Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

Pokud je sezóna cuket, možná jste jich opět vypěstovali více, než potřebujete. Nebo je sami sice na zahrádce nemáte, ale máte přátele nebo kolegy, kteří vám své výpěstky nosí, a vy si s nimi musíte v kuchyni nějak poradit.
Zapečená cuketa se smetanou
Zapečená cuketa se smetanou je opravdu vynikající pokrm, který stojí za vyzkoušení. (zdroj foto: https://prirodajelek.cz/vsichni-se-me-ptali-co-jsem-udelala-s-tou-cuketou-ze-je-takova-fantasticka-staci-dat-do-kostrolu-s-temito-prisadami-a-zalit-slehackou/2020/07/12/)

Receptů, které využívají tuto výbornou zeleninu, je celá řada. My vám dnes přinášíme jeden netradiční, který můžete využít pro přípravu samostatného pokrmu nebo jako přílohy k masu. Jsme přesvědčeni, že zachutná nejen vám, ale také rodině. A můžete jej připravit také pro toho, kdo vám hlavní surovinu pro jeho přípravu daroval. A jak se recept jmenuje? Zapečená cuketa se smetanou!

Potřebné suroviny

Pro přípravu dnešního cuketového receptu budete potřebovat:

  • cukety, a to 2 střední velikosti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 1 rajče
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 kelímek vysokoprocentní smetany
  • 15 dkg krájené anglické slaniny
  • tymián
  • pepř
  • sůl, a
  • sýr.

Postup přípravy

Zapečená cuketa se smetanou není žádná věda. Postup přípravy je velmi snadný.

Pokud máte mladé cukety, nemusíte je loupat, protože jejich tmavě zelená slupka si ještě zachovává svou jemnost. Pokud máte ale již zralejší, větší cukety, slupku raději oloupejte a odstraňte rovněž vnitřní část plodu se semínky, zejména pokud je příliš měkká.

Cuketu nakrájejte na plátky a stejně tak oloupané brambory, rajče a cibuli. Plátky anglické slaniny rovněž rozkrojte na tak velké plátky, jako jsou plátky cukety.

Do pekáčku skládejte postupně do řady jednotlivé plátky všech připravených druhů zeleniny a také anglické slaniny, a to nastojato a vždy střídavě.

Když máte pekáček plný, pokrm osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a přelijte jí připravenou směs surovin.

V předehřáté troubě pečte do měkka, v závěrečné části pečení můžete ještě cuketovou směs posypat strouhaným sýrem.

Hotový pokrm můžete podávat jako samostatné jídlo, například s pečivem, nebo může sloužit jako netradiční příloha k masu.

Přejeme vám i vašim hostům dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!

K TÉMATU  Ovocný sorbet s alkoholem bude zlatou tečkou každého večírku

Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek