Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Recept pro štíhlou linii: zapékaná cuketa s mozzarellou

Myslíte, že se nedá vařit zdravě, chutně, a zároveň rychle? Ale ano, dá. Všechna tři kritéria totiž splňuje náš dnešní recept na zapékanou cuketu s mozzarellou, kterou navíc můžete nahradit svým oblíbeným nízkotučným sýrem. Navařeno budete mít, než byste řekla švec, pochutnáte si a uděláte něco i pro své zdraví a postavu.
zapékaná cuketa
Zapečená cuketa pro štíhlou linii. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Zapékaná cuketa – ingredience

Zapékaná cuketa se rázem stane oblíbeným jídlem. Na oběd či večeři pro dvě dospělé osoby budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 2 vajíčka
  • 150 g mozzarelly nebo jiného nízkotučného sýra
  • 150 g šunky od kosti nebo dušeného masa
  • 150 g Nakládané zeleniny (hrášek, kukuřice a mrkev)
  • 1-2 stroužky česneku
  • Jarní cibulku
  • Čerstvé bylinky
  • Mletý černý pepř
  • Sůl

Příprava

Cuketu si oloupejte a nastrouhejte ji na struhadle, na kterém strouháte brambory do bramboráků. Cuketa má velký podíl vody, kterou je třeba dostat pryč. Nejsnáze se jí zbavíte, když ji z na strouhané cukety jednoduše vymačkáte. Z vyždímané cukety vám pak vznikne hutná koule. Do té zapracujte polovinu na kousíčky nakrájené mozzarelly nebo nastrouhaný polotvrdý sýr dle vaší chuti.

Vajíčka si vyklepněte do misky, zlehka je prosolte a rozšlehejte je vidličkou. Se solí to nepřehánějte, protože sýr, nakládaná zelenina i uzené maso jsou samy o sobě slané dost. Připravená vejce přelijte do směsi sýra s cuketou. Do cuketového těsta postupně zapracujte na malé kostičky nakrájené uzené a nakládanou zeleninu.

Česnek si rozmačkejte nebo prolisujte, aby se uvolnily všechny zdraví prospěšné látky, vmíchejte ho do těsta. Přidejte bylinky a najemno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec těsto opepřete a napěchujte ho do zapékací misky. Tu je dobré potřít trochou olivového oleje, aby se těsto nepřipálilo.

Na vrch nastrouhejte zbytek sýra a misku překryjte alobalem. Pečte po dobu 30 minut při teplotě 180 °C. Servírujte s čerstvou zeleninou, třeba rajčaty a paprikou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cuketová omáčka, která je skvělý základ do mnoha receptů

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek