Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí
Receptů, které využívají tuto výbornou zeleninu, je celá řada. My vám dnes přinášíme jeden netradiční, který můžete využít pro přípravu samostatného pokrmu nebo jako přílohy k masu. Jsme přesvědčeni, že zachutná nejen vám, ale také rodině. A můžete jej připravit také pro toho, kdo vám hlavní surovinu pro jeho přípravu daroval. A jak se recept jmenuje? Zapečená cuketa se smetanou!
Potřebné suroviny
Pro přípravu dnešního cuketového receptu budete potřebovat:
- cukety, a to 2 střední velikosti
- 3 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 1 rajče
- 5 středně velkých brambor
- 1 kelímek vysokoprocentní smetany
- 15 dkg krájené anglické slaniny
- tymián
- pepř
- sůl, a
- sýr.
Postup přípravy
Zapečená cuketa se smetanou není žádná věda. Postup přípravy je velmi snadný.
Pokud máte mladé cukety, nemusíte je loupat, protože jejich tmavě zelená slupka si ještě zachovává svou jemnost. Pokud máte ale již zralejší, větší cukety, slupku raději oloupejte a odstraňte rovněž vnitřní část plodu se semínky, zejména pokud je příliš měkká.
Cuketu nakrájejte na plátky a stejně tak oloupané brambory, rajče a cibuli. Plátky anglické slaniny rovněž rozkrojte na tak velké plátky, jako jsou plátky cukety.
Do pekáčku skládejte postupně do řady jednotlivé plátky všech připravených druhů zeleniny a také anglické slaniny, a to nastojato a vždy střídavě.
Když máte pekáček plný, pokrm osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a přelijte jí připravenou směs surovin.
V předehřáté troubě pečte do měkka, v závěrečné části pečení můžete ještě cuketovou směs posypat strouhaným sýrem.
Hotový pokrm můžete podávat jako samostatné jídlo, například s pečivem, nebo může sloužit jako netradiční příloha k masu.
Přejeme vám i vašim hostům dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!
Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí