Zjednodušte si pečení cukroví. Vyzkoušejte univerzální těsto
A když už jsme u toho cukroví, máme pro vás jeden tip, kterým zabijete hned několik much jednou radou. Univerzální těsto, které můžete využít k přípravě tuctu různých druhů cukroví, aniž byste se u toho předřela.
Naše těsto se hodí k mnoha druhům náplní a polev, které mu dodají různé příchutě. Vašim blízkým bude zaručeně chutnat a ani si nevšimnou, jak jste si ušetřila kus práce.
Co budete potřebovat na univerzální těsto
- 500 g hladké mouky
- 300 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 30 g medu
- 2 vaječné žloutky
- 1 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- pár kapek vanilkového extraktu
- nastrouhanou citronovou kůru
Různé náplně ovlivní chuť cukroví. Hodí se například:
- ovocné marmelády
- povidla
- Nutella
- arašídové máslo
Na ozdobení cukroví budete potřebovat:
- čokoládovou a bílou potravinářskou polevu
- strouhaný kokos
- mandle
- ořechy
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
- barevné cukrové sypání
Příprava
Máslo vyšlehejte s cukrem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Za stálého šlehání přidejte pár kapek vanilkového extraktu podle instrukcí na obalu a med. Ve šlehání pokračujte a přidejte celé vejce s oběma žloutky. Nyní snižte výkon mixéru a do těsta postupně přimíchávejte mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr.
Hotové těsto by mělo být rovnoměrné, hladké a mělo by držet tvar. Pokud jste takové konzistence dosáhla, zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte na dvě až tři hodiny odpočinout do ledničky.
Odpočinuté těsto si rozdělte na několik částí podle toho, kolik tvarů budete vykrajovat. Části těsta rozválejte na tenké pláty a ty vykrájejte klasickým způsobem. Vykrájené tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péci na čtvrt hodiny při teplotě 170 °C.
Jednotlivé tvary pak můžete ozdobit různě. Některé můžete slepit, tradičně se k tomu hodí marmeláda nebo čokoláda, například Nutella, ale pokud chcete, aby vaše cukroví bylo netradičnější, nemusíte se bát ani povidel nebo arašídového másla. Vyhrát si můžete také s polevami a posypem. Využít můžete vše, co máte vy i vaši blízcí rádi. Naše tipy naleznete v sekci s ingrediencemi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT