Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Zjednodušte si pečení cukroví. Vyzkoušejte univerzální těsto

Vánoce jsou za dveřmi. Někdo si tyhle svátky užívá, ale pro většinu z nás je příprava na ně noční můrou. Zejména pokud máte malé děti, které věří na Ježíška. Nezkazit takovým dětem Vánoce, zejména v dnešní vypjaté době, je docela fuška. Kromě toho je třeba zvládnout vánoční úklid i nákupy, navařit, napéct cukroví.
univerzální těsto
S univerzálním těstem ušetříte spoustu času. (zdroj foto: woman.tiscali.cz)

A když už jsme u toho cukroví, máme pro vás jeden tip, kterým zabijete hned několik much jednou radou. Univerzální těsto, které můžete využít k přípravě tuctu různých druhů cukroví, aniž byste se u toho předřela.

Naše těsto se hodí k mnoha druhům náplní a polev, které mu dodají různé příchutě. Vašim blízkým bude zaručeně chutnat a ani si nevšimnou, jak jste si ušetřila kus práce.

Co budete potřebovat na univerzální těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g medu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • nastrouhanou citronovou kůru

Různé náplně ovlivní chuť cukroví. Hodí se například:

  • ovocné marmelády
  • povidla
  • Nutella
  • arašídové máslo

Na ozdobení cukroví budete potřebovat:

  • čokoládovou a bílou potravinářskou polevu
  • strouhaný kokos
  • mandle
  • ořechy
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
  • barevné cukrové sypání

Příprava

Máslo vyšlehejte s cukrem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Za stálého šlehání přidejte pár kapek vanilkového extraktu podle instrukcí na obalu a med. Ve šlehání pokračujte a přidejte celé vejce s oběma žloutky. Nyní snižte výkon mixéru a do těsta postupně přimíchávejte mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr.

Hotové těsto by mělo být rovnoměrné, hladké a mělo by držet tvar. Pokud jste takové konzistence dosáhla, zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte na dvě až tři hodiny odpočinout do ledničky.

Odpočinuté těsto si rozdělte na několik částí podle toho, kolik tvarů budete vykrajovat. Části těsta rozválejte na tenké pláty a ty vykrájejte klasickým způsobem. Vykrájené tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péci na čtvrt hodiny při teplotě 170 °C.

Jednotlivé tvary pak můžete ozdobit různě. Některé můžete slepit, tradičně se k tomu hodí marmeláda nebo čokoláda, například Nutella, ale pokud chcete, aby vaše cukroví bylo netradičnější, nemusíte se bát ani povidel nebo arašídového másla. Vyhrát si můžete také s polevami a posypem. Využít můžete vše, co máte vy i vaši blízcí rádi. Naše tipy naleznete v sekci s ingrediencemi.

K TÉMATU  Bramborový fondán. Nejčastější příloha k jídlu trochu jinak
Videonávod – jak na univerzální těsto

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rohlíčky s punčovým krémem pro dochucení Vánoc

Bezlepkové vánoční cukroví. Upečte si kokosové kuličky, linecké nebo mandlové kakaové cukroví bez lepku

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek