Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Politý notebook? 7 kroků, jak ho zachránit

Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.
notebook
Jak zachránit politý notebook?

1.    Notebook ihned vypněte

Politý notebook neprodleně vypněte. Pokud se počítač rozhodl, že si dá s vypínáním na čas, donuťte ho dlouhým stlačením tlačítka ON/OFF.

2.    Odpojte ho z elektrické sítě

Pokud je notebook připojen kabelem do sítě, odpojte ho. Vytáhněte ze zdířek i všechny komponenty (myš, klávesnice, externí disky).

3.    Vyndejte baterii

Jestliže váš notebook nemá vestavěnou baterii, tak ji vypojte, zabráníte tak dalšímu možnému poškození.

4.    Notebook osušte

Tento krok se odvíjí od množství vylité tekutiny. Je-li množství větší než jen pár kapek, použijte například kuchyňské utěrky a vysušte nejpostiženější místa.

5.    Otočte ho vzhůru nohama

Notebook otočte vzhůru nohama a položte na savou látku. V poloze stříšky ho nechte tak dlouho, dokud nevyteče všechna voda.

6.    Nezapínejte, nezkoušejte

Možná budete mít nutkání po nějaké chvíli notebook vyzkoušet, zda bude po zapnutí reagovat. Toho se ale vyvarujte a buďte trpěliví.

7.    Zajděte do servisu

Po takové eskapádě, jako je polití notebooku, uděláte nejlépe, když ho zanesete do servisu. I když se vám totiž notebook podaří vysušit a máte pocit, že funguje jako dřív, po pár dnech se může nadobro vypnout. Na vině je oxidace základní desky, na které zůstalo pár kapek tekutiny.

Jak na stolní počítač?

Zatímco u notebooku, který vždy nelze snadno rozebrat, si u desktopového počítače můžete s politím poradit sami. Neztrácejte čas s mechanickými díly – ventilátory, disketovými mechanikami, zdrojem – a rovnou je nahraďte novými. Zbytek můžete osušit savými textiliemi a nechat pořádně vyschnout. Pro všechny případy ale stejně navštivte kvalitní servis, kde vám váš počítač zkontrolují a případně i opraví.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vlastnoručně vyrobený módní doplněk? Praktická háčkovaná kabelka vypadá šmrncovně a až jí opatříte zapínáním a crossbody popruhem, nikdo vám neuvěří, že je to vaše práce!
Modrý koník, jeden z nejpopulárnějších portálů pro ženy a matky v České republice a leader ve své kategorii na Slovensku a Viber, jedna z předních komunikačních aplikací, spojili síly, aby uživatelkám nabídly nové možnosti komunikace.
Říká se, že ticho je ten nejkrásnější zvuk. V případě, že potřebujete shodit nadbytečná kila, podpořit zdraví srdce, zlepšit náladu a nakopnout pracovní výkon, vám však nepomůže. To hudba ano!
Nejúspěšnější český autor současnosti Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. V den první klapky prozradil režisér i herecké obsazení filmu.
Nejvyšší čas promyslet letní dovolenou. Přinášíme vám tipy na ty nejkrásnější evropské ostrovy, kde prožijete nejenom chvíle klidu a relaxace, ale hlavně poznáte nová a neotřelá místa. Ke všemu se na většinu ostrovů dostanete z České republiky i po vlastní ose, tedy autem a trajektem.
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?

Výběr článků

Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
V dnešní době bezpochyby roste oblíbenost korejské a japonské kosmetiky a pomůcek pro krásu, nicméně ani ta čínská nezůstává v zapomnění. Počínaje čínskými bylinkovými čaji a pudry zaznamenal svět krásy instagramový vzestup křišťálového kamene na obličej – Gua sha. To je nástroj, který se používá k masáži obličeje pro čistší a zdravější pleť.
Našli jste byt, podepsali nájemní smlouvu, zaplatili nájem. Gratulujeme, nyní jste připraveni nastěhovat se do svého prvního bytu.

Nepřehlédněte

Mnoho žen, ale i mužů může trpět zvýšeným množstvím uloženého tuku v různých částech těla. Ženy si často stěžují na takzvaná „madla lásky“, která se vyskytují v oblasti boků, nebo jsou nevzhledné tukové zásoby v místech kolem podprsenky, či podpaždí.
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek