Kefírové placky, kvůli kterým pustíte langoše k vodě
Ingredience na kefírové placky
Na těsto na kefírové placky pro dvě osoby budete potřebovat:
- 500 ml kefíru
- 500 g hladké mouky
- 10 g krupicového cukru
- 5 g jedlé sody
- Špetku soli
Na sýrovou náplň si kromě toho nachystejte:
- 250 g eidamu nebo jiného tvrdého sýra
- 200 g mozzarelly nebo jiného měkkého či polotvrdého sýra
- 2-3 stroužky česneku
- Jarní cibulka
- Mletý černý pepř
Kromě toho se neobejdete bez oleje nebo másla na orestování placek.
Příprava
Kefír si slejte do misky a vmíchejte do něj sůl, cukr a jednou sodu. Postupně přidávejte mouku a rovnou ji zapracovávejte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho na teplém místě pracovat půl hodiny až hodinu.
V mezičase si připravte sýrovou náplň. Výběr sýrů je na vás, někteří lidé používají dokonce i plísňové sýry. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno a zapracujte jej do měkkého sýra. Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec sýrovou směs zlehka opepřete a můžete přidat i další koření dle chuti.
Odpočaté těsto si rozdělte na čtyři stejně velké díly a rozválejte si je na placky o velikosti a tloušťce menší pizzy. Na polovinu rozválené placky navrstvěte odpovídající část sýrové náplně, placku přehněte a udělejte z „kapsičku“. Kraje této kapsičky pečlivě spojte, aby se vám při smažení nerozpadla.
Na pánvičce si rozpalte olej nebo máslo a placky po dvojicích smažte, dokud nezezlátnou. Pak je osmažte i z druhé strany. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou a zeleninovou přílohou, ale můžete je servírovat i s bramborami, bramborovou kaší, nebo dokonce s hranolky. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto