Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Výběr jídelního stolu, který bude ladit se stylem vaší kuchyně

Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
kuchyně
Zdroj obr: Indypendenz / Shutterstock.com

Vhodná velikost stolu

Aby se mohli všichni komfortně najíst, je třeba, aby měl jídelní stůl dostatečné rozměry. Nejčastější volbou jsou klasické obdélníkové stoly, u kterých pohodlně usadíte 4–6 osob. Minimální délka desky stolu by měla být alespoň 120 centimetrů. To je vhodný rozměr pro usazení dvou osob na jedné straně. Pro tři osoby by pak měl tento rozměr být alespoň 175 centimetrů. Pokud však máte v kuchyni dostatek místa, vybírejte klidně větší stůl s rozměry až 210 centimetrů, který poskytne největší komfort pro všechny usazené.

Druhou možností jsou pak kulaté stoly. Ty jsou však o něco náročnější na prostor. Jestliže má vaše domácnost 3–4 členy, vystačíte si s průměrem 100 centimetrů. Pro každé dvě další osoby byste pak měli připočíst k průměru ještě 25 centimetrů. Kulaté stoly jsou působivé a velmi praktické, snadno na ně totiž uložíte vše potřebné.

Oblíbené materiály jídelního stolu

Materiál stolu ovlivňuje jeho odolnost, ovšem také cenu. Pokud tedy hledáte kvalitní dřevěný stůl, počítejte s tím, že investice bude značně vyšší než u laminátového stolu. Každý materiál má však svoje výhody a nelze říci, že by některý z nich byl špatný.

Laminát

Snad nejoblíbenější jsou stoly z laminátu. A to především díky tomu, že za příznivou cenu získáte kvalitní kus nábytku, který má slušnou odolnost a snadnou údržbu. Na trhu můžete najít spoustu modelů v různém provedení, takže vždy najdete kousek, který přesně sedne do vašeho interiéru.

Dřevo

Dřevo se na první pohled může podobat laminátu, ovšem jeho vlastnosti jsou mnohem lepší. Hodí se pro každého, kdo má rád klasický vzhled a luxus. Přírodní materiály jsou velmi odolné a pevné, takže stůl zvládne i větší zátěž. Nejdůležitější je myslet na pravidelnou péči o dřevěný stůl, právě lak ho totiž chrání před poškozením. Další výhodou dřevěného stolu je jeho nadčasovost, díky neutrálnímu přírodnímu vzhledu ho zakomponujete do rozličných interiérů.

K TÉMATU  Stojany na víno a vinotéky. Z palet nebo jako spirálovitý sklípek se vstupem přímo z kuchyně!

Sklo

Můžete najít také širokou nabídku skleněných stolů. Tyto modely mohou být minimalistické i moderní, hodí se tak spíše do luxusních interiérů. Sklo bývá často doplňováno kovovými či dřevěnými prvky. Získáte tak jedinečný design, který se neokouká. Počítejte však s tím, že skleněný stůl potřebuje čistit mnohem častěji a je na něm vidět každá šmouha

kuchyně
Zdroj obr.: Artazum / Shutterstock.com

Jídelní židle

Mezi další důležitý nábytek do kuchyně patří také jídelní židle. Většinou je koupíte v jednom celku společně s jídelním stolem. Ovšem ideálně vybírejte vlastní židle podle několika pravidel. Nejlépe uděláte, když si vyzkoušíte několik modelů židlí a zjistite tak, které jsou nejpohodlnější. Co se designu týká, ten by měl ladit se stolem. Snažte se proto držet stejných materiálů i barev, aby vše působilo jako jeden celek a nic tak nebylo rušivým elementem.

Jídelní stůl je důležitou součástí každé domácnosti, jelikož je často využíván. Z široké nabídky můžete vybírat modely, které přesně vyhoví vašemu vkusu. Nezapomeňte ani na doplňky, pro romantickou večeři při svíčkách se vám budou hodit svícny.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chorvatsko je nejen pro Čechy velmi oblíbeným místem, kam vyrazit na dovolenou. Ať už hledáte relax u moře, zajímá vás místní kultura a památky, či snad hledáte nějaké dobrodružství, tato země je skvělou volbou. Chorvatsko totiž pro turisty nabízí dokonalé možnosti.
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.
Víte, že práce na poli, házení lopatou nebo pochod Praha-Prčice je pro naše tělo méně škodlivé než nesprávné sezení? Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Jak sedět, je zásadní pro vaše zdraví.
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.
Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.

Výběr článků

Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Kandolhu Island se nachází v severním Ari Atolu jako součást souostroví Maledivy, kde je věčně krásné počasí. Teplotní průměr je tady po celý rok lehce nad 30 °C. Stejné je to i s teplotou vody okolního Indického oceánu, kde se ostrov nachází - 27 až 29 °C v průběhu celého roku. Tohle je pro mnohé dovolená snů. A doprava? Kvůli mělké hloubce ji zajišťuje hydroplán. V nabídce zážitků je šnorchlování, potápění, rybaření, katamarány, SPA centrum, fitness nebo čtyři restaurace.
Zhubnout kilogramy, které si možná nesete s sebou od Vánoc nebo z prožité dovolené, jež se nesla ve znamení ochutnávání tamních pokrmů - to je cíl mnoha žen. Odborníci na hubnutí se však shodují na tom, že klíčem k úspěchu je z většiny správné stravování. Do svého jídelníčku proto zařaďte spoustu zeleniny. Mnohé druhy vaši snahu velkou měrou podpoří.

Nepřehlédněte

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek