pozitivní energie, ale především láska k oboru a touha neustále zkoušet něco nového. A to nejen v míchání drinků, ale i v osobním životě. Také proto se v Austrálii stal Barmanem roku, působil v Šanghaji a nyní je celosvětovým ambasadorem Becherovky. Jeho koktejly můžete ochutnat i vreálu. Povíme vám, kde a kdy. Trochu jsme ho pro vás vyzpovídali. 

Jak se člověk stane barmanem? Nedokážu si představit, že je to povolání, které si člověk vysní třeba v pubertě a rodiče ho v jeho zálibě k alkoholu podporují.

To byste se divila. Hodně mých kolegů barmanů už třeba v pěti letech vědělo, že mixování drinků bude jejich budoucnost. Je ale pravda, že jejich rodiče například vedli restauraci nebo měli vinice či jinou výrobnu alkoholických nápojů.

Vy jste z jižní Moravy, znamená to tedy, že do této skupiny spadáte?

Ne, sice pocházím z vinařského kraje, ale moje rodina v tomto byznysu nepodniká. Takže jsem šel klasickou cestou – začal jsem studovat hotelovou školu. Na ni student projde celým hotelem. Je na recepci, v kuchyni, řeší ekonomiku v restauraci i bar. A poslední zmiňovaný mě chytl nejvíc. Věděl jsem, že nechci být finančním ředitelem hotelu, protože to by dopadlo špatně. (smích) Nechtěl jsem sedět někde v kanceláři. Takže barman byla jasná volba.

Jak se ze studenta stane profesionál?

Začal jsem pracovat v koktejlových barech, vystudoval jazykovou školu a odjel do zahraničí. Konkrétně do Austrálie, kde jsem nakonec zůstal devět let. Prožil jsem samozřejmě úspěchy i neúspěchy, tak jako každý, kdo začíná. Ale v roce 2004 jsem se stal australským barmanem roku. O tři roky později jsem otevřel vlastní podnik a za něj jsme získali ocenění. Tyto mezníky mě vždycky nabyly energií, že být barmanem není jenom dřina a práce do čtyř do rána. Viděl jsem, že lidi ocení kvalitní produkt a já jsem schopný jim ho nabídnout.

Proč jste v Austrálii nezůstal? Evidentně jste si vybudoval jméno.

Po devíti letech jsme si s tehdejší přítelkyní položili otázku: „Chceme ještě žít v Austrálii?“ Od toho, abychom se stali občany, nás dělil jeden rok. Váhali jsme, co dělat. A v momentě, když váháte, tak nemá smysl do něčeho tak velkého jít. Také jsme nebyli připravení se usadit, postavit dům a zasadit strom. A najednou přišla nabídka z Číny, ze Šanghaje. Takže jsme po ní hned skočili a vydali se do Asie.

V tu dobu vás ale také, pokud se nemýlím, kontaktovali z Becherovky.

Ano, Becherovka měla totiž v té době distributora v Číně. Takže jsem velmi rád kývl na spolupráci, jelikož mám k tomuto českému tradičnímu likéru velký vztah. Práce po chvíli začala přesahovat hranice Číny, začal jsem vymýšlet nové koncepty, jak Becherovku v očích veřejnosti omladit. Vymýšlel jsem nové receptury koktejlů. A další a další. Až jsem čím dál víc a víc času trávil při přeletech z Číny do České republiky, takže jsem se nakonec přestěhoval zpět do Čech a stal se oficiálním ambasadorem.

K TÉMATU  Rozhovor s Petrou Janů. Jaké byly začátky kariéry a co jste ještě nevěděly?

Jaký je rozdíl v tom, jak vnímají lidi Becherovku u nás a ve světě?

Rozdíl je v tom, že u nás Becherovka vždy byla. Je tu s námi už 210 let a od chvíle svého vzniku byla součástí barové nabídky v každé restauraci, hospodě či klubu. Lidé si ji vždycky mohli dát. Po sametové revoluci ale přišel ze západu boom nových alkoholických značek a Becherovka se tak trochu dostala do pozadí zájmu. Lidé chtěli přirozeně ochutnat něco nového a na tom není nic špatného. V zahraničí je to přesně naopak. Becherovka je pro ně krásnou malou značkou s tradicí, kterou obdivují.

I u nás se už ale lidé opět vrací k tradicím.

V posledních letech si lidé opět začínají uvědomovat své tradice, vrací se k nim. Najedou jsme opět hrdí na náš původ, chceme nakupovat na trzích českou zeleninu a ovoce, zajímáme se více o kvalitu a bio produkty. A do toho skvěle zapadá právě Becherovka, která je tradiční, česká a bio.

Vaší hlavní pracovní náplní je vymýšlet nové koncepty koktejlů. Jak vůbec člověk začne?

V praxi u jakéhokoli alkoholu začnete tak, že se podíváte na jeho složení a pak se jednotlivými přísadami snažíte vytáhnout jeho chuť. Pak už barman přirozeně staví drink.

Beton je českým národním drinkem. Bylo těžké vymyslet nové variace koktejlů ze stejného alkoholu, které by mu mohly konkurovat?

Beton funguje skvěle nejen v barech, ale i na festivalech. Proto jsem se jednou rozhodl vymyslet takzvaný twist na Beton z dobře dostupných ingrediencí, které by si mohli lidé či barmani koupit kdekoli v Česku. Vznikl tak Beton Redtone, kde je základ mimo jiné tonik s červeným vínem a zakápnutý kapičkou bezinkové šťávy. Pak je naší další komoditou pivo. Takže jsem vymyslel twist na Beton s pivem Pretzel BB, kde spolu skvěle funguje Becherovka, tonik, pivo a pár kapek citronové šťávy. Takže pokud máte doma Becherovku a tonik a chcete zkusit něco nového, tyto koktejly nejsou vůbec složité.

Svět si za léta už zvykl na drinky, které si zákazníci objednávají neustále dokola. Myslím tím například Cuba Libre, Mojito, Margarita, Cosmopolitan a další. Je pro vás jako pro barmana těžké tyto známé drinky nahradit něčím novým, nebo to vůbec není váš cíl?

K TÉMATU  Šárka Vaňková: Nevím, co by se muselo stát, abych se vrátila do Čech! Jsem na Slovensku šťastná!

Základ světového a českého barmanství se staví na takzvaných koktejlových rodinách. Do jedné rodiny patří například Martiny a do druhé Cuba Libre. Na těchto základech se pak staví nové drinky. Zájem lidí hodně podléhá módě. Teď je trendy retro a minimalismus. Je to vlastně stejné jako v designu. Máte základní produkt, který lidé znají a vy se ho snažíte vylepšit. Nazývá se to neoklacisismus – tedy nové, klasicky. Bereme klasickou recepturu, zachováváme tělo jednotlivého drinku a snažíme se ho trochu pozměnit novými přísadami. Pak je druhá tendence, více vizionářská. To jsou drinky, které vznikají především díky novým technikám.

Do jakého města se vydat za nejlepšími bary?

Historicky jsou Mekkou Londýn a New York. Tam všechno vzniklo. Nicméně v posledních deseti patnácti lety se dostáváme do fáze, kdy koktejlová a barová kultura zažívá novou vlnu. Doporučil bych rozhodně Singapur. Má nejrozmanitější barovou scénu. Nejenže je mladá, ale vznikly tam koncepty, které se navzájem nekopírují. Interiérově, nabídkou, atmosférou.

Existuje momentálně nějaký výrazný trend v míchání koktejlů?

Rozhodně je to za posledních několik let zelenina. Ovoce je tradiční, ale až nedávno se začaly používat například mrkvové či řepové džusy. Lidé chtějí žít zdravě a to se odrazilo i v míchání alkoholických nápojů.

Když mícháte nový drink, na kom ho první ozkoušíte?

Nejdřív samozřejmě na sobě. (smích) Ale pak na tom, kdo je zrovna kolem.

Takže je velmi výhodné být ve vašem okolí.
To rozhodně. (smích) Když jsem například vymýšlel twisty na Beton, tak byla v okolí moje přítelkyně. A vzhledem k tomu, že ona ocení kvalitní alkohol a míchaný nápoj, tak byla velmi spokojená.

Liší se v míchaných nápojích ženy od mužů?

Neřekl bych. Každý má úplně jinou paletu chutí. Ale ženy obecně více ocení vizuální stránku celého koktejlu.

Jiří George Němec vystudoval hotelový management a jazykovou školu, na které se zdokonalil v angličtině a španělštině. Pak zabalil kufry a odcestoval do Sydney, kde strávil 9 let a získal mnoho ocenění – například v roce 2004 získal titul Barman roku v Austrálii a je držitelem ocenění za nejlepší koktejlový lístek pro Lincoln Bar v Sydney. Poté se rozhodl přijmout další pracovní výzvu, tentokrát v Šanghaji. Paradoxně se právě tam dostal ke spolupráci s Becherovkou. V současné době žije opět v Čechách a věnuje se mimo jiné školení mladých barmanů a právě ambasadorství. Jiří je barman tělem i duší a jeho nadšení a pozitivní energie na vás dýchnou od prvního koktejlu.

Ochutnejte Beton twisty třeba na Bezdězu 1. – 2. září!

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?
Pokud si neprojdete speciálními genetickými testy, pravděpodobně ji nikdy neodhalíte. Přitom patří mezi nejnebezpečnější choroby na světě. Způsobuje trombózu a v těch nejkrajnějších případech také plicní embolii.
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
První snímek princezny Kate po její léčbě vyvolává rozruch. Může fotka z oblíbeného obchodu utišit vlnu spekulací a konspirací?
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
Jedná se o další díl našeho seriálu Čtení na pokračování od začínající spisovatelky Teri Kerot. V tomto příběhu se setkáváme s hlavní hrdinkou Klárou, která zavírá bar po dlouhé noční směně. Noc nabere nečekaný směr, když se objeví její stálý zákazník Tony, a Klára se ocitne uprostřed vášnivého dobrodružství. Jak se příběh vyvine, když se Klára ráno musí vrátit do své každodenní reality a čelit svému nepříjemnému šéfovi? Teri Kerot opět přináší napínavý příběh plný lásky, vášně a nečekaných zvratů.

Výběr článků

Aktuální trendy bydlení pro podzim 2019, které představil Hornbach. Pokud hledáte inspiraci na nové nápady pro váš interiér, stačí si vybrat svůj styl.
Vstupte do nového roku s odhodláním a efektivitou i ve své pracovní sféře! Náš nový článek vám přináší osvědčené strategie, jak efektivně zahájit nový pracovní rok. Od nastavení jasných cílů po organizaci pracovního prostoru, objevte klíčové kroky, které vám pomohou dosáhnout úspěchu a vytvořit produktivní pracovní prostředí. Připravte se na nové výzvy s naším návodem a začněte rok v práci plni energie a inspirace.
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?

Nepřehlédněte

Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.
Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek