Domů » Recepty » Slaná jídla » Zapečená mísa z toho, co je zrovna při ruce
Recepty Slaná jídla

Zapečená mísa z toho, co je zrovna při ruce

zapečená mísa
Zapečená mísa nejen na oběd či večeři. (zdroj foto: tymr.cz)
Asi to znáte – otevřete ledničku a ta zeje prázdnotou. Čeká vás velký rodinný nákup. Pokud však potřebujete uvařit rychlé jídlo z toho, co zrovna máte při ruce, zkuste naši zapečenou mísu. Suroviny na ní má totiž doma prakticky každý. Navíc můžete při přípravě využít i ztvrdlé pečivo, abyste ho nemusela vyhazovat.

Zapečená mísa – ingredience

Zapečená mísa se stane vaší oblíbenou pochoutkou. Na porci pro čtyři osoby budete potřebovat tyto ingredience:

  • 16 plátků šunky, salámu nebo jiné uzeniny (nejlepší je použít různé druhy)
  • 8 plátků veky nebo odpovídající množství jiného bílého pečiva
  • 200 g eidamu nebo jiného tvrdého sýra
  • 150 ml polotučného mléka nebo zakysané smetany
  • 25 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • Jarní cibulka
  • Čerstvé bylinky
  • Pepř
  • Sůl
  • Sladká paprika a další koření dle chuti

Příprava

Rajčata a papriku si očistěte a nakrájejte si ji na kostičky. Jarní cibulku si nakrájejte najemno a sýr nastrouhejte nahrubo. Pokud máte jen plátkový sýr, nakrájejte si ho na nudličky. Vejce si rozklepněte do velké mísy, přisolte je a rozšlehejte vidličkou. Se solí to zbytečně nepřehánějte, sýry i uzeniny jsou slané dost. Postupně do nich zapracujte mouku a mléko nebo zakysanou smetanu.

Do těsta postupně rozmíchejte další koření a propasírovaný česnek. Přidejte polovinu nastrouhaného sýru, cibulku a nakrájenou zeleninu. Nakonec přidejte na kostičky nakrájené pečivo a vše důkladně zamíchejte. Zapékací mísu si vymažte olivovým olejem nebo máslem, můžete ji vysypat i trochou strouhanky.

Do zapékací mísy nalejte třetinu vaječné směsi a na ni vyskládejte kolečka šunky nebo salámu. Uzeniny přelijte druhou třetinou vaječného těsta a na ni navrstvěte zbytek šunky. Nakonec vše zalijte zbytkem těsta a na vrch vysypte zbytek sýra. Můžete přidat také několik plátků rajčat nebo kečup. Hotové jídlo dejte zapéct na 30 minu při teplotě 180 °C. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Oběd za 10 minut hotový? Vyzkoušejte kolínka se šunkou a kukuřicí

Osvěžující těstovinový salát ala „Hawai“. Pochutnejte si na něm i vy