Pondělí , 14. 07. 2025

Karolína

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Běžně je používáme při vaření, pečení i smažení. Připravovaným pokrmům dodají to správné aroma i chuť. Hodí se na maso, do těstovin, skvěle vyladí omáčku, pomazánku nebo polévku. Bylinky v žádné kuchyni zkrátka nesmí chybět.
zamrazit
Máte doma tvořítka na led a olej? Pak máte vše, co potřebujete, abyste bylinky uchovali.

14. 06. 2022

Čerstvé bylinky jsou poklad. Jejich použití si získává na stále větší oblibě. Čím dál více lidí dává přednost čerstvým bylinkám před těmi sušenými, někteří si je dokonce celoročně pěstují na parapetu. Co když ale takovou možnost nemáte, a přesto sami sebe nechcete ochudit o silnou vůni a nezaměnitelnou chuť, se kterou se sušené bylinky ani zdaleka nedají srovnávat?

Jak správně zamrazit bylinky?

Nejlepší formou konzervace bylinek je právě mražení. Koření si na rozdíl od sušení zachová nejen barvu, ale také čerstvost a aroma. Pokud nevíte, jak správně bylinky zamrazit, abyste o jejich přednosti nepřišli, rádi vás to naučíme.

Bylinky můžete zamrazit následovně:

  • ve vývaru
  • v oleji
  • v mléčných produktech
  • ve vodě
bylinky
Bylinky nasekejte nadrobno a dejte do tvořítka na led.

Zamrazení bylinek ve vývaru

Připravte silný vývar tak, jak ho děláváte běžně. Poté ho zredukujte a nechte vystydnout. Bylinky nasekejte nebo natrhejte do tvořítek na led a následně je zalijte vývarem tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj, protože tekutina po zamrazení nabude na objemu.

Zamrazení bylinek v oleji

Výhodou zamrazení bylinek v oleji je fakt, že díky němu bude chuť a vůně bylinek ještě intenzivnější. Postup je úplně stejný: bylinky nasekejte či natrhejte do tvořítek, zalijte je olejem a vložte do mrazáku. Pobyt v chladu oleji nikterak neublíží, klasicky ztuhne, ale jakmile ho budete chtít použít, velmi rychle zase získá zpátky svoji klasickou konzistenci.

bylinky
Nejjednodušší způsob je zamrazit bylinky v oleji.

Zamrazení bylinek v mléčných produktech

Bylinky můžete s klidným svědomím zamíchat třeba do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo je zalijte smetanou ke šlehání. Stinnou stránkou mléčných produktů je fakt, že jakmile je jednou rozmrazíte, nebudou vypadat zrovna vábně – syrovátka a tuk se oddělí, vzniknou hrudky a na pohled to není nic moc. Na chuti to ale nic nemění, bát se nemusíte.

K TÉMATU  Noční osvětlení zahrady. Podívejte se, jak krásně může vypadat království zeleně, když je tma

Zamrazení bylinek ve vodě

Bylinky samozřejmě můžete zamrazit i klasicky ve vodě, měla by to být ale ta úplně poslední možnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Představte si, jaké by to bylo, kdybyste měli každý den úsměv na tváři. Kdyby se vám dařilo v práci, ve škole, ve vztazích a měli byste krásné zdraví. Ano, tohle všechno je možné a to za pomocí pozitivního myšlení. Už jen tohle všechno může být velkou motivací, abyste začali myslet pozitivně! Protože ty výsledky stojí opravdu za to. Jak ale na to? Jak se od stresu, smutku a strachů dostat k lepšímu myšlení?
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?

Nepřehlédněte

Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Geneviève Grad, francouzská herečka a nezapomenutelná dcera četníka ze Saint-Tropez, zemřela ve věku 80 let po dlouhém boji s rakovinou. Široké veřejnosti se vryla do paměti jako Nicole Cruchot v prvních třech dílech slavné série s Louisem de Funèsem. Svou kariéru začínala jako baletka, aby se později stala ikonou francouzské kinematografie 60. let.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek