Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

10 podivných věcí, které dělá vaše kočka. Víte proč?

Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.

14. 07. 2020

Proč začne vaše kočka z ničeho nic zběsile pobíhat po celém bytě nebo ji najdete spát v prázdné krabici, přestože má svůj vlastní pelíšek? Jak uvidíte, vysvětlení není v mnoha případech až tak složité.

1. Oddechuje v malých prostorech

Jakmile kočka spatří prázdnou krabici, tašku nebo skleněnou mísu (čím menší, tím lepší), s velkou pravděpodobností se do ní pokusí nacpat a uložit ke spánku. Přitom se opodál nachází její luxusní pelíšek a vedle něj gauč. Vysvětlení je prosté – v menších prostorách se kočka cítí bezpečněji než na „otevřeném prostranství“. Její kočičí předkové si totiž pro spánek vybírali právě stísněná zákoutí, aby unikli zrakům predátorů.   

2. Masíruje vás tlapkami

Koťata „přešlapováním“ stimulují mléčné žlázy matky během kojení a toto chování jim zřejmě vydrží až do dospělosti. Když vám tedy kočka vyskočí na břicho a začne vás usilovně „hníst“ tlapkami, znamená to, že je spokojená a cítí se v bezpečí. Zároveň si tak „načechrává“ místečko, na kterém se chystá uvelebit.

3. Vrní

Kolem vrnění se vznáší spousta otazníků. Kočka podle všeho nejčastěji vrní, protože je spokojená, například když ji hladíte nebo krmíte. Předením ale může vyjadřovat i negativní pocity jako strach či zlost. Podle vědců by frekvence vrnění, která se nachází v rozsahu 25-150 Hz, údajně mohla kočkám pomáhat hojit jejich tkáně.    

4. Nosí vám nevhodné dárky

Vaši kočku krmíte třikrát denně, a přesto vás někdy přede dveřmi překvapí mrtvá myš nebo pták? Ve skutečnosti byste neměli být znechucení, ale poctění. Kočky se totiž v divočině dělí o přebytečnou kořist pouze se členy své rodiny. Když vám přinesou mrtvé zvíře, vlastně vám tím naznačují, že patříte do jejich klanu. Proto je důležité, abyste ovládli emoce a malého lovce pochválili.  

K TÉMATU  Domácí mazlíčci se kamarádí s ptáky všeho druhu. Překrásné video vás pobaví i dojme! Také si vaše kočka nebo pes dobře rozumí s papouškem?

5. Má nenadálý výbuch energie

Když kočka začne z ničeho nic tryskem pobíhat po bytě (a někdy i po stěnách), nepokouší se vás tím přivést k šílenství. Jenom chce vybít nahromaděnou energii, které má zejména jako kotě nadbytek. K tomuto „bláznění“ také často dochází v noci. Kočičí předci totiž den obvykle trávili odpočinkem a na lov vyráželi až po setmění.

 6. Otírá se o vás hlavičkou

Tímto roztomilým gestem si vás ve skutečnosti značkuje jako svůj „majetek“. Kočky totiž mají na obličeji žlázy, kterými zanechávají pachové stopy na všem, o co se otřou. Hlavičkováním se kočka rovněž snaží upevňovat pouta důvěry mezi ní a vámi. Nebo si chce jednoduše vydobýt vaši pozornost.

7. Usadí se na čemkoliv, co zrovna používáte

Proč si kočka umíní, že ze všech míst v bytě je nejpohodlnější zrovna váš notebook nebo rozečtená kniha? Dobře totiž ví, že okamžitě odtrhnete oči od obrazovky a začnete se jí věnovat. Notebook ji navíc může lákat k posezení tím, že vydává příjemné teplo.

8. Pije tekoucí vodu z kohoutku

Málokterá kočka odolá otevřenému vodovodnímu kohoutku (a to i za cenu možného pádu do vany plné vody). Kočky totiž mají z přírody zafixované, že tekoucí voda obsahuje méně bakterií než stojatá, a je tedy bezpečnější.

9. Přežvykuje rostliny

Kočky okusují trávu či jiné rostliny, protože jsou přirozeným kartáčem pro trávicí trakt. Někdy mohou přežvykovat rostliny čistě ze zvědavosti nebo proto, abyste si jich začali všímat.

10. Má panickou hrůzu z okurek

Videí koček vyskakujících metr nad zem, sotva za sebou spatří okurku, je plný internet. Proč ale kočky takto přehnaně reagují zrovna na neškodný kus zeleniny? Podle některých vědců může být důvodem podlouhlý tvar okurky, který připomíná hada. Kočičí instinkt jim proto velí držet se od možného nebezpečí co nejdál. Jiní tvrdí, že kočku vystraší jakýkoliv neobvyklý předmět, který se náhle objeví v její blízkosti.

K TÉMATU  Jak nakrájet meloun. Super tipy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší psí kousky, které vás pobaví. Domácí mazlíčci nás umí pořádně rozesmát

V hlavní roli kočky! Domácí mazlíčci jsou zdrojem radosti a dokáží nás také pěkně pobavit. Podívejte se na vtipné kočičí momenty!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Survivor 2023 se po více než 70 dnech blíží do finále. Než se tak stane, pojďme si připomenout, komu se těsně před nosem zavřely dveře.
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.

Výběr článků

Říká se: "jaká matka, taká Katka!" Každý z nás má ve své DNA gen, který ovlivňuje naše vztahy a je jedno jestli přátelské, pracovní nebo vztahové. Jestli vaši předci se často hádali a byli si nevěrní, je velká pravděpodobnost, že to čeká i vás.
Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.

Nepřehlédněte

I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek