Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Počítačové hry pro děti. Nestavte se k nim negativně. Nebojte se školy hrou, zapojte se s nimi

Počítače a další informační a komunikační prostředky patří dnes k běžnému životu. Nebojte se u svých dětí rozvíjet znalosti a dovednosti také v oblasti těchto technologií. S počítačem nebo tabletem se mohou seznamovat už od batolecího věku. Počítačové hry není třeba zavrhovat, ale chce to jistá pravidla.
Počítačové hry pro děti. Nebojte se školy hrou, zapojte se s nimi
zdroj: 123RF.com

22. 11. 2019

Strašák počítačových her

Mnoho dospělých se doslova zaklíná tím, že jsou počítačové hry špatné. Ale nejsou. Jejich pomocí lze u dětí zlepšovat vnímání, postřeh, pozornost, rozvíjet jejich trpělivost, logiku, komunikaci a další vlastnosti. Hry tak mohou sloužit jako podpora výchovy a vzdělávání.

Doma se naučí víc, než ve škole

Podle vědců z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity platí, že čím dříve děti s používáním informačních technologií začnou, tím lépe je umí zapojit do svého života. Prostě se tyto prostředky stanou přirozenou součástí jejich životního stylu. Navíc čas strávený doma u počítače je mnohem užitečnější než hodina IT ve škole. Třeba i proto, že dítě se učí formou hry a často metodou pokus-omyl. A to je pro jeho vývoj velmi důležité.

Nebojte se a zapojte malé děti. Hlídejte ale čas

Firmy vyvíjejí hry pro děti od takřka batolecího věku. Struktura většiny takových her je založena na postupně narůstající obtížnosti úkolů, takže dítě postupuje od jednoduchého ke složitému, od známého k neznámému. Tím si osvojuje nové vědomosti a dovednosti. Je však třeba dodržet určitá pravidla. Mezi ty nejdůležitější patří výběr vhodné hry z hlediska věku dítěte a denní čas, který u počítače dítě stráví.

Pozor na dobu u obrazovky

Dle doporučení odborníků by dítě předškolního věku nemělo na počítači trávit více než 20 až 30 minut denně, v mladším školním věku kolem jedné hodiny a od deseti let 1 až 2 hodiny. Doporučuje se určit spíš celkový týdenní čas, protože dobu některých aktivit nelze přesně vymezit. Je třeba nesmysl dítě vyhnat od hry po půl hodině a nenechat ho dohrát příslušné kolo do konce. Proto spíš stanovte konkrétní úkol. Například zahrát si tři kola hry.

K TÉMATU  Legrační reakce dětí na zvířata v zoo. Žirafy, opice, lev nebo bobr umí pobavit, ale i vyděsit

Hrajte si také. Děti vás mohou leccos naučit

Nedávno jsem slyšela od čtyřicetileté matky, jak si s manželem mysleli, že budou držet krok s rozvojem technologií, ale i oni už občas zaostávají. Pro přemíru běžné práce a denních starostí nemají čas sledovat všechny nové trendy.

Dítě se u počítače nebo mobilu může naučit používat nové komunikační prostředky a předá tyto znalosti svým rodičům nebo prarodičům. Tak se v něm vytváří pocit důležitosti v rámci rodinných vztahů. Proto se nebojte a zahrajte si s dítětem hru, kterou jste mu koupili. Jednak se s ní seznámíte a budete vědět, zda je pro něj opravdu vhodná, a jednak se naučíte nové věci a budete s dítětem sdílet jeho zájem. A to může být důležité pro mezigenerační propojení a komunikaci.

Neodmítejte, nekritizujte, ani nepoužívejte jako trest

Ukažte dítěti, že si vážíte jeho nově nabytých znalostí. Dejte mu třeba najevo, že je dobré, když splnilo hrou požadovaný úkol. Pokud chcete dítěti některou hru zakázat, připravte si jasné a věcné argumenty.

Nepoužívejte zákaz nebo povolení hrát počítačové hry jako prostředek odměny či trestu. Jen tím dítěti zdůrazníte význam této činnosti. Dítě by mělo tyto aktivity vnímat jako jednu z možností, jak trávit volný čas. Ne jedinou a nejdůležitější.

Hlavně neodmítejte jeho zálibu. Neříkejte mu, že čas strávený u počítače nemá žádný smysl. Jestliže to uděláte, může se stát, že si najde k hrám tajnou cestu, třeba u kamaráda. A vy nad jeho zájmy ztratíte kontrolu. Jestliže bude hrát doma, máte možnost ovlivnit a kontrolovat činnost, které se na počítači věnuje. Předejdete tak možným rizikům, která mohou nejen z hraní her, ale i z dalších činností na internetu vyplynout.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Moderní koupelny, to je hlavně čistota a jednoduchost, vkusně sladěné barvy a imitace dřeva nebo kamene. Přednost mají zemité tóny, jako hnědá, béžová nebo šedá. Skvěle vypadají i prosklené sprchové kouty. Je pravda, že v koupelně netrávíme tolik času, jako v obývacím pokoji nebo kuchyni, je ale nepostradatelným místem, kde chceme relaxovat a užít si klid. I proto by měla být koupelna pěkně útulná.
Jak nejlépe překvapit a potěšit svého partnera? Muži to mají o dost jednodušší. Ženy během roku „nenápadně“ naznačují, co by se jim líbilo, a pak to s trochou štěstí najdou pod stromečkem. Ale co vybrat pro manžela, přítele, dědečka nebo strýčka? Většinou mluví o tom, jaké se jim líbí auto, motorka, a že ten obytný vůz za dva miliony by si moc přáli. Nechte je snít dál a překvapte je originálními a designově vychytanými dárky z Tipa.eu.
Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.

Výběr článků

Jak si během minuty poradit s okem na svetru? Jak na zaseklý zip u kalhot nebo odpad, ucpaný vašimi vlasy? A k čemu všemu se dá využít korkový špunt? To a mnohem víc praktických vychytávek ve videu. Neuvěříte, jak to může být snadné!
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.

Nepřehlédněte

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek