Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Chcete se konečně odstěhovat od rodičů a mít vlastní bydlení? Využijte státní podporu nebo stavební spoření

Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Vlastní bydlení s možností pomoci od státu
zdroj: 123RF.com

20. 12. 2018

„Mama hotel“ je možná trendy, ale značně omezující. U rodičů sice máte vlastní pokoj a pohodlí, plnou lednici, vypráno a vyžehleno. Ale potřebujete i víc prostoru pro svůj soukromý život. Kam si zvát hosty, jak pořádat příjemné večery s kamarády a kde svým přátelům uvařit něco dobrého, když ne ve vlastním bytě?

Pronájem

Pronájem je první a většinou racionální volbou. Pokud teprve začínáte svůj profesní život, nemáte zřejmě našetřeno tolik, abyste si mohli dovolit vlastní bydlení. A to i v případě hypotéky. Vyplatí se spolubydlení – vždyť kdo by neviděl alespoň několik dílů slavného seriálu Přátelé. Ovšem zde zase přestává platit pravidlo o soukromí, kterého budete mít se spolubydlícími mnohem méně.

A bydlet s přítelem? Určitě velmi lákavé, ale zvažte, zda je již váš vztah natolik prověřený, že nebudete vy nebo přítel za pár týdnů balit kufry a hledat nové bydlení. Jestliže se na to cítíte, proč ne, ale každopádně nerozhodujte se tak jen proto, že nájem bytu, který jste si vybrala, je vysoký a potřebujete se o něj s někým podělit.

Stavební spoření jako dobrý start

Vyplatí se spořit od dětství. Cyklus stavebního spoření trvá 6 let a můžete jich absolvovat několik za sebou. Tak se vám v době, kdy budete chtít vykročit do samostatného života, nahromadí slušná sumička. Ta se může stát základem pro koupi bytu nebo rekonstrukci volných prostor v domě rodičů.

Příspěvek od státu, jež obdržíte v případě řádných vkladů, může činit až 2 000 Kč za rok. Získáte jej při optimálním měsíčním spoření 1 700 Kč. V rámci stavebního spoření tak lze spolu s úroky získat celkové zhodnocení přesahující až 3 %, což je dnes stále slušný výnos. Primárním úkolem stavebního spoření je však poskytování úvěrů, které jsou určeny na pořízení bydlení. Je jedno, zda se jedná o koupi bytu, domu, družstevního podílu, či rekonstrukci prostor určených k bydlení.

K TÉMATU  Domácí difuzér v souladu se zdravím a duší

Právě v současné době, kdy úrokové sazby hypoték rostou, může být úvěr ze stavebního spoření podstatně atraktivnější. Ten je totiž stanoven již při uzavření smlouvy o stavebním spoření, a spořitelna ho nemůže v průběhu trvání smlouvy změnit. Podle posledního srovnání činí v současné době čistá roční úroková sazba z úvěrů stavebního spoření (tj. včetně všech poplatků) od 2,5 do 4,8 %.

Státní půjčka na bydlení – pouze pro opravdu mladé

V letošním roce stát spustil poměrně velkorysý úvěrový program na pořízení nebo modernizaci obydlí pro mladé lidi. O půjčku mohou žádat ti, kteří žijí v manželství či registrovaném partnerství, a alespoň jeden je mladší 36 let. Další možností je žadatel, který nežije v manželství či registrovaném partnerství, ale při zachování kritéria věku pečuje o dítě mladší 15 let. Úvěr lze využít na výstavbu nebo koupi rodinného domu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 140 m². Dále na koupi bytu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 75 m², nebo na modernizaci stávajícího obydlí.

Kolik si lze půjčit od státu?

Úvěr je poskytován ve výši od 30 do 300 000 Kč na modernizaci, do 2 000 000 Kč na stavbu rodinného domu a do 1 200 000 Kč na zakoupení bytu -při stavbě a koupi domu nebo bytu činí příspěvek maximálně 80 % skutečných nákladů nebo ceny. Úroková sazba se fixuje na pět let a v současné době činí 1,12 % (je to základní referenční sazba EU pro ČR). Výhodou je, že pokud se páru narodí dítě (nebo si ho osvojí), odečte se ze splátek na koupi či stavbu obydlí 30 000 Kč.

Celý úvěr je nutno splatit do 10 let v případě modernizace, a do 20 let v případě pořízení obydlí. Z vážných důvodů lze požádat o přerušení splátek až na dva roky. Je to především narození dítěte, ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc nebo úmrtí člena domácnosti.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
Jak poznáte, že nemáte v břiše úplnou harmonii? Stačí se podívat do zrcadla. Akné nebo ekzém může způsobit i špatné prostředí ve střevech. Přemnožení nepřátelských bakterií je zdrojem dermatitidy, psoriázy nebo trudovitosti. Co s tím?
Ani letošní léto se neobejde bez tradičních vln veder. Pro letošek meteorologové navíc předpovídají, že teploty mohou být extrémní. A ne každý si může nainstalovat klimatizaci, která by proti vedrům účinně pomohla. Jak si tedy poradit i bez klimatizace a náročných investic? Jak správně větrat v horkém bytě a čím nejlépe stínit?
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.
Že kondicionér svede divy jenom na hlavě? Co vás nemá! Rychlostí blesku „opraví“ ucpaný odpad, naleští kožené boty a pohodlně nahradí pěnu na holení. Ovšem pozor, dokáže vrátit do původní velikosti i sražené oblečení!
V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?

Výběr článků

Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Plesy, bály, masopustní veselice. Je prostě čas se radovat a tančit. K plesovému veselí a tanci však často patří konzumace alkoholu. A není to někdy jen pár skleniček vína nebo piva. Na takových akcích se nabízí široké spektrum míchaných nápojů či destilátů. A tak se spojí tanec s dobrým pitím – ale ráno ta kocovina! Jak se s ní vypořádat?
Čeká vás zařizování nového bytu nebo snad rekonstrukce toho stávajícího? Inspirujte se trendy v bydlení pro rok 2022. Cílem pro nadcházejících dvanáct měsíců je vytvořit ze svého domova místo, kde se budete cítit příjemně, v klidu a bezpečí.

Nepřehlédněte

Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek