Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Muškáty se záplavou květů? Víme, jak na to

Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
muškáty
Jak správně pečovat o muškáty, aby překypovaly množstvím květů. (zdroj foto: pixabay.com)

18. 05. 2020

18. 05. 2020

Mnozí si ale kladou otázku, jak docílit toho, aby muškáty nejen bujně rostly, ale především byly obsypané záplavou nádherných květů. Tipy, jak bohatého květenství docílit, vám přinášíme.

Druhy muškátů

Muškáty patří k nejoblíbenějším letním balkónovým rostlinám. Muškátů existuje nespočet druhů a každý si vybere ten svůj. Dělí se podle růstu na muškáty převislémuškáty vzpřímeně rostoucí, anglické a mnoho dalších odrůd. Mohou mít jednoduché či plné květy a vybírat můžeme z mnoha barev od bílé, lososové, růžové, červené až třeba po fialovou. Nejen květy muškátů, ale i listy jsou velmi dekorativní. Mohou být v různých odstínech zelené, ale i vícebarevné, žíhané, mramorované a lišit se mohou i tvarem. Muškáty se hodí do truhlíků, závěsných a velkých dekorativních nádob, ale sázet je lze i přímo do záhonů.

Páskaté muškáty

Nejčastěji jsou pěstovány kultivary pelargonie páskaté (Pelargonium zonale). Tyto muškáty mají vzpřímený růst, listy s kresbou a bohatá kulovitá květenství. Květy jsou velké, jednoduché i plné, v mnoha barevných variantách včetně barev pastelových.

Pelargonie břečťanovité

Pelargonium peltatum jsou velmi oblíbené zejména pro bohatý a převislý růst. Květou velmi bohatě jednoduchými či plnými, neustále nově rozkvétající květy v mnoha barvách.

Jak správně pelargonie vysazovat

Aby se muškátům dařilo, vyplatí se věnovat péči zejména jejich vysazování. Pokud máme silné a zdravé sazenice, můžete je vysadit do většího truhlíku či nádoby. Do truhlíku o délce 60 cm je vhodné zasadit 3 rostliny, máme-li muškáty slabší, doporučuje se až 5 rostlin. Na dno nádoby je vhodná drenáž, např. keramzit. Rostliny zasypeme kvalitní zeminou určenou pro pelargonie či balkónové květiny a důkladně zalijeme. Umístíme je ven až po ledových mužích, jinak by je mohl zničit mráz.  

Aby muškáty bohatě kvetly

  • Muškátům se bude dařit na slunečných jižních stranách, stinná severní stanoviště způsobují vytáhlý růst a nedostatek květů.
  • Odstraňováním odkvetlých květů podpoříte další násadu květů.
  • Je nutné přihnojovat jednou za dva týdny speciálním hnojivem pro muškáty.
  • Převislé muškáty pěstujte každý rok nové, protože mají bohatší růst i květ než pěstování starých rostlin.
  • Do nádoby dlouhé 60 cm vysaďte maximálně 5 rostlin, jinak budou málo růst a málo kvést.  
  • Muškáty je nutné je chránit před větrem a deštěm.
  • Pro bohaté květenství nikdy nepěstujte dva roky ve stejné zemině či substrátu.
  • Muškáty nesnáší přelití a nikdy nesmí stát trvale ve vodě, jinak dojde k uhnívání.
  • Muškáty nevysazujte do substrátů s rašelinou, která je díky své kyselosti absolutně nevhodná.
  • Pokud s pěstováním muškátů začínáte, zvolte samozavlažovací truhlík, protože v nich zvládne pěstování i naprostý laik.
K TÉMATU  Kdo vytahal a rozkousal všechny pantofle? Viníci se tváří tak, že by vás nenapadlo je podezírat ani ve snu!

Babské tipy na bujný růst a bohatý květ

Sušená banánová slupka 

Nasušené banánové slupky rozdrtíte na jemný prášek, který přidejte do substrátu k rostlinám.

Voda s cukrem a kvasnicemi

Z jedné lžičky cukru krystalu a kostky droždí vytvořte směs, kterou zalijte třemi litry vlažné vody a nechte dva týdny kvasit. Nádobu nezakrývejte, ať nevybouchne a přidávejte jeden decilitr ke každé zálivce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Závěsné květináče do interiéru i na zahradu. Vytáhněte vaše rostliny do úrovně očí. Budete se divit, jakou parádu vám udělají!

Venkovní květináče do zahrady. Vyberte si styl, který nejlépe sedí vám i vašim květinám

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?
Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?
Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Není pravdou, že dítě zaostává, pakliže tráví svůj čas na mobilním telefonu nebo tabletu. Vždy totiž záleží na tom, co na daném zařízení hraje. Pokud to jsou agresivní hry, pak ano - dítěti to neprospívá. Ale pokud to jsou aplikace vzdělávací, není na tom nic špatného.
Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Zpěvák Mirai Navrátil (31) nedávno potvrdil konec vztahu s Michaelou Buschovou a nyní překvapil fanoušky sdílením fotografie s tajemným společníkem na Kanárských ostrovech. Přestože není jasné, jaký je vztah mezi nimi, mnozí to interpretují jako oznámení nového partnerského začátku. I bývalá první dáma Dagmar Havlová (70) a zpěvačka Monika Bagarová (29) projevily podporu zpěvákovi s posláním srdíček. Nový obrat v osobním životě úspěšného zpěváka tak vyvolal vášnivou diskusi nejen mezi fanoušky, ale i v showbyznysu.
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.

Výběr článků

Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
Ne, že by za vás bylinky vyřešily veškerá kila přibraná během vánočních svátků. Pokud je ale rády používáte, mohou vám pomoct nastartovat vaše trávení a tělo pak bude snadněji odbourávat nahromaděné tuky. Jestli jste se tedy rozhodly začít s hubnutím, klidně po nich sáhněte.

Nepřehlédněte

Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek