Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Potraviny jako prevence proti rakovině!
zdroj: 123RF.com

Tyhle potraviny doporučuje Česká onkologická společnost. Proč a kolik byste jich měly sníst?

Čekanka

Zabraňuje nadměrnému ukládání tuku v našem organismu a je tedy účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému jako je kornatění cév, vysoký krevní tlak, infarkt a mrtvice.

Avokádo

Obsahuje až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které snižují množství cholesterolu v těle.

Grapefruit

Přírodní flavonoidy se silnými antioxidačními vlastnostmi posilují mimo jiné stěny cév a zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin, které mají za následek infarkt.

Hovězí maso

Obsahuje kyselinu linolovou a je cenným zdrojem minerálních látek a omega 3 mastných kyselin, které prospívají srdci.

Jablko

Jedno jablko denně účinně posílí imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy, především slabé žíly.

Kurkuma

Tato rostlina je díky příznivému působení na krevní oběh považována za prevenci mozkové mrtvice a krvácení do mozku. I malé dávky snižují cholesterol v krvi.

Kvasnice

Kyselina listová a betaglukany zabírají na zvýšenou hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém tím, že pomáhají rozpouštět sklerotický plát uvnitř cév.

Losos

Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin a zlepšuje proudění krve. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby jedí aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu.

Makrela

Že je rybí tuk zdravý, věděly už naše babičky. Obsahuje složky, které snižují špatný cholesterol a zvyšují podíl toho dobrého.

Mandle

Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév.

Oregano

Sloučenina beta-karyofylen chrání srdce před vznikem zánětů a je účinná proti osteoporóze.

Rajčata

Skvělou prevencí proti infarktu a mrtvici je látka lykopen, kterou obsahují. Pravidelná konzumace rajčat a protlaků ochrání vaše srdce a cévy.

Pohanka

Zdravá je hlavně díky rutinu, který udržuje pružné cévní stěny a zabraňuje shlukování cévních destiček.

Fíky

Aminokyseliny, draslík, hořčík nebo vláknina má preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním.

Řepkový olej

Má optimální poměr polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Účinně snižuje riziko infarktu a podporuje správnou činnost srdce a cév.

Skořice

Sloučenina polyfenolu obsažená ve skořici napodobuje funkci inzulinu a snižuje cukr v krvi a krevní tlak. Pravidelným přidáváním do pokrmů tak můžete předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Česnek

Dokáže předcházet srdečním chorobám například tím, že snižuje shlukování krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév.

Brokolice

Obsahuje antioxidanty sulforafany působící jako prevence rakoviny především žaludku a prsou. Ale pozor, měla by se konzumovat syrová, nebo jen krátce spařená (2–3 minuty). Podobné účinky mají i kapusta, květák, zelí, kedlubna (obsahují flavony indoly).

K TÉMATU  Stravování podle Kate Beckinsale: Minimum sacharidů, hodně zeleniny

Špenát

Je bohatý na vlákninu a látky s protirakovinnými účinky, obsahuje vysoké množství beta-karotenu (tvoří se z něj aktivní vitamin A) a luteinu. Měl by se jíst také syrový v salátech. Oblíbený je jako součást smoothie.  Pozor! Není vhodný pro lidi s ledvinovými kameny.

Cibule

Zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu tzv. fenolových sloučenin. Čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější.

Omega 3 mastné kyseliny

Jsou podpůrnou léčbou pro pacienty, které již se zákeřnou nemocí bojují. Především posilují imunitu a růst svalové hmoty.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Grill párty, ale i tradiční české opékání se těší stále větší popularitě! Není tak divu, že se mění i zvyklosti ohledně vybavení letních teras či pergol. V současné době zde už nenajdete jen pohodlné posezení pro rodinu a přátele, ale i další kusy praktického nábytku, které poskytují cenný úložný prostor na věci, které je vhodné mít při trávení volného času venku po ruce.
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.

Výběr článků

Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.

Nepřehlédněte

V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Televize Óčko přináší do českého televizního éteru odvážný formát, který rozvířil vody ve Velké Británii i dalších zemích. Naked Attraction, seznamovací reality show, která odhaluje více než jen osobnost svých účastníků, nyní otevírá dveře castingů pro svou tuzemskou verzi. V této jedinečné soutěži se účastníci představují v nejupřímnější formě – zcela bez oblečení, což umožňuje odlišný pohled na výběr potenciálního partnera. Odvaha stát se součástí Naked Attraction může účastníkům přinést nejen nové zážitky, ale možná i lásku jejich života.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek