Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Umělé oplodnění a tajemná zkratka IUI

Intrauterinní inseminace (IUI) je prvním krokem asistované reprodukce pro páry, kterým se nedaří počít. Obvykle se provádí zhruba po roce, kdy se nedaří během nechráněného pohlavního styku zplodit potomka. Jedná se o základní a neinvazivní metodu, jak otěhotnět. Hlavní princip spočívá v tom, že je spermiím zjednodušena a zkrácena cesta k vajíčku jejich přímou aplikací přímo do dělohy. IUI se provádí na reprodukčních klinikách a nabízí ho také gynekologie Gynem.
oplodnění
Intrauterinní inseminace (IUI) je možným řešení při potížích s početím.

Jak probíhá metoda IUI

K léčebné metodě IUI se přistupuje ve chvíli, kdy ani po roce nechráněného sexu se nedaří páru otěhotnět. Příčin může být několik. Obvykle se jedná o horší kvalitu spermatu u muže nebo nepravidelnou ovulaci u ženy. Díky tomuto postupu se spermie snadněji dostanou k vajíčku, protože nemusí překonávat prostředí pochvy, dělohy a děložního čípku a dojde k snadnějšímu oplodnění. Zároveň se jejich cesta podstatným způsobem zkrátí, čímž se zvýší šance na otěhotnění. Pokud ani tato metoda není úspěšná, přistupuje se obvykle k IVF, případně využití darovaných vajíček či spermatu.

Postup metody IUI

Před samotnou intrauterinní inseminací je nejprve nutné získat sperma. To buď poskytne přímo partner, případně dárce, nebo lze použít zmražený vzorek. V andrologické laboratoři reprodukční kliniky jsou pak prostřednictví spermiogramu vybrány nejkvalitnější spermie. Jejich vzorek se následně prostřednictví tenkého katetru zavede přímo do dělohy ženy. Jedná se o bezbolestný a rychlý zákrok, který se provádí bez lokální anestezie. Součástí této procedury bývá také hormonální stimulace ženy, která zvyšuje šanci na otěhotnění. Úspěšnost prvního cyklu IUI je zhruba 5 až 15 %. V případě, že jsou tři cykly neúspěšné, přichází na řadu umělé oplodnění.

Nedaří se vám počít přirozenou cestou? Kontaktujte reprodukční kliniku Gynem, kde vám zkušení odborníci poradí s dalším postupem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Nakupování dárků přes internet roku od roku roste. Co nesmíte přehlédnout, aby vše proběhlo hladce a hlavně včas? Dodržujte následující rady!
Obyvatelé hlavního města mají nyní další možnost využít přelomového tréninku pomocí elektrické stimulace svalů (EMS), který umožňuje náležitě procvičit 90 procent svalů v těle za pouhých 20 minut. Společnost BodyBody, která tuto unikátní formu péče o tělo nabízí, otevřela v Praze na Karlově náměstí své šesté pražské studio. V České republice je celkem dvanáct BodyBody studií.
Mnoho lidí začíná hubnout především s dietou, protože je to nejjednodušší způsob, jak změnit své každodenní stravovací návyky. To je správný směr, ale nestačí, pokud chcete na svém těle skutečně zapracovat a zhubnout. Je také nutné správně přizpůsobené cvičení a k tomu budete potřebovat vybavení a příslušenství!
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?

Výběr článků

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.

Nepřehlédněte

Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek