Čtvrtek , 17. 10. 2024

Hedvika

Jak motivovat děti k letnímu čtení během prázdnin

Prázdniny jsou časem, kdy děti nejraději tráví čas venku, hrají si s přáteli a užívají si volno. Přesvědčit je, aby si vzaly do ruky knihu, může být náročné. Ale co kdyby čtení bylo stejně lákavé jako letní dobrodružství? S trochou kreativity a správnými nápady můžete své děti inspirovat k tomu, aby si našly cestu k literatuře i během letních dnů. Přinášíme vám osvědčené tipy, jak udělat z čtení zábavnou a neodmyslitelnou součást prázdninového programu.
čtení
Jak motivovat děti k letnímu čtení během prázdnin

Letní lenost a čtení

Prázdniny jsou tady a děti se nejraději věnují hraní venku, koupání nebo sledování televize. Přesvědčit je, aby si vzaly knihu do ruky, může být skutečná výzva. Jak ale zajistit, aby i během letního odpočinku nezapomněly na čtení? Přinášíme několik osvědčených tipů, jak děti motivovat k letnímu čtení.

Kouzlo příběhů na cestách

Letní výlety a dovolené jsou skvělou příležitostí, jak děti zapojit do čtení. Vezměte si s sebou knihu na pláž, do parku nebo na dlouhé cesty autem. Knihy s příběhy o dobrodružstvích, které se odehrávají v podobných prostředích, mohou být pro děti velmi inspirativní. Například, když jedete k moři, zkuste příběhy o pirátech nebo podmořských světech.

Tajné čtenářské koutečky

Vytvořte doma nebo na zahradě útulné čtenářské koutky, kde děti mohou nerušeně číst. Malý stan, houpací síť nebo polštáře na terase mohou proměnit běžné čtení v zábavnou a atraktivní činnost. Když děti budou mít svůj speciální prostor, kam se mohou uchýlit s knihou, budou mít větší chuť se do čtení pustit.

Rodinné čtenářské večery

Zaveďte pravidelné rodinné čtenářské večery, kdy si všichni společně sednete a každý čte svou knihu. Můžete se také střídat v předčítání a diskutovat o přečtených příbězích. Tento společný čas posiluje rodinné vazby a ukazuje dětem, že čtení je zábava pro všechny věkové kategorie.

Výběr knih podle zájmů

Dejte dětem možnost vybrat si knihy podle jejich vlastních zájmů. Ať už jde o fantasy, sci-fi, detektivky nebo encyklopedie o zvířatech, důležité je, aby si děti našly to, co je opravdu baví. Pravidelné návštěvy knihovny nebo knihkupectví mohou být pro děti velkým dobrodružstvím a zároveň jim poskytnou široký výběr knih.

K TÉMATU  Desetiletá dívka zpívá jako anděl. Angelica Hale ohromila porotu americké talentové soutěže

Odměny za přečtené knihy

Motivace může být i formou odměn. Vytvořte čtenářský deník, kam si děti budou zapisovat přečtené knihy a za každou přečtenou knihu je odměňte malou pozorností nebo společnou aktivitou. Může to být výlet do kina, zmrzlina nebo návštěva zábavního parku. Tímto způsobem budou děti mít motivaci pokračovat ve čtení.

Zapojení technologií

Dnešní děti milují technologie, takže využijte čtečky knih nebo audioknihy. Elektronické knihy mohou být skvělým řešením, pokud děti nechtějí nosit těžké knížky. Audioknihy mohou poslouchat před spaním nebo během dlouhých cest autem. Tyto moderní způsoby čtení mohou děti zaujmout a udržet jejich pozornost.

Inspirace od dospělých

Děti často napodobují chování dospělých, proto je důležité, aby viděly své rodiče číst. Sdílejte své čtenářské zážitky a doporučujte si navzájem knihy. Když děti uvidí, že čtení je pro vás důležité a zábavné, budou mít větší chuť se do knih ponořit také.

Motivovat děti k letnímu čtení nemusí být složité. Stačí trochu kreativity a trpělivosti a brzy zjistíte, že i během prázdnin mohou knihy být skvělými společníky.

MOHLO BY SE VÁM HOIDT

Jsou vaše děti poprvé o prázdninách samy doma? Jak postupovat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.
Marek Ztracený se po dvouleté koncertní pauze vrací na pódia s velkolepým Zpátky tour, které odstartuje v červnu 2025. Přestože se stáhl z hudební scény, aby se věnoval rodině, nyní je zpět plný energie a připravený fanouškům nabídnout nezapomenutelný zážitek. Spolu s ním na turné vystoupí i zpěvačka Kateřina Marie Tichá a záchranář Marek Dvořák, kteří dodají celé akci speciální rozměr.
První rande, to máte sevřené hrdlo a trému. Někdo se začne o druhé pohlaví zajímat později, ale tenhle malý Casanova ještě nosí dudlík a pleny!
Odrůstají vám děti z klasických dětských pokojíčků? Je na čase se porozhlédnout po nových nápadech, co ocení puberťáci a dospívající mladí lidé.
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?
Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!

Výběr článků

Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?

Nepřehlédněte

Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek