Recept pro štíhlou linii: zapékaná cuketa s mozzarellou
Zapékaná cuketa – ingredience
Zapékaná cuketa se rázem stane oblíbeným jídlem. Na oběd či večeři pro dvě dospělé osoby budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 2 vajíčka
- 150 g mozzarelly nebo jiného nízkotučného sýra
- 150 g šunky od kosti nebo dušeného masa
- 150 g Nakládané zeleniny (hrášek, kukuřice a mrkev)
- 1-2 stroužky česneku
- Jarní cibulku
- Čerstvé bylinky
- Mletý černý pepř
- Sůl
Příprava
Cuketu si oloupejte a nastrouhejte ji na struhadle, na kterém strouháte brambory do bramboráků. Cuketa má velký podíl vody, kterou je třeba dostat pryč. Nejsnáze se jí zbavíte, když ji z na strouhané cukety jednoduše vymačkáte. Z vyždímané cukety vám pak vznikne hutná koule. Do té zapracujte polovinu na kousíčky nakrájené mozzarelly nebo nastrouhaný polotvrdý sýr dle vaší chuti.
Vajíčka si vyklepněte do misky, zlehka je prosolte a rozšlehejte je vidličkou. Se solí to nepřehánějte, protože sýr, nakládaná zelenina i uzené maso jsou samy o sobě slané dost. Připravená vejce přelijte do směsi sýra s cuketou. Do cuketového těsta postupně zapracujte na malé kostičky nakrájené uzené a nakládanou zeleninu.
Česnek si rozmačkejte nebo prolisujte, aby se uvolnily všechny zdraví prospěšné látky, vmíchejte ho do těsta. Přidejte bylinky a najemno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec těsto opepřete a napěchujte ho do zapékací misky. Tu je dobré potřít trochou olivového oleje, aby se těsto nepřipálilo.
Na vrch nastrouhejte zbytek sýra a misku překryjte alobalem. Pečte po dobu 30 minut při teplotě 180 °C. Servírujte s čerstvou zeleninou, třeba rajčaty a paprikou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT