Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
potraviny
Jaké potraviny zahřejí? (zdroj foto: www.123rf.com)

25. 12. 2020

Zázvor

Jedna z nejoblíbenějších potravin pro chladné počasí vaše tělo dokonale prohřeje. Zázvor se hodí i v případě, že právě bojujete s kašlem a nachlazením. Navíc konzumací této potraviny pomáháte trávení a posilujete svou obranyschopnost.

Látku zvanou gingerol ocení i těhotné ženy, které obzvláště v prvních měsících gravidity trápí nevolnosti. Nachystat si můžete třeba zázvorový čaj s medem nebo zázvor přidat do omáčky k masu.

Pórek

Další bomba, co vás prohřeje zevnitř. Pórek je také důležitým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, zinku a selenu. Tato zelenina působí příznivě na střevní mikroflóru a dokáže také prokrvit celý organismus. Z pórku si můžete připravit lahodné studené saláty nebo jej zpracovat na polévku.

Skvělým tipem jsou i kuřecí nudličky na nivě, na které pokladete množství na kolečka nakrájeného pórku. Symfonie chutí zaručena – a prohřátí organismu zajištěno.

Mušle jako exotické potraviny

Milovníci středomořské kuchyně, zpozorněte. Pokud hledáte potravinu, která vašemu tělu dodá teplo, a navíc se postará o správnou funkci vašich nervů, imunity a oběhového systému, právě jste našli. Mušle jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Ty kromě jiného podporují mozkové funkce a pomáhají přispět ke schopnosti učit se. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro naše mentální zdraví. Stačí mušle ponořit do slané vody a 10 minut vařit – a výživná porce je připravena.

Hovězí maso

Rádi byste se zahřáli, ale mušle do vás nikdo nedostane? V tom případě si dejte porci poctivého českého hovězího masa. Maso nebo vývar z hovězího vás nejen prohřeje, ale dodá vašemu tělu i nezbytné vitamíny a minerály jako je vitamín B, E, zinek a železo. Své tělo udržíte pomocí této potraviny v teple a dodáte mu dostatečný přísun zdravých kalorií.

Jedlé kaštany

Ořechy a semínka patří mezi další přírodní zahřívače. Na rozdíl od jiných ořechů je ale v kaštanech obsaženo poměrně malé procento kalorií i tuků. O co méně kalorií mají, tím jsou bohatší na vitamíny a minerály nezbytné pro správné fungování našeho těla.

K TÉMATU  Sociální sítě ničí, i budují zároveň. Ale proč už to bez nich nejde?

Například kyselina listová je nezbytná pro správné myšlení i tvorbu červených krvinek. Když si dáte porci pečených kaštanů, podpoříte své ledviny, slezinu i oběhový systém.

Skořice

Snad na všech nápojových lístcích všech restaurací nechybí v zimním období nápoje s obsahem skořice. A není divu – právě toto koření dokáže prohřát celé naše tělo. Skořice dokáže zahřát tím, že rozproudí krev. Je také přírodní antivirotikum a působí antibakteriálně.

Dokáže tělo podpořit v boji s již vzniklou infekcí. Přejete si potravinu, co pomůže vylučovat škodlivé látky z organismu ven a zároveň zajistí efektivnější trávení? Dopřejte si nápoj nebo koláč se skořicí – a máte v chladném období vyhráno.

Med patří mezi nejzdravější potraviny

Možná vám med v letním období příliš nevoní. S příchodem chladného počasí byste mu ale měli dát šanci. Kromě toho, že vás dobře prohřeje, pomáhá v boji s nachlazením nebo chřipkou. Právem patří mezi nejzdravější potraviny. Med se hodí jako významná složka potravy v dietě proti vyčerpání nebo zimní únavě.

Dýně jako oblíbené potraviny

Podzimní evergreen. Už jste je zařadili do svého bohatého jídelníčku? Pokud stále tápete, zda dát dýním šanci, možná vás přesvědčí fakt, že kromě tepla pomocí dýně svému tělu dopřejete i dostatek betakarotenu a celé spektrum vitamínů skupiny B.

Tyto látky jsou nezbytné pro správné metabolické procesy. Pokud s dýní začínáte, dopřejte si ji například v podobě smetanové polévky. Tu si snadno připravíte tak, že kousky dýně nejdříve upečete v troubě a následně je rozmixujete v polévce. Přidat můžete kari koření – další přírodní zahřívač.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 přírodních pomocníků na podporu imunity. Co skutečně pomáhá?

Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaro je ideální doba pro obnovení a osvěžení všech aspektů života, včetně vašeho vztahu. V tomto článku se dozvíte, jak může jarní detox vztahů oživit váš partnerský život, posílit vaši vzájemnou komunikaci a prohloubit spojení. Představíme vám strategie a cvičení pro odstranění rutiny a negativní energie, které se mohou v průběhu času ve vztahu nahromadit. Objevte, jak společně strávený čas, otevřenost v komunikaci a sdílení nových zážitků mohou vašemu vztahu vrátit jiskru.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
K získání krásné a zdravé pokožky bez nedokonalostí, silných vlasů a pěstěných nehtů nemusíte podstupovat žádné složité procedury. Tím správným receptem pro přirozenou krásu jsou vzácné přírodní oleje, které dokáží s vaším vzhledem učiněné zázraky.
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.
Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?

Výběr článků

Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.
V době, kdy se digitální svět neustále vyvíjí, přinášíme inspirativní příběhy žen, které si vyšlapaly cestu k úspěchu ve světě technologií. Přečtěte si o výzvách, které překonaly, a inovacích, které přinesly. Tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že technologický sektor není jen doménou mužů.

Nepřehlédněte

Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.
Módní průmysl zažívá boom v mnoha ohledech. Na scénu se vrací devadesátkové trendy, mini střihy jsou po letech znovu v popředí a geometrické tvary na vrcholu. A právě u posledního zmíněného se pozastavíme. Pokud totiž chcete oživit své outfity, proč nezačít právě u vzorovaných modelů, které rozzáří váš šatník?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek