Úterý , 23. 04. 2024

Vojtěch

To je lahoda! Dokonalý zákusek s vaječným likérem

Někteří lidé se vaječnému likéru vysmívají, ale opravdoví znalci vědí, že když jsou v něm jen ty správné ingredience, jde o skvělý nápoj. Máte-li pro vaječný likér také slabost, zbystřete. Dnes pro vás totiž máme recept na naprosto dokonalý zákusek s krémem z vaječného likéru. Asi není nutné zdůrazňovat, že není příliš vhodný pro děti. Ale dospělí se po něm budou moci doslova utlouct. Zkuste jej upéct i vy!
zákusek s vaječným likérem
Upečte si vynikající zákusek třeba ke kávě. (foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na zákusek s vaječným likérem

Na kakaové těsto na zákusek s vaječným likérem si připravte:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 75 ml převařené vody
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 20 g holandského kakaa
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na krém z vaječného likéru budete potřebovat:

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 200 ml vaječného likéru
  • 100 g bramborového škrobu nebo Solamylu
  • 50 g hladké mouky
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Při přípravě punče se neobejdete bez:

  • Silné instantní kávy z 25 g kávových granulí a 200 ml vody
  • 100-150 g vašich oblíbených máslových sušenek
  • 50 g moučkového cukru
  • 10 g holandského kakaa

Na dozdobení si nachystejte:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 10 g holandského kakaa
  • 2 balíčky ztužovače do šlehačky

Příprava

Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky si spolu s cukrem utřete do pěny. Do té pak zapracujte mouku a prášek do pečiva. Dále do těsta zapracujte vodu, olej a kakao. Nakonec si z bílků vyšlehejte hutný sníh, který do těsta zapracujte také. Hotové těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte ho péci při teplotě 180 °C. Hotové bude asi za půl hodiny. Upečené těsto dejte vychladnout.

V mezičase si připravte krém. Vaječné žloutky rozmíchejte v polovině mléka spolu s moukou a Solamylem. Zbytek mléka přelijte do rendlíku a na mírném plamenu jej za stálého míchání přiveďte k varu. Ještě než začne vřít, rozmíchejte v něm cukr a vanilkový cukr. Jakmile mléko dosáhne varu, přidejte druhou část mléka a vařte, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavte z plotny a nechte minutu nebo dvě chladnout.

Do chladnoucí směsi nejprve vmíchejte změklé máslo a v míchání pokračujte, dokud nevznikne hladký homogenní krém. Do tohoto krému pak přimíchejte také vaječný likér. Hotové krém je lepší nakonec rozmixovat na pomalé obrátky mixéru. Krém navrstvěte na vystydnutý korpus a zákusek odložte do ledničky, zatímco si budete chystat další vrstvu.

K TÉMATU  Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

Uvařte si velmi silnou instantní kávu a rozmíchejte v ní moučkový cukru. Do této kávy dejte namáčet sušenky. Pak si ve smetaně ke šlehání rozpusťte cukr a ztužovače a vyšlehejte z ní sladkou šlehačku. Na krémovou vrstvu přijdou nejprve rozmočené sušenky a pak šlehačka. Tu na závěr posypte holandským kakaem. Zákusek dejte před servírováním alespoň na dvě hodiny do lednice. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek