Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Vaše dítě nezajímají zimní sporty. Co s tím udělat? Nutit ano nebo ne?

Umět lyžovat, bruslit. Dnes běžný standard pro mnoho rodin. Ale co když vaše dítě zimní sporty nezajímají? Má k nim odpor? Může se vám podařit ho překonat?
Vaše dítě nezajímají zimní sporty. Co s tím udělat? Nutit nebo ne?
zdroj: 123RF.com

16. 01. 2020

Všechno má svůj čas. Zásada “škola hrou” platí i pro sportování

Nejsem prostě zastáncem toho, že děti se musí přizpůsobovat ve všech aktivitách rodičům. Všechno má svůj čas a stejně tak je třeba mít správný věk také na zimní sporty. Kdysi jsem na horách potkala tatínka, který jezdil po sjezdovce a miminko měl na zádech v krosně. Přijel na svahu do restaurace, odložil krosnu s dítětem do rohu a šel si dát drink.

Co může dítě z takového “nepohybu” na vzduchu mít? Nedokážu si představit, proč někdo tak hazarduje se zdravím svého dítěte. Pokud budete dítě do sportu příliš nutit nebo ho postavíte na lyže či brusle příliš brzo, hrozí nejen zranění, ale hlavně nechuť do podobných aktivit. Dá se tomu předejít? Většinou ano.

Když sportuje celá rodina

Je samozřejmé, že dítě se zapojuje do rodinných aktivit. Pokud sportují i rodiče, prarodiče nebo starší sourozenec, bude pro dítě snazší oblíbit si stejný sport také. Ale pokud dítě dovedete do lyžařské školky, sami nelyžaři, je pravděpodobné, že vztah k tomuto sportu bude získávat hůře. Důležité jsou totiž společné zážitky. Pokud nebruslíte, nelyžujete, těžko budete pro tyto zimní sporty získávat své děti. Žádné argumenty totiž neplatí lépe, než že “to děláte také, protože to je skvělá zábava“.

Ještě lepší je sdílet zájmy s přáteli, kteří mají dítě v podobném věku. Věk stejně starých dětí motivuje. Zvlášť tehdy, pokud v daném sportu neexcelují, ale jsou na tom všechny podobně. Společné učení hrou tak bude ve většině případů fungovat. Navíc děti se stanou soutěživější a snaživější.

Nezačínejte dřív, než ve třech letech

Lyžařští instruktoři doporučují začít s lyžováním po třetích narozeninách. S bruslením se doporučuje počkat do věku čtyři až šest let. Lékaři se přiklánějí i u lyžování spíš k čtyřem letům. To doporučuje také dětský ortoped MUDr. Jan Charvát, CSc. Dítě by mělo mít dostatečně vyvinuté klouby a páteř, které musí při těchto sportech odolávat tlakům.

K TÉMATU  Střídavá péče: Jak na ni co nejlépe připravit sebe i dítě?

Důležitý je fyzický i psychický vývoj

Děti také musí mít dobrou pohybovou koordinaci. Vyzkoušejte je doma. Nechte je udělat pár kotoulů. K tomu by měly zvládnout střídavou chůzi po schodech. Z psychického pohledu by dítě mělo vědět, proč se zimní sporty naučit. Pokud počítáte s výukou prostřednictvím instruktorů, musí být dítě schopné vydržet bez vás minimálně hodinu či dvě.

Se snowboardingem se doporučuje začínat kolem šestého roku věku, kdy už dítě zná základy lyžování. Snowboarding vyžaduje podstatně více koordinace a orientaci na svahu, což se dítě může naučit právě lyžováním.

Zkoušíte to stále dokola a nebaví ho to? Netlačte na výsledky

Jsou děti, které si stoupnou na svah nebo na led a jsou tam jako doma. Ovšem některé přes veškeré rodičovské snahy a přemlouvání chodí do lyžařské školky nerady. Vymlouvají se a je na nich patrná nechuť. Musíte se obrnit trpělivostí a připravit se na to, že výuka nemusí být úspěšná hned první rok. Třeba to budete zkoušet rok, dva nebo i tři. Když však dítě neodradíte nadměrnými nároky, bude dělat pokroky. Třeba velmi pomalu, ale časem ho začne sport bavit.

Důležité je nepřetěžovat ho. Nechte ho v lyžařské či bruslařské školce maximálně hodinu a půl. Odměňte ho za jeho snahu. Ne sušenkou, ale třeba jízdou na snowtubingu. Zbytek dne ať si třeba staví iglú, válí se ve sněhu, sáňkuje, bobuje. Prostě se baví na sněhu. I to je důležité. Jen tak pochopí, že být na sněhu je zábava, a ne povinnost, kterou rodiče vyžadují.

Když se to přesto nepovede, tolerujte to a nevyčítejte

Možná je vaše dítě na sport extrémně nešikovné. Těžko se s tím smiřují rodiče, které sportování baví. Ale kdo ví, třeba z vašeho dítěte bude slavný umělec nebo vědec. Ne každé dítě musí umět všechny sporty. Důležité je, abyste mu i přesto dali pocit, že není méněcenné. A možná se i trochu podřídili. Nutit ho dělat něco, co ho vůbec nebaví, a navíc mu to ani nejde, nemá cenu. Třeba se naučí lyžovat v dospělosti. Třeba nikdy. Proto nebude pro vás ani pro svět znamenat méně, než dítě, které dokonale sjede “černou”.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Doplňky do koupelny používáme každý den, ale kromě jejich praktického účelu si dnes můžeme pořídit i krásné designové kousky, které podtrhnou styl vaší koupelny. Dávkovače mýdla, zásobníky na tampony, kelímek na vyplachování úst, košíky na kosmetiku nebo různé držáky, všechno si můžete vyladit k obrazu svému. Inspirujte se.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Že se nedá módou a módními trendy bojovat proti „blbé“ náladě? Ale dá! Důkazem jsou aktuální trendy na rok 2021, které se na symboliku naděje, síly a vytrvalosti soustředí nejen v barvách, vybavení domácnosti, ale také ve stylu oblékání, účesů a samozřejmě i líčení. Pojďme se na jednotlivé trendy tohoto roku podívat právě optikou nálady a symboliky. Uvidíte, že letos bude čím zahánět chmury!
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!

Výběr článků

Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Každý člověk má nějaké zlozvyky, a zatímco některé vadí spíše okolí, jiné mohou vadit člověku samotnému. Jedním z nich jsou pocuchané nervy, které lze definovat jako neustálé vytáčení se kvůli každé drobnosti. Jelikož tato nemilá vlastnost ničí vzájemné vztahy, je dobré vědět, jak s problémem zatočit. Možností je víc než dost.
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.

Nepřehlédněte

V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.
Podle statistik nejen u nás, ale i v Evropě, žije každé desáté dítě v nové rodině, kde je pouze jeden rodič jejich vlastní. Často tam žijí s nevlastními sourozenci, nebo se s nimi setkávají v rámci různých programů a dohod rozvedených rodičů o víkendech, prázdninách či svátcích. Společné soužití takové rodiny není zpočátku vůbec jednoduché.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek