Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vánoční půst je to nejhorší, co můžeme tělu na Štědrý den dopřát! Proč tolik trpí? Jak se o Vánocích stravovat a kdy je čas na cukroví?

Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?

Co říká tradice

Než se pustíme do vysvětlování, řekněme si, proč a kde vznikla tato tradice se na Štědrý den postít. V době adventu obecně se odnepaměti postili zejména věřící. Konkrétní délka půstu se v různých církvích lišila. Postí se obvykle ale i nekřesťanské rodiny. Jde o tradiční český vánoční zvyk bez ohledu na náboženskou příslušnost. Pohany ovšem na rozdíl od křesťanů, kteří půst nikdy neměli spojený se zlatým přeludem a prasata považovali za ikonu něčeho podřadného, lákala zejména vidina zlatého prasátka pro štěstí. Zlato obecně signalizovalo započatý odchod zimy, prase zase příslib hojnosti a prosperity. Byla období, kdy prasátko nahradil kohout, beránek nebo telátko. Co však bylo neměnné a stěžejní, byla právě barva. Půst se podle této vánoční pověry z původního celého adventu redukuje na Štědrý den, a to od půlnoci do západu slunce. Tradice je to krásná, ale co tento půst dělá s naším tělem?

Půst a večerní přejídání

Ačkoli je půst obecně pro tělo prospěšný, pokud nemáte nějaké zdravotní potíže, které toto doslovně zakazují. Přesto celodenní hladovění v okamžiku, kdy se večer tělo nají, dokonce přejí, není zdravé pro nikoho, ani pro děti ani pro dospělé.

Vyhladovění vede k následnému přejedení

Před hladověním tohohle typu varují i lékaři a výživoví odborníci. Právě ve Štědrý den, kdy je paradoxně riziko hladovění velké i tak, neboť se chystá celé pracné menu, jehož příprava se může protáhnout i bez plánování půstu. Do toho se přidá ještě čekání, až se sejdou všichni u stolu. Vyhladovění podle lékařů vede k následnému přejídání, což úplně logicky zatěžuje náš organismus.

Co dělat při čekání na večeři?

Nic nezkazíte, když si čekání zpestříte pojídáním syrové zeleniny nebo klidně i kouskem masa. Pokud se chcete vyhnout večernímu přejedení, zavodněte dokonale své tělo. Dodržujte tedy správný pitný režim po celý den. Těsně před jídlem si klidně dopřejte také jednu sklenici vody. Ta z části zaplní žaludek a zároveň zajistí nabobtnání snědeného jídla. Pokud nechcete, aby se tělo horko těžko vyrovnávalo s náhlým přísunem jídla, jezte pomalu. Jídlo si dejte na menší talíř, opticky to pak vypadá, že máte velkou porci. Na velkém talíři i normální porce vypadá jako málo jídla. Tradiční ryba je skvělá volba. Klidně nemusí být smažená na oleji, ale upečená třeba v páře. Existuje spousta úžasných receptů. Křupavou zeleninu jako přílohu vaše tělo vždycky ocení.

K TÉMATU  Ceny Anděl jsou rozdány. Kdo si odnesl trofej České hudební akademie? Jasný vítěz letos nebyl!

Jak se stravovat o svátcích, abyste netloustly?

Zejména o vánočních svátcích byste měly jíst pravidelně a to zhruba ve čtyřech až pěti dávkách za den. Do jídla nezapomeňte rozhodně počítat i pojídání vánočního cukroví. Když už jsme u cukroví, tak je ideální jíst jej dopoledne. Asi nejhorší je klasické uzobávání po celý den a ještě nějaké na noc. I cukroví lze udělat ve fit verzi nebo s minimálním obsahem cukru. O svátcích můžete do jídelníčku zařadit luštěniny. Existuje mnoho tradičních staročeských pokrmů, které s nimi počítají. Uvidíte, bude to příjemná změna.

Obměnění klasiky

Pokud se nechcete vzdát jídel, které miluje celá rodina, zkuste je trochu odlehčit a odtučnit. Bramborový salát udělejte s jogurtem místo majonézy, řízky se dají smažit na lepším oleji, místo vepřového lze použít kuřecí nebo krůtí apod. Ryby si můžete místo smažení ogrilovat.

Zkuste experimentovat a bavte se u toho. Uvidíte, že i rodina drobné změny nakonec uvítá. Kdo vám to ale vrátí nejvíce, je vaše tělo. A kdo by se nechtěl cítit právě o Vánocích dobře a spokojeně?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Letadlem, autem, autobusem nebo třeba vlakem? To je jedna z otázek, kterou si pokládáme v okamžiku, kdy se chystáme do dovolenkového ráje. Pokud však hodláte vyrazit do populárních destinací, kam se dostanete vzduchem i po souši, povíme vám, proč je právě auto ideální volba.
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.
Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.
Srdcem každého domova je nepochybně kuchyň, kde pod taktovkou žen vznikají úžasná jídla pro celou rodinu. Omamná vůně jídla a zvědavost, co bude dnes k večeři, často přiláká i další členy smečky. Ať chceme nebo ne, právě kuchyň je místem, kde se zcela nejčastěji setkáváme se svou rodinou, ale i přáteli a návštěvou. A právě proto by kuchyň měla být do detailu vyladěným místem, které bude pýchou každé hospodyňky. Jak získat kuchyň snů?
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Býti potomkem slavného rodiče nebo rovnou obou rodičů se může jevit jako nelehká pozice. Od takovýchto jedinců se mnohé očekává, ať už zdědění krásy nebo talentu. Někteří se rozhodnou jít ve šlépějích svých rodičů, jiní zvolí o něco jiný směr a další se zase světu popularity snaží co nejvíce vyhnout a žít si svůj život mimo vědomí veřejnosti.
Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.

Výběr článků

I nastávající maminky se chtějí líbit. Stejně jako u běžné módy musí být i těhotenské oblečení zároveň komfortní a praktické, a to po celou dobu těhotenství. Kde a jak ale takové oděvy vlastně vybrat?
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.

Nepřehlédněte

Se správnou pozorností věnovanou detailům a barvám, které si vyberete, může boho vypadat super elegantně. Místnosti s tlumenou nebo neutrální základní paletou s několika divokými vzory jsou často naprosto ohromující a vypadají neuvěřitelně elegantně! Ať už se vydáte jakoukoli cestou, interiéry boho jsou ideální pro dosažení tohoto útulného a příjemného pocitu.
Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek