Havajský poke bowl – pokrm, který dobyl celý svět
Japonskou tradici Havajané dovedli k dokonalosti
Lidé žijící na polynéských ostrovech si na poke bowlu pochutnávali už ve starověku, ale skutečné obliby se dočkal až v sedmdesátých letech minulého století na Havaji. Později se poke bowl rozšířil do Severní Ameriky. V roce 2012 v této části amerického kontinentu už neexistoval snad nikdo, kdo by poke bowl neochutnal.
Tím si získal takový věhlas, že během následujících tří let se téměř ztrojnásobil počet restaurací, které poke bowl měly ve stálé nabídce. Jenže ač je poke bowl havajské jídlo, své kořeny má v japonské kuchyni. Právě v této zemi sushi rýži a syrové rybě holdují už od nepaměti. Havajané tento pokrm ale dovedli k dokonalosti.
Z čeho se skládá?
Základem každého poke bowl je syrová marinovaná ryba, například tuňák či losos, někdy také chobotnice, krevety nebo tofu a vařená sushi rýže. Pak se do pokrmu přidává spousta čerstvé i nakládané zeleniny, například lusky edamame, mořské řasy wakame, ředkev, avokádo, mango, okurka či mrkev.
Nesmí chybět ani čerstvé bylinky, nejčastěji se používá koriandr, a sezamová semínka. Variant poke je bezpočet, stejně tak jako omáček, které se do něj přidávají. Tradiční marináda se vyrábí ze sójové omáčky, sezamového oleje a zázvoru.
Výraz poke v havajštině znamená `posekaný na kousky`. Proto se poke servíruje přesně takto, v misce a se všemi nadrobno nasekanými ingrediencemi. Obvykle se pokrm konzumuje hůlkami, proto by se vám mělo každé sousto dobře nabírat.
Zdravý a chutný
Poke bowl si svou oblibu získal i díky tomu, že jde o lehký a zdravý pokrm. Ryby v kombinaci s čerstvou či nakládanou zeleninou obsahují důležité vitamíny a minerály a rovněž omega-3 mastné kyseliny. Představuje tak dokonalé vyvážení bílkovin, tuků a sacharidů.
Na co si musíte dát pozor?
Na druhou stranu se vám konzumace poke bowlu může pořádně vymstít. Víc než při přípravě jakýchkoliv jiných pokrmů je u poke bowlu nutné, aby byly všechny suroviny čerstvé. To platí zejména pro syrové ryby, které jsou významným zdrojem bakteriální nákazy a mohou vám tak způsobit značné žaludeční problémy. Zároveň některé restaurace připravují poke bowl ze smažených ingrediencí. To sice nutně nemusí znamenat zdravotní problém, ale do zdravé misky plné živin má takový poke bowl skutečně daleko.
Připravte si vlastní poke bowl s marinovaným lososem
Co budete potřebovat?
- 150 g čerstvého lososa
- 200 g japonské sushi rýže
- 200 ml rýžového octa
- 80 g cukru
- 1 zralé avokádo
- ½ manga
- hrst lusků edamame
- 5 ředkviček
- 1 mrkev
- 6 lžic teriyaki omáčky
- řasy wakame
- sezamová semínka
- řasa nori
- čerstvý koriandr
- arašídy ve wasabi těstíčku
- sušené nebo čerstvé chilli papričky
Nálev:
- 100 ml sójové omáčky
- 1 limeta
- 1 pomeranč
- 50 ml saké
- sůl, pepř
Příprava:
Začněte marinováním lososa. Nakrájejte ho na kostky a naložte do marinády připravené ze sójové omáčky, vymačkané šťávy z limety a pomeranče a sladkého vína saké. Případně dochuťte solí a pepřem. Lososa nechte marinovat alespoň hodinu a půl. Pak si ve vodě v poměru 1:1 uvařte sushi rýži. Jakmile bude hotová, přidejte do ní 200 ml rýžového octa, cukr a trochu soli. Avokádo, mango a ředkvičky si nakrájejte na kostky, mrkev můžete nakrájet na tenké nudličky, například pomocí obyčejného struhadla.
Připravte si hluboký talíř nebo misku a dospodu rozprostřete rýži. Kolem dokola naservírujte všechny ingredience, doprostřed dejte marinovaného lososa. Misku dozdobte nasekaným čerstvým koriandrem, sezamovými semínky a teriyaki omáčkou. Máte-li rádi pálivé pokrmy, přidejte si do poke bowlu sušené nebo čerstvé chilli papričky či oblíbené arašídy ve wasabi těstíčku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT