Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak zařídit malou koupelnu, když není místa nazbyt?

Pustili jste se do rekonstrukce vašeho domova a čeká vás mimo jiné i koupelna? Pokud ale místo pro relax a očistu není příliš velké, musíte hodně přemýšlet nad rozvržením celého prostoru. Přinášíme vám pár tipů, které se vám budou při zařizování hodit.
koupelna
U malé koupelny platí dvakrát měř a jednou řeš. (foto: 123RF)

16. 03. 2022

Rozlohou malá koupelna se často nachází nejen v městských bytech, jak se může zdát na první pohled. Menší koupelny se totiž objevují i v domech, zvlášť pak v těch patrových. Bývá totiž zvykem, že se nachází koupelna v horním i dolním patře, přičemž jedna z nich je vždy ta menší. Za malou koupelnu se považuje každá, v níž musíte dlouze přemýšlet o rozmístění jednotlivých sektorů a často se do ní nevejde velká vana.

Hlavně dostatek světla

Pokud vaše koupelna není velká, zapomeňte na tmavý obklad stěn. Víme, že je tmavá barva často spojovaná s pocitem útulna, relaxační místo z ní ale můžete vytvořit i spolu se světlou barvou. Skvělým tipem je například bílý obklad na stěnách spolu s dlažbou ve světle dřevěném dekoru.

Tmavým obkladem nebo velmi tmavou dlažbou opticky ještě více zmenšíte celý prostor. To je v tomto případě rozhodně nežádoucí, a tak mějte na paměti hlavní motto – čím světlejší, tím vzdušnější. Dostatek světla navodí též osvětlení, a to nejen stropní, ale i nástěnné. O přívětivost koupelny a celkovou atmosféru se postarají svíčky.

Přemýšlejte

Na začátku celé přestavby si musíte uvědomit, co všechno má ve vaší koupelně být. Nemáte záchod samostatně a musí být součástí koupelny? Budete do ní dávat i pračku a sušičku? Potřebujete úložný prostor na ručníky a drogerii? To všechno hraje důležitou roli v plánování.

koupelna
Kombinace šedé, bílé a dřeva je osvědčené trio. (foto: 123RF)

Malá koupelna také lépe snese sprchový kout spíš než vanu. Nejenže tak ušetříte prostor pro další kusy nábytku, ale navíc je sprchový kout mnohem více praktický. Pokud potřebujete pro své děti nebo z jiného důvodu alespoň malou vaničku, můžete ji spojit se sprchovým koutem.

Sušička se dá postavit na pračku, to se v menších koupelnách často tak praktikuje. Nezapomeňte si ale pořídit adaptér mezi dva spotřebiče. Naším tipem je takový, co zároveň poslouží jako výsuvná police pro skládání prádla.

K TÉMATU  Jaké jsou současné trendy podlahy? Pořiďte si to, co zrovna letí! Zkuste dřevo nebo jeho imitaci!

Úložný prostor je důležitý

Jako v každé další místnosti, tak i v koupelně je velmi důležitý úložný prostor. Slouží pro ručníky, prací drogerii i zásobu gelů a šamponů na mytí. Pro milovníky minimalismu slouží úložný prostor také pro uklízení hřebenů, kartáčů na vlasy a všech dalších menších nezbytností, které vystavené vedle umyvadla v takovém případě trošku kazí dojem.

koupelna
Přemýšlejte nad úložným prostorem. (foto: 123RF)

Proto se vám bude rozhodně hodit praktická komoda pod umyvadlem, která bude rozdělená do několika sektorů, zásuvek nebo polic. Díky tomu získáte mnoho místa na veškeré koupelnové nezbytnosti. Jestliže vám taková komoda nebude stačit, můžete si vyrobit police, co umístíte těsně ke stropu. Polici pak využijete pro uskladnění ručníků, náhradní toaletní papír nebo zásobu pracích kapslí.

Detaily dělají design

Co by to bylo za moderní koupelnu, kdyby byla bez designových prvků a detailů? I malá koupelna může působit stylově, designově nebo útulně a lákat vás tak na chvíle relaxu při regeneraci po těžkém dni.

koupelna
Zlaté detaily působí luxusně. (foto: pexels)

Pro takové detaily můžete zajít například do zahradnictví. Mezi koupelnové pokojové rostliny patří všechny, které milují vlhkost. Sáhněte při výběru například po kapradí nebo kterékoliv tropické rostlině.

Pokud se rozhodnete pro elegantní styl koupelny, ke světlým obkladům bude perfektně ladit každý zlatý doplněk. V obchodech se sanitou najdete nádherné a elegantní baterie ve zlaté barvě. Ty citlivě doplníte o zlatou sošku, květináč nebo jiné menší dekorace. Taková kombinace bude dobře vypadat například se zelenými rostlinami, tmavě modrými ručníky a vzdušným světlým prostředím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak udržet pořádek v koupelně? Vyberte správné vybavení koupelny, abyste navždy zvítězili nad špínou

Jak vkusně a moderně zařídit malý byt

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zdraví snad každý z nás zařadí na pomyslné příčce důležitosti na první místo. Preventivní návštěvy lékařů by měl mít každý v kalendáři a pokud ne, tak si je tam rychle napište.
Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.

Výběr článků

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.

Nepřehlédněte

Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek