Zázvor
Jedna z nejoblíbenějších potravin pro chladné počasí vaše tělo dokonale prohřeje. Zázvor se hodí i v případě, že právě bojujete s kašlem a nachlazením. Navíc konzumací této potraviny pomáháte trávení a posilujete svou obranyschopnost.
Látku zvanou gingerol ocení i těhotné ženy, které obzvláště v prvních měsících gravidity trápí nevolnosti. Nachystat si můžete třeba zázvorový čaj s medem nebo zázvor přidat do omáčky k masu.
Pórek
Další bomba, co vás prohřeje zevnitř. Pórek je také důležitým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, zinku a selenu. Tato zelenina působí příznivě na střevní mikroflóru a dokáže také prokrvit celý organismus. Z pórku si můžete připravit lahodné studené saláty nebo jej zpracovat na polévku.
Skvělým tipem jsou i kuřecí nudličky na nivě, na které pokladete množství na kolečka nakrájeného pórku. Symfonie chutí zaručena – a prohřátí organismu zajištěno.
Mušle jako exotické potraviny
Milovníci středomořské kuchyně, zpozorněte. Pokud hledáte potravinu, která vašemu tělu dodá teplo, a navíc se postará o správnou funkci vašich nervů, imunity a oběhového systému, právě jste našli. Mušle jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Ty kromě jiného podporují mozkové funkce a pomáhají přispět ke schopnosti učit se. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro naše mentální zdraví. Stačí mušle ponořit do slané vody a 10 minut vařit – a výživná porce je připravena.
Hovězí maso
Rádi byste se zahřáli, ale mušle do vás nikdo nedostane? V tom případě si dejte porci poctivého českého hovězího masa. Maso nebo vývar z hovězího vás nejen prohřeje, ale dodá vašemu tělu i nezbytné vitamíny a minerály jako je vitamín B, E, zinek a železo. Své tělo udržíte pomocí této potraviny v teple a dodáte mu dostatečný přísun zdravých kalorií.
Jedlé kaštany
Ořechy a semínka patří mezi další přírodní zahřívače. Na rozdíl od jiných ořechů je ale v kaštanech obsaženo poměrně malé procento kalorií i tuků. O co méně kalorií mají, tím jsou bohatší na vitamíny a minerály nezbytné pro správné fungování našeho těla.
Například kyselina listová je nezbytná pro správné myšlení i tvorbu červených krvinek. Když si dáte porci pečených kaštanů, podpoříte své ledviny, slezinu i oběhový systém.
Skořice
Snad na všech nápojových lístcích všech restaurací nechybí v zimním období nápoje s obsahem skořice. A není divu – právě toto koření dokáže prohřát celé naše tělo. Skořice dokáže zahřát tím, že rozproudí krev. Je také přírodní antivirotikum a působí antibakteriálně.
Dokáže tělo podpořit v boji s již vzniklou infekcí. Přejete si potravinu, co pomůže vylučovat škodlivé látky z organismu ven a zároveň zajistí efektivnější trávení? Dopřejte si nápoj nebo koláč se skořicí – a máte v chladném období vyhráno.
Med patří mezi nejzdravější potraviny
Možná vám med v letním období příliš nevoní. S příchodem chladného počasí byste mu ale měli dát šanci. Kromě toho, že vás dobře prohřeje, pomáhá v boji s nachlazením nebo chřipkou. Právem patří mezi nejzdravější potraviny. Med se hodí jako významná složka potravy v dietě proti vyčerpání nebo zimní únavě.
Dýně jako oblíbené potraviny
Podzimní evergreen. Už jste je zařadili do svého bohatého jídelníčku? Pokud stále tápete, zda dát dýním šanci, možná vás přesvědčí fakt, že kromě tepla pomocí dýně svému tělu dopřejete i dostatek betakarotenu a celé spektrum vitamínů skupiny B.
Tyto látky jsou nezbytné pro správné metabolické procesy. Pokud s dýní začínáte, dopřejte si ji například v podobě smetanové polévky. Tu si snadno připravíte tak, že kousky dýně nejdříve upečete v troubě a následně je rozmixujete v polévce. Přidat můžete kari koření – další přírodní zahřívač.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 přírodních pomocníků na podporu imunity. Co skutečně pomáhá?
Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?