Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Děti a sport. Které vlastnosti buduje a proč je tak důležitý právě v dětství?

deti a sport
Zdroj: 123Rf.com

15. 01. 2018

V případě dětí nejde samozřejmě jen o zdraví, ale i o to, aby si díky pobytu v kolektivu dokázaly daleko lépe najít vlastní místo na slunci. S čím by se děti měly při sportu seznámit?

Samostatnost

Když přijde na nejhorší, hraje každý sám za sebe – toto životní moudro se musí naučit každý z nás. Ať už se účastníme čehokoli a ať už se snažíme dosáhnout jakéhokoli cíle, vždy bude na světě existovat jediný člověk, který nám může přijít na pomoc – a to jsme jen my sami. Nejbližší pomocná ruka se nachází na našem rameni a v životě nastávají hodně často situace, kdy člověku na pomoc nemůže nikdo přijít. Pokud se dítě naučí spoléhat na to, že výsledek každého zápasu záleží na něm, rozhodně se mu to vyplatí.

Spolupráce

Ani zdaleka neodporuje prvnímu bodu na seznamu. Všichni přece víme, že víc hlav víc ví, a v případě kolektivních sportů zvlášť platí to, že když nemůže jeden, druhý mu vždycky přijde na pomoc. Dítě musí vědět, že na světě není samo a že na ně spoléhají i další lidé – stejně jako se i ono může spolehnout na ostatní. Góly nejsou mnohdy zdaleka tak krásné jako kombinační koncert, který jim předchází. Nesportujeme přece jen kvůli vítězství; pohled na souhru jednotlivých hráčů je stejně důležitý jako příznivý výsledek.

Obětavost

Schopnost a ochota odevzdat všechno týmu, do kterého patří, dokáže v kolektivních sportech dát dítěti neuvěřitelně mnoho. Navíc v něm to, že si „osahá“ i tu méně příjemnější práci, může rozvíjet všestrannost; záleží ovšem na nás, zda mu dokážeme vysvětlit, že ve fotbalovém mužstvu je obránce, který se dostane k míči jen třikrát za zápas, stejně důležitý jako útočník, který střílí branky. Hokejový tým složený ze samých Jágrů nebo Hašků by měl určitě úspěchy – ale sotva by nás sledování jeho hry potěšilo.

K TÉMATU  Nejlepší knihy nejen pro děti

Taktika

Cest k vítězství je ve většině případů nespočet a zdaleka ne všechny jsou přímé; hodně fotbalových akcí, ze kterých padají důležité branky, často začíná hluboko v obraně. Tím nejlepším sportem k výuce taktiky jsou samozřejmě šachy, kde se hráči v průběhu hry snaží odhadnout reakce svého soupeře na několik tahů dopředu a v nichž partii vyhrává ten, kdo se dokáže nejlépe vcítit do přemýšlení svého protivníka a zvolit tu správnou taktiku. Nerozhoduje hrubá síla a v mnoha případech ani zkušenost, ale paměť a taktika.

Odpovědnost

Každý hráč týmu má přidělený svůj díl práce a odpovídá za jistou část hřiště – tak jsou rozděleny všechny kolektivní sporty a nikdo určitě neočekává, že Nedvěd nebo Koller budou odkopávat míče z brankové čáry a okamžitě se s nimi rozběhnou do útoku. Stává se to jen ve výjimečnch případech a není to normální. Dítě se tak může například naučit i to, že pokud něco zanedbá, okamžitě se pozná, kdo je za chybu odpovědný; bude se tedy snažit plnit své úkoly na výbornou a dá si pozor na to, aby se to nestalo právě jemu.

Důslednost

Hra neskončí, dokud nezazní závěrečná siréna – do té doby lze její průběh ještě zvrátit, je možné proměnit šance, které se naskytnou a z jasné porážky udělat výhru. Každý z nás se sice nestane hrdinou poslední minuty, ale vždycky se toho dá ještě hodně zkusit. Naučme své dítě, že nesmí nikdy házet flintu do žita a ručník do ringu! Síla vůle po vítězství je ohromná věc, a když se dokáže napřít správným směrem, může i ten nejslabší skončit na stupních vítězů a nechat v poli poražených i ty největší favority.

Hranice vlastních sil

Fyzikální zákony nedokáže přelstít nikdo a únava si nakonec vybere svou daň. Pak už jen záleží na tom, zda dokáže dítě zatnout zuby a po krátkém odpočinku pokračovat dál, nebo jestli se rozhodne přitlačit ještě více na pilu a „utrhnout to silou“ – aby se na vlastní oči přesvědčilo o tom, že něco takového prostě nedokáže. Dřív nebo později k tomu dojde, a bude lepší, když si dítě osahá hranici vlastních sil při fotbalovém zápase, než aby ji muselo hledat například v průběhu plavání nad hloubkou a riskovat utopení.

K TÉMATU  Děti bohatých hubnou, zatímco ty z chudých poměrů tloustnou. Dlouholetý trend se obrátil. Co je příčinou

Spravedlnost

Dávno pryč jsou doby, kdy byla čistá hra normální, kdy nikdo nepředstíral zranění a kdy provinilec dokázal přiznat chybu; trávníky a ledové plochy jsou dnes plné svíjejících se obětí nepatrných a nikým nezaviněných srážek a faulující hráči bezmocně krčí rameny a mávají rukama jako italští prodavači falešných Madon. Děti se musí naučit, že pokud se nechají strhnout v zápalu hry k nějaké nepravosti, musí se vždycky omluvit – a že podvádět jen kvůli tomu, aby vyhrály, v žádném případě nesmí.

Prohry

Umění prohrát a uznat porážku patří k těm nejcennějším věcem, kterých může člověk v životě dosáhnout – a mnoha z nás by rozhodně prospělo, kdybychom se mu začali učit už v nejútlejším věku. Nezdravá soutěživost, podporovaná rodičovskou touhou po tom, aby jejich byl potomek lepší než oni, dokáže nadělat s dětskou psychikou ošklivé věci. Někdy prostě nezbývá než sklonit hlavu a uznat, že tentokrát byl lepší ten druhý – a slíbit si v duchu, že příště se na švestkách nachytat nenecháme a porážku mu určitě oplatíme.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.
Je tomu několik dnů, kdy Lela Ceterová a Karlos Vémola oznámili, že jdou od sebe. Složité životní období prožívali již nějaký čas, a v poslední době se dokonce nakazili koronavirem, kterým onemocněla i jejich několikaměsíční dcerka.
Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Ačkoliv plastická chirurgie neustále piluje technologie, díky kterým úspěšně bojujeme proti stárnutí, čím dál větší popularitě se těší obličejová jóga. Tušíte správně, je to cvičení jako každé jiné, ovšem face jóga má za cíl procvičit svaly v obličeji. Pokud nevíte jak začít, není nic jednoduššího než dát follow těmto influencerkám a výsledky se brzy dostaví.
V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Říká vám něco jméno Wirginia Szmyt? Jedná se o pravděpodobně nejstarší DJku všech dob, která si v seniorském věku plní sen. Někteří ji obdivují, jiní možná kroutí nevěřícně hlavou, ale jedno se jí upřít nedá – odhodlání, nadšení a láska k hudbě. S mícháním muziky začala Wirginia již před dvaceti lety a nikdo ji neučil a postupně na vše přicházela sama. Dnes patří v Polsku mezi poměrně známou a oblíbenou umělkyni.

Výběr článků

Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Chcete dát svému milenci ultra speciální dárek, který mu ukáže, jak vám na něm záleží? Proč nezkusit smyslnou, erotickou masáž? Erotická masáž, která je dokonalým způsobem, jak vás dostat oba do nálady, je skvělou formou předehry a může pomoci budovat a prodlužovat potěšení, aby bylo vyvrcholení ještě příjemnější. A co si budeme, vzrušená budete i vy – a jak! Sama to dnes večer zkuste.
Nadměrné pocení se týká mnohých z nás, a to zdaleka nejenom v létě. Jde o onemocnění zvané hyperhidróza a údajně jí trpí 4 % světové populace. Jak se proti ní dá bojovat a je vůbec léčitelná?

Nepřehlédněte

Doma už to není, co bývalo? Nečekejte, až se rozchod zeptá a vezměte osud do svých rukou. Ideální partnerkou, kterou ten váš bude zbožňovat i na rukou nosit, můžete být vlastně okamžitě! A stačí k tomu jen tyhle tři věci…
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek