Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Běžně je používáme při vaření, pečení i smažení. Připravovaným pokrmům dodají to správné aroma i chuť. Hodí se na maso, do těstovin, skvěle vyladí omáčku, pomazánku nebo polévku. Bylinky v žádné kuchyni zkrátka nesmí chybět.
zamrazit
Máte doma tvořítka na led a olej? Pak máte vše, co potřebujete, abyste bylinky uchovali.

14. 06. 2022

Čerstvé bylinky jsou poklad. Jejich použití si získává na stále větší oblibě. Čím dál více lidí dává přednost čerstvým bylinkám před těmi sušenými, někteří si je dokonce celoročně pěstují na parapetu. Co když ale takovou možnost nemáte, a přesto sami sebe nechcete ochudit o silnou vůni a nezaměnitelnou chuť, se kterou se sušené bylinky ani zdaleka nedají srovnávat?

Jak správně zamrazit bylinky?

Nejlepší formou konzervace bylinek je právě mražení. Koření si na rozdíl od sušení zachová nejen barvu, ale také čerstvost a aroma. Pokud nevíte, jak správně bylinky zamrazit, abyste o jejich přednosti nepřišli, rádi vás to naučíme.

Bylinky můžete zamrazit následovně:

  • ve vývaru
  • v oleji
  • v mléčných produktech
  • ve vodě
bylinky
Bylinky nasekejte nadrobno a dejte do tvořítka na led.

Zamrazení bylinek ve vývaru

Připravte silný vývar tak, jak ho děláváte běžně. Poté ho zredukujte a nechte vystydnout. Bylinky nasekejte nebo natrhejte do tvořítek na led a následně je zalijte vývarem tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj, protože tekutina po zamrazení nabude na objemu.

Zamrazení bylinek v oleji

Výhodou zamrazení bylinek v oleji je fakt, že díky němu bude chuť a vůně bylinek ještě intenzivnější. Postup je úplně stejný: bylinky nasekejte či natrhejte do tvořítek, zalijte je olejem a vložte do mrazáku. Pobyt v chladu oleji nikterak neublíží, klasicky ztuhne, ale jakmile ho budete chtít použít, velmi rychle zase získá zpátky svoji klasickou konzistenci.

bylinky
Nejjednodušší způsob je zamrazit bylinky v oleji.

Zamrazení bylinek v mléčných produktech

Bylinky můžete s klidným svědomím zamíchat třeba do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo je zalijte smetanou ke šlehání. Stinnou stránkou mléčných produktů je fakt, že jakmile je jednou rozmrazíte, nebudou vypadat zrovna vábně – syrovátka a tuk se oddělí, vzniknou hrudky a na pohled to není nic moc. Na chuti to ale nic nemění, bát se nemusíte.

K TÉMATU  Nápadité knihovny. Kterou si zamilujete? Další praktické tipy pro vás

Zamrazení bylinek ve vodě

Bylinky samozřejmě můžete zamrazit i klasicky ve vodě, měla by to být ale ta úplně poslední možnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.

Nepřehlédněte

Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek