Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Proč se nám neustále mastí vlasy? Na vině může být časté umývání

Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?
proč se mastí vlasy
Mastné vlasy trápí řadu žen. (zdroj foto: www.123rf.com)

04. 01. 2021

Vlasy jsou pýchou ženy, o tom není pochyb. A ostatně nejen žen – bujnou kšticí se pyšní i pánové. Velkým problémem však bývá často se mastící vlasy. Ti, kteří tento problém mají, se ptají, proč se mastí vlasy? Co je příčinou, co je tomu na vině? Možná za to může několik chyb, kterých se v péči o vlasy dopouštíme.  

Až příliš časté mytí 

Věděli jste, že příliš časté mytí vlasům škodí, než prospívá? Většina lidí si vlasy umývá prakticky denně, a to proto, aby se předešlo jejich mastnotě. Jenže paradoxně každodenní umývání vlasů k jejich mastnotě vede. Vlasy totiž při každodenním umývání produkují více mazu, než je přirozené.  

Důvodem toho je podráždění mazových žláz, které jsou tím pádem donuceny k větší aktivitě. Pokud máte stále tendenci si vlasy mýt denně, snažte se nebýt tak agresivní a jemně šampon do vlasů aplikujte. Vyhněte se především masírování nebo drbání, to mazové žlázy jen donucuje k nadprůměrné činnosti.  

Až příliš mnoho kondicionéru 

Nejeden kadeřník by vám řekl, že kondicionéry jsou zkrátka potřebné. Zatímco šampon smývá z vlasů nečistoty a mastnotu, kondicionér jim dodává zdravý a svěže vypadající vzhled. Při používání kondicionéru bychom měli být opatrní. Ani s tímto vlasovým produktem by se to rozhodně nemělo přehánět, protože i on může vést ke zvýšené produkci mazových žláz. 

Při používání kondicionéru myslete na jednu věc, a sice na správné nanášení. Nikdy ho nenanášejte přímo ke kořínkům, vždycky tak pět centimetrů od pokožky hlavy. A samozřejmě i v tomto případě platí stejně jako u šamponu, že ho musíte opravdu důkladně vymýt vodou.  

Až příliš časté česání – i to je odpověď na otázku “proč se mastí vlasy”

Věděli jste, že i příliš časté česání vlasům zrovna neprospívá, ale naopak jim spíše škodí? Opět tu mluvíme o zbytečném podráždění mazových žláz. Hřebínkem je většinou podráždíme, což vede k větší produkci mazu. Vlasy po častém česání ztrácí svůj lesk a jsou spíše splihlé, nakonec viditelně mastné.  

K TÉMATU  Jarní trendy klepou na dveře. Co se bude nosit?

V souvislosti s česáním se můžete dopouštět ještě jedné věci, a sice že se češete se špinavým hřebenem. Hřeben může být zaneřáděn od stylingových produktů nebo od prachu či jiných nečistot, které pak pár tahy přesunete do vlasů. 

Až příliš nekvalitní vlasové produkty 

Nemluvíme v tomto případě jenom o šamponech nebo kondicionérech, ale mluvíme obecně o vlasových produktech čili i o gelech, tužidlech nebo fixačních sprejích na vlasy. Některé, zejména tedy ty nekvalitní, mají tendenci ucpávat mazové žlázy, což opět vede k jejich větší produktivitě. Zejména mluvíme o produktech s velkým obsahem silikonů nebo s vysokým pH.  

Běžně jsou tyto produkty propagované jako ty, které navrací vlasům dávno ztracený lesk nebo které zbavují suchosti.  

Až příliš časté sahání do vlasů 

Za nadměrně mastícími se vlasy může stát i časté sahání si do vlasů. V tomto případě je to podobné jako u pleti – i té vadí to, když se jí až příliš často dotýkáme prsty. Vlasy jsou na tom opravdu stejně.  

Pamatujte na to, že kdykoli si do vlasů sáhnete prsty, mastnota z prstů se dostává do vlasů. Jen málokdo si ale uvědomuje, jak moc si do vlasů sahá, respektive jak často. Bývá to většinou venku na večírku, rande nebo na schůzce s přáteli.

Také si často saháme do vlasů večer, když trávíme čas s partnerem. Nebo právě partner je ten, kdo vlasy ženě mastí tím, že si s nimi neustále pohrává nebo je hladí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT 

Nemáte čas na kadeřnici? Vlasy si můžete ostříhat doma! Máme pro vás snadný trik, jak na to!

Jednoduché vychytávky pro vaše vlasy. Jak být vždy rychle připravena pro každou příležitost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Patrik Hartl natočí filmovou komedii podle své první knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. Hrdinům, kteří se rozhodnou zahnat krizi čtyřicátníků plněním nesplnitelných úkolů, připravil oproti románu několik změn. Milovníky knihy tak čekají i překvapení. Jaká?
Zpěvačka Ilona Csáková uvádí na hudební scénu svůj nový singl "Afrodiziaka", vytvořený ve spolupráci s kapelou No Name. Režii k připravovanému videoklipu zastává Václav Noid Bárta, s premiérou naplánovanou na 1. května 2024. V měsíci květnu, který tradičně oslavuje lásku, "Afrodiziaka" přichází okouzlit svou melodií a atmosférou, přesně v čase, kdy srdce nejvíce touží po kouzlu a spojení.
A. G. house v Sondriu stvořil architekt Rocco Borromini. Moderní dům stojí na úpatí Alp na okraji údolí Valtellina a nabízí panoramatický výhled do všech světových stran. Stavba vznikla jako spojení původní stodoly s novostavbou, a drží se hlavní myšlenky, kterou je čistý a vzdušný prostor. Ten je charakterizovaný střídáním masivního dřeva a bílých stěn. Dominantní jsou velká panoramatická okna a použití tradičních materiálů, které korespondují s místní alpskou architekturou.
Dlouho jsem nemohla najít lásku, vždycky jsem byla trošku při těle, měla jsem problémy s pocením, nějaké zdravotní problémy, které způsobovala moje nadváha a pleť samý pupínek. Bojovala jsem s tím v pubertě hodně dlouho a neměla jsem žádné sebevědomí.
Leden je ideálním obdobím, kdy byste si měli naordinovat očistu. Zbavíte se při ní všech škodlivých látek a zároveň posílíte imunitu. Přece jen játra, a nejen ta, dostala v závěru roku pořádně zabrat. Chcete-li jim ulevit, zapojte se do soutěže o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám pomůže při detoxikaci organizmu a navíc podpoří vaši obranyschopnost.
Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.
Naučte se, jak stanovit zdravé hranice ve vašem vztahu. Tento průvodce vám ukáže, jak hranice pomáhají udržet vzájemný respekt a porozumění, a jsou základem pro dlouhotrvající a šťastný vztah.
Rok co rok se s příchodem vánočních svátků napříč rádii rozeznívá typicky vánoční playlist, mezi kterým nikdy nechybí hitovka od Mariah Carey All I Want for Christmas Is You. Každý tuhle pecku zná, mnozí z nás si ji s oblibou pouští jako kulisu při pečení cukroví nebo balení dárků. Je prostě natolik nadčasová, že ji můžeme slyšet zas a znovu. Víte ale, kdy a jak legendární písnička vlastně vznikla a hlavně, kolik každoročně vydělává? Nejen na to se podíváme!
Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?
Mléko - přidáváme si ho do nápojů, připravujeme si z něj mnohé pokrmy, přidáváme do buchet nebo ho jen popíjíme u televize. Je plné tělu prospěšných živin, i proto by mělo mít neodmyslitelné místo v našem jídelníčku. Jenže co když patřím do skupiny vegetariánů nebo veganů a mléko je v rozporu s tím, co uznávám? Skvělou alternativou je mléko rostlinné.

Výběr článků

Je skvělé, když si se svým novým partnerem rozumíte téměř ve všem. Ovšem, už jste se setkala s jeho přáteli? Obáváte se prvního setkání? A co když to napoprvé moc nevyšlo? Nezoufejte, připravili jsme pro vás několik rad, které vás navedou k tomu, abyste se s jeho přáteli více sblížila.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.

Nepřehlédněte

Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek