Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Výběr dovolené. S dětmi se radikálně změní požadavky a priority

Zdroj:123RF.com

21. 08. 2017

Přírůstek do rodiny s sebou oproti životu bez dětí přináší v mnoha ohledech spoustu změn. Portál Sportvokolí.cz se ve svém rozsáhlém průzkumu zaměřil na vliv dětí ve způsobu trávení dovolených. Tři čtvrtiny respondentů s dětmi ve věku od 6 do 15 let uvedly, že se jim s příchodem potomka celkově změnila organizace dovolených. Útrata za hlavní dovolenou je u rodin s dětmi ve srovnání s lidmi bez dětí průměrně o 14 tisíc vyšší. A jaká jsou hlavní kritéria při výběru dovolené, když máte děti? To vše v našem článku.

Výběr dovolené

Mimo financí se také zásadně mění už samotný výběr dovolené. Bez ohledu na to, zda lidé mají nebo nemají děti, jsou hlavním faktorem při volbě dovolené jejich finanční možnosti. Další kritéria se však už významně rozcházejí, zejména pak při cestě do zahraničí. „Zatímco pro rodiče je podstatné vyžití pro jejich ratolesti například v podobě animačních programů, lidé bez dětí mnohem více sledují možnosti, jak se zabavit mimo hotelový komplex,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky, která portál Sportvokolí.cz spravuje.

Sázka na zkušenost

Rodiny s dětmi rovněž mnohem častěji volí už prověřené destinace, do kterých se vrací opakovaně, na rozdíl od cestovatelů bez potomků, kteří chtějí spíše objevovat a poznávat nové oblasti. Vybrané destinace pro letošní zahraniční dovolenou se napříč skupinami liší jen minimálně. Více než polovina lidí tráví volno v tuzemsku, čtvrtina vycestuje po EU, přičemž mezi nejoblíbenější destinace patří Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Pokud už Češi míří do exotičtějších míst, jedná se téměř ve všech případech o dospělé bez dětí ve věku od 6 do 15ti let.

Plánování s předstihem

Dalším rozdílem mezi sledovanými skupinami je termín zařizování hlavní dovolené. Lidé s dětmi uvádí, že své volno si musí plánovat výrazně dříve než ostatní, u téměř poloviny rodičů jde o přibližně půlroční předstih. Bezdětným stačí ve 40 % případů zorganizovat si dovolenou do 1 měsíce před odjezdem. „Dlouhodobější plánování aktivit s rodinou potvrzuje i náš web Sportvokoli.cz. Akce pro děti zde rodiče vyhledávají alespoň týden dopředu, zatímco většina ostatních uživatelů řeší své plány až ráno po probuzení,“ dodává Václav Friedmann.

K TÉMATU  Moderní rodičovství a výchova dětí

Kritéria při výběru dovolené

Třem čtvrtinám lidí se s dětmi změnila organizace dovolených. Nejčastěji jde o změny spojené s jednotlivými parametry dovolené.

  1. Rodiny s dětmi v téměř čtvrtině případů volí vlastní stravu. U lidí, kteří si užívají dovolenou bez dětí, je tento způsob stravování spíše výjimečný.
  2. Lidé s dětmi také mnohem častěji využívají k ubytování kempy (24 %), hlavním důvodem jsou nižší finanční náklady.
  3. Při přímém srovnání je patrné, že rodiny s dětmi se daleko více (42 % vs. 26 %) věnují sportovnímu vyžití. Naopak lidé bez dětí ve věku od 6 do 15 let více času stráví procházkami a turistikou (71 % vs. 54 %).
  4. Rodiny s dětmi jsou rozhodně skupinou, která začíná vybírat dovolenou nejdřív.
  5. Nejčastěji míří do hotelů, které nabízejí pro děti zázemí jako bazény, skluzavky, tobogány a zároveň v nich fungují animační programy apod. Ve výsledku je tak spokojená celá rodina, protože děti mají o zábavu postaráno s česky mluvícími animátory a rodiče mají v tu chvíli čas sami na sebe a odpočinek. Zájem o tento typ dovolené roste oproti loňsku v desítkách procent.
  6. V last minute období nakupují zájezdy z větší části jednotlivci nebo páry, protože jsou flexibilnější.
  7. V rámci úspor mezi rodinami s dětmi ve větší míře využíván vlastní automobil, kterým cestuje 62 % dotázaných (bez dětí 48 %). Letecky míří za teplem přibližně pětina rodičů s dětmi, tedy o 10 % méně než Čechů bez potomků.
  8. Lidé bez dětí ve věku od 6 do 15 let si také během své dovolené najdou čas na sex až dvakrát častěji než rodiče, kteří se musí věnovat svým ratolestem.

Autor: red


Info:

Průzkumu, kterého se zúčastnilo celkem 1 000 respondentů (500 rodiče s dětmi ve věku od 6 do 15 let, 500 bez dětí ve zmiňovaném věku), realizovala pro web Sportvokolí.cz, který spravují Sazka a ČOV, agentura NMS Research.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Každý to známe. Jdeme do obchodu, nakoupíme pár nezbytných potravin, máme téměř prázdný nákupní košík, a přitom naše peněženka trpí. Ačkoliv je nakupování jídla a potravin velice důležité, málokdo si uvědomuje, jaké při tom děláme chyby.
Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Právě na podzim, kdy se vám někdy nebude chtít do sychravého počasí, si můžete zařídit doma malou tělocvičnu. Nepotřebujete k tomu žádnou zvláštní místnost. Cvičit se dá i na minimálním prostoru. A fitness pomůcek k tomuto účelu je na trhu dost. S čím začít?
Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.
Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?

Výběr článků

Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.

Nepřehlédněte

Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek