Upečte doma skvělý punčový řez a přátelé k vám budou chodit jako do cukrárny
Punčový řez je nejen skvěle vypadající dezert, ale také velmi chutný a v Čechách poměrně oblíbený. Je možná na první pohled trochu pracnější, ale nemusíte mít obavy. Vynaložený čas do něj, se vyplatí.
Suroviny na punčový řez – 2 korpusy
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 210 g polohrubé mouky
- 150 g krystalového cukru
- 100 stolního oleje
- 100 ml vody
- 1 balíček prášku do pečiva
Suroviny k přípravě nálevu – pro šťavnatost
- 250 g krystalového cukru
- 100 g másla
- 100 ml rumu
- 150 ml vody
- šťáva ze 2 středně velkých pomerančů
- šťáva ze 2 středně velkých citronů
Připravte si rovněž džem s příchutí, kterou máte rádi, a potravinářské barvivo.
Suroviny k přípravě polevy – završí dezert
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 polévkové lžíce mléka
- 250 g moučkového cukru
Postup
Prvním krokem je příprava sněhu z bílků, které nejprve důkladně oddělte od žloutků a poté vyšlehejte. Vedle v misce vyšlehejte do jemné pěny žloutky a cukr, následně vmíchejte olej s vodou. Poté do této směsi přidávejte postupně také mouku, v níž jste rozmíchali prášek do pečiva. Do výsledné hmoty jemně vmíchejte sníh z bílků a těsto rozdělte na dvě poloviny. Nejprve upečte první korpus a to ideálně v kruhové formě o průměru 28 cm. Pečte dozlatova, nechte vychladnout a stejným způsobem připravte i druhý korpus.
Abyste vytvořili výborný nálev, který punčový řez zjemní a dodá mu na vláčnosti, provařte nejprve vodu s cukrem. Poté ji odstavte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nechte směs vychladnout. Po vychladnutí přidejte šťávu z citrusů a také rum. Pokud máte potravinářské barvivo, můžete také trochu přidat.
Do formy vložte zpět jeden korpus a zalijte jej připraveným nálevem, dokud se nevsákne. Druhý korpus rozdělte podélně na dvě poloviny a obě potřete vrstvou džemu.
V druhé formě pak poskládejte finální řez, a to tak, že na dno dáte polovinu korpusu potřenou džemem (samozřejmě džemem nahoru). Na tuto vrstvu pak položte celý první korpus nasáklý nálevem. Nahoru dejte druhou polovinu potřeného korpusu, tentokrát džemem dolů a vše přelijte polevou z rumu, mléka a cukru. K nim můžete přidat také trochu potravinářského barviva.
Vše nechte ztuhnout a hotový punčový řez podávejte hostům.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kakaovo-kokosové řezy zahřejí na těle i na duši
Větrníkové řezy chutnají úplně stejně jako váš oblíbený zákusek