Jak připravují halušky Maďaři? Vyzkoušejte jedinečný recept
Ingredience na halušky
Na maďarské halušky pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 200 ml převařené vody
- 600 g polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- Špetku soli
- 400 g brynzy
- 200 g slaniny
- 1 menší cibuli
- Sádlo nebo rostlinný olej
Příprava
Obě mouky si smíchejte v dostatečně velké míse, prosolte si je a začněte do nich postupně dolévat převařenou vodu. Během přilévání vody těsto vařečkou zpracovávejte. Výsledné těsto by mělo být vláčné, stejnoměrné a bez hrudek. Hotové těsto nechte pár minut odpočinout.
Na plotně si ve velkém hrnci přiveďte k varu prosolenou vodu. Můžete do ní kápnout i trochu olivového nebo jiného oleje. Do horké vody přelijte těsto skrze haluškovač. Pokud ho nemáte, můžete použít cedník s většími dírami, hrubé struhadlo na sýr nebo cokoli jiného, co je zrovna při ruce a má drobné otvory.
Halušky je třeba vařit jen krátce, v závislosti na velikosti budou hotové asi za pět minut. Hotové halušky budou plavat na hladině, sceďte a rozmíchejte do nich brynzu. Halušky se obvykle vaří postupně, takže je třeba odebírat ty plovoucí, zatímco pod nimi budou ještě některé syrové.
Zatímco se vám halušky vaří, můžete si na pánvičce s trochou sádla nebo oleje orestovat slaninu s najemno nakrájenou cibulí. Slaninu s cibulí pak přimíchejte do brynzových halušek. Servírujte ještě teplé. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku